"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Hela företagets idé är hållbarhet”

Det är en bransch som skriker efter nya ingenjörer, särskilt med kunnande i kemiteknik. Batteriindustrin är också i otroligt snabb utveckling, både med att etablera nya fabriker och ta fram ny batteriteknik. Det gör det väldigt spännande att vara på ett nytt, stort företag som Northvolt och få hänga med i den gröna industriomvandlingen, tycker Jonathan Mellåker.

– Det är väldigt få som kan titta in i spåkulan och säga att så här kommer batterier att se ut om 10-15 år, säger han. Framöver kommer energidensiteten, alltså hur mycket kraft man kan få ut ur ett batteri på kort tid, att öka så mycket att det öppnar helt nya segment, till exempel vill flygindustrin kunna elektrifiera lokala och regionala flygningar.

Jonathan Mellåker pluggade till civilingenjör vid Umeå universitet. Han började studera direkt efter gymnasiet. Eftersom han hade lätt för naturvetenskapliga ämnen passade en civilingenjörsutbildning bra och ett besök av några ingenjörsstudenter i skolan övertygade. Vid den här tiden hade klimatfrågorna blivit högaktuella och därför föll hans val av program på energiteknik.

– Jag kunde inte komma på något mer klockrent för att kunna bidra till att lösa klimatkrisen, och det kändes viktigt att få ha ett högre syfte än att bara gå till jobbet varje dag. Sedan började jag jobba som miljöingenjör och sedan som miljöchef på aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, så jag har gått från en industri med ganska stor påverkan på miljön till Northvolt, där det är större fokus på hur vi rent praktiskt kan bidra till ett fossilfritt, elektrifierat samhälle. Hela företagets grundidé är hållbarhet, vilket märks och gör det väldigt kul att jobba tillsammans.

Fick börja från blankt papper

Northvolt är ett ungt företag, när Jonathan Mellåker började var de 500 anställda och vid senaste årsskiftet drygt 4 000. Med sina tre år i företaget kan han räkna sig till de mer seniora cheferna. Han ansvarar för avdelningen Green Factories (gröna fabriker) som arbetar både med miljötillståndsprocesser för företagets fabriker och planerade etableringar, men också med att designa fabrikerna så att de blir hållbara – i allt från påverkan på den omgivande miljön till att skapa cirkulära flöden i produktionsprocesserna.

– Vi har haft lyxen att börja med ett blankt papper, att skapa en batteriindustri som i princip inte funnits i Europa förut, och då får man vara ganska kreativ, säger han.

Hållbarhet i alla steg

Företaget har kunnat tänka på hållbarhet i alla steg av produktionen av batterier och därför gjort en del annorlunda vägval. I stället för att som traditionellt köpa in råmaterial och komponenter till produktionen från andra företag, gör man mer på egen hand.

– Vi har produktion av katodmaterialet till batterierna själva, det är som en egen industri i industrin, säger Jonathan Mellåker.

Fabriken Northvolt Ett i Skellefteå består av tre delar; katodtillverkningen, själva produktionen av battericeller till elbilar och andra applikationer – och återvinning av uttjänta batterier. Det senare sker i en del av företaget som döpts till Revolt.

– Återvinningsgraden är ungefär 95 procent, rent kemiskt sker väldigt få förluster, vilket är det fina med batteriåtervinning. Eftersom vi äger så stor del av produktionskedjan från råmaterial till färdiga batterier som till slut kan återvinnas och bli nya batterier, finns en rad komplexa flöden av material, kemikalier, energi, luft och så vidare som man vill optimera och återcirkulera. Det är viktigt att se varje material och kemikalie som en ändlig resurs som måste tas tillbaka på något sätt.

Stort rekryteringsbehov

I Skellefteå arbetar i dag 1 500 personer. De första färdiga battericellerna lämnade fabriken i slutet av 2021. Nu skalar Northvolt successivt upp produktionen och de kommande åren behöver ytterligare cirka 2 500 personer anställas.

– Det är stort fokus på rekrytering, vi behöver många ingenjörer, säger Jonathan Mellåker. För oss är det superviktigt att det utbildas fler ingenjörer som kan gå till batterisektorn.

Vad kan man jobba med hos er om man är civilingenjör inom teknisk kemi?

– Jag skulle säga att den vanligaste yrkestiteln är processingenjör. Då blir man ansvarig för att en process, ofta kemisk, fungerar som den ska. Det kan innebära en otrolig bredd av arbetsuppgifter, allt från att designa en process vi ännu inte byggt till att tillsammans med leverantörer av utrustning starta upp maskinerna, ta reda på var det finns flaskhalsar, se hur man kan optimera flöden och hur vi gör det kostnadseffektivt. I alla delar ingår mycket beräkningar, mycket logiskt tänkande och problemlösning, för man kan nästan alltid vara säker på att man inte stött på det man står inför tidigare!

Ständig utveckling

En ingenjör i en batterifabrik kommer inte till något fixt och färdigt, betonar Jonathan Mellåker. Att tillverka batterier kräver komplexa kemiska processer och i strävan efter allt mer energitäta battericeller behöver nya tekniker och processer ständigt utvecklas och förfinas. Ingenjören behövs i allt från forskning och utveckling av ny teknik till att skala upp det man provat sig fram till i labbet till att fungera i en storskalig industriprocess.

Utvecklingen av ny batteriteknik sker i nära samarbete med beställarna. Till exempel har Northvolt inlett ett samarbete med Volvo Cars, de har startat ett samriskbolag och planerar för en ny batterifabrik invid produktionen av bilar i Torslanda.

Hur ser du på att Umeå universitet startar en civilingenjörsutbildning i teknisk kemi?

– Det är verkligen superpositivt och Umeå är bra beläget med tanke på de stora industrisatsningar som kommer att ske och som till viss del redan skett. Vi behöver alla typer av ingenjörer, inte bara inom kemiteknik, men teknisk kemi är ett strategiskt område för oss och det är där man som ingenjör kan göra stort avtryck i hur batteritekniken utvecklas framöver.

Bred utbildning

Vad skulle du säga om du fick träffa ett gäng ungdomar som funderade på en teknisk utbildning?

– Att en ingenjörsutbildning är perfekt! Om det är en högskole- eller civilingenjörsutbildning kanske inte spelar så stor roll, huvudsaken att man väljer ett ämne man är passionerad inför. Samtidigt hittar man alltid något intressant att jobba med oavsett vilken riktning man väljer, det är en så bred utbildning. Det är också en bra grund för annan kompetensutveckling framöver att ha med sig logiken och problemlösningsförmågan.

Trodde du när du valde utbildning att du i dag skulle ha det jobb du har?

– Nej, det hade varit väldigt svårt att gissa sig till! Jag pluggade energi, men har sedan alltid sysslat med miljöfrågor och hållbarhet. Så det är väl det klassiska, man har ingen aning om vad man hamnar.

Läs mer om Northvolt
Läs mer om civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi

FAKTA Jonathan Mellåker

Ålder: 30 år.
Kommer från: Timrå.
Bor: i Skellefteå.
Jobb: Senior manager Green Factories, Northvolt.
Familj: Min fru Julia och en dotter på sex månader.
Gör på fritiden: Skidåkning är den stora passionen med inslag av toppturande till fina bergstoppar, när det inte är vinter får man nöja sig med att klättra på stora stenar (bouldering).

Publicerad: 2023-02-24