"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Maria producerar långa molekylkedjor till industriprodukter

På Nouryons fabrik i Stockvik utanför Sundsvall, där Maria Teike är produktionsingenjör, tillverkas kemikalier i långa molekylkedjor, som i sin tur används i andra industriers processer och produkter.

– Jag har klurat ut vad en del av det vi tillverkar används till, säger hon. Vi har till exempel en produkt som ingår i tvättmedel, en annan används till asfalt, en tredje används för att göra kattsand och under pandemitiderna var en stor produkt en ingrediens i handsprit. Det vi gör är otroligt spritt och det blir konjunktursäkert att ha så många olika branscher att jobba mot.

Nouryon är Sveriges största kemiföretag med ungefär 1600 medarbetare. Industrin i Stockvik är ett stort komplex, här arbetar cirka 500 personer. Avdelningen för ytkemi producerar så kallade ytaktiva kemikalier, långa molekyler som är uppbyggda av bland annat kolvätekedjor och olika funktionella amingrupper. Molekylkedjorna är ofta vattenavvisande i en ände och vattenlösliga i den andra, vilket ger egenskaper som gör dem användbara i till exempel hygienprodukter.

– Vi tillverkar ett hundratal olika produkter, berättar Maria Teike. Det är lite speciellt just för Stockvik i Nouryonfamiljen, vi är väldigt flexibla och kan göra många olika typer av kemikalier.

Tillverkar för andra industrier

Jag ser framför mig långa rader med kemikalieflaskor, men här handlar det om betydligt större enheter. Kunderna är andra industrier som får sina varor i ”batcher” på åtskilliga ton vardera som lämnar fabriken i containertransporter på räls, med båt eller i tankbilar.

– Vi får en del kemikalier från Nouryon i Mons, Belgien, där de gör ett visst processteg, sedan gör vi ytterligare ett och skickar sedan vidare till Stenungssund som kanske gör ett tredje, så det är ofta en lång process innan det blir en färdig produkt. Varje enhet sätter på sin funktionella del på molekylen.

Som produktionsingenjör är Maria Teike ofta på språng ute i fabriken för att se till att tillverkningen fortskrider enligt plan. Ibland tar hon prover för analys i labbet. Kanske måste en stor batch korrigeras, köras om eller blandas upp med något annat för att ge önskat resultat.

– Jag sitter också med i projekt för att förbättra utrustning eller något annat för att processerna ska bli bättre. Det är väldigt varierat, det är därför jag tycker att det här jobbet är så roligt. Jag får bestämma själv hur jag lägger upp mitt arbete och det är utmanande, ibland är det ganska svåra grejer att lösa. Målet är att effektivisera processerna, göra dem snabbare och billigare men till rätt kvalitet. Vi arbetar också mycket för att förbättra vår hantering av de flera ton kemikalier som passerar genom fabriken varje dag och jobbar för att minimera vår påverkan på hälsa och miljö. Några exempel kan vara att försöka öka renheten på de förbränningsgaser som bildas under produktion eller att jobba för att byta ut bränslet som används för uppvärmning av processerna .

Jobbar du med att utveckla nya produkter också?

– Nej. Nouryon har 11 forsknings- och utvecklingsavdelningar globalt och för dessa produkter i Stockvik görs detta i Deventer, Nederländerna  och i Stenungsund. Men vi jobbar i projekt för att skala upp de produkter som utvecklats och testats fram. Det kan exempelvis bli sidoreaktioner när en produkt kommer från en kontrollerad labbmiljö som sedan ska skalas upp, såsom tryck, temperatur eller andra parametrar som vi får justera så att processen passar den utrustning och förutsättningar som finns på plats.  

Specialiserade sig på materialvetenskap

Maria gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och valde sedan att läsa till civilingenjör i kemiteknik med inriktning på materialvetenskap vid Uppsala universitet. Hon gjorde sitt examensarbete på Sandvik Coromant i Västberga, Stockholm. Där tillverkas hårdmetallverktyg för skärande bearbetning av metall, till exempel för flyg- och fordonsindustrin. Efter exjobbet fick hon fast anställning och jobbade i sex år med materialutveckling på företagets avdelning för forskning och utveckling.

– Både jag och min man är från Hudiksvall från början och hade aldrig riktigt tänkt bo kvar permanent i Stockholm. När vi fått två barn, kände oss trångbodda i lägenheten och började fundera på hus blev det naturligt att leta oss hemåt igen.

En kompis tipsade henne om Nouryons verksamhet i Sundsvall och för två och ett halvt år sedan gick flyttlasset norrut.

Var det lätt eller svårt att få jobb?

– Det var inte jättelätt faktiskt. Just när jag var färdig 2013 var det många som sökte jobb och inte så många jobb ute, men alla jag pluggade med fick ändå jobb inom ett halvår eller ett år. När jag sedan sökte jobb igen norröver hade det precis blivit pandemi och många företag pausade sina rekryteringsprocesser.

Kemi är ett område som det under en rad år varit svårt att intressera ungdomar för. Vad beror det på, tror du – och vad går de som inte väljer kemi miste om?

– Det var nog inte mitt favoritämne på gymnasiet, det vi gjorde på lektionerna då är ganska långt ifrån det jag gör i dag. Men kemi finns ju i så mycket spännande teknik i framkanten, allt från solceller till batterier! Att plugga kemi är ett bra val, det finns så mycket olika valmöjligheter efteråt när det gäller jobb och tycker man att naturvetenskap är roligt, kommer det förmodligen att vara en utbildning som passar också.

Läs mer om Nouryon

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi

FAKTA Maria Teike

Ålder: 34 år.
Kommer från: Hudiksvall.
Bor: i villa i Sundsvall.
Familj: make och två barn.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i kemiteknik, Uppsala universitet, tog examen 2013.
Jobb: produktionsingenjör på Nouryon i Stockvik, Sundsvall.
Gör på fritiden: gillar att vara ute med familjen i naturen, åker mycket skidor, orienterar och springer.



Publicerad: 2023-02-01