"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sanna kombinerar skidåkning och kemistudier

Sanna Hjalmars är förstaårsstudent på det nystartade Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi som ges på distans. Hon är också alpinskidåkare på hög nivå, och ägnar större delen av dagarna åt träning och tävling. När Sanna upptäckte att utbildningen hon var intresserad av fanns på distans kände hon att det var dags att söka. – Det gjorde det möjligt för mig att plugga ett helt program.

Sanna Hjalmars fastnade för alpinskidåkning i tidig ålder. Inför gymnasiet valde hon skidinriktningen i Östersund och efter det har det varit skidor för hela slanten. I dag reser hon runt med Åsarna Ski Academy, en av Svenska skidförbundets postgymnasiala elitmiljöer, och deltar i internationella tävlingar i Norden. När vi samtalar via Zoom är hon i Norge på skidläger. Dessförinnan har hon varit på läger i Italien och senare ska hon till Boden.

 – Vi åker skidor till kl 15, sen är det fysträning och sedan ska man fixa utrustningen till skidorna.

Hur funkar det att kombinera med studierna?

– Jo, men hittills tycker jag att det funkar rätt så bra. Jag är ändå lite van, det var liknande i gymnasiet. Jag studerar ju på 75 procent just nu, så jag får se om jag måste dra ned på studietakten lite efter jul då alla tävlingar drar i gång.

Sanna tar del av universitetets elitidrottsavtal som tillåter henne att skapa en individuell studieplan anpassad efter skidåkningen. Hon kan till exempel välja att läsa kurser på lägre fart eller flytta på tentor. 

  – Den första tentan krockade med ett träningsläger i Norge till exempel. Den blev jag tvungen att flytta till datumet för omtenta. Men om jag väljer att göra ett prov på datumet för omtenta så räknas det ändå som första försöket. 

Distansstudier avgjorde

Sanna har länge funderat på att börja plugga och Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi är utbildningen som har lockat mest. Parallellt med skidåkningen har hon läst flera strökurser i ämnet, men att studera till civilingenjör har inte varit möjligt eftersom programmet inte funnits på distans tidigare, något som varit avgörande för om studierna skulle kunna kombineras med idrotten. I år upptäckte Sanna den nystartade utbildningen vid Umeå universitet och bestämde sig för att söka.   

– Att utbildningen är på distans gjorde att det funkade för mig.

 Hur trivs du med utbildningen hittills?

– Jag trivs bra! Kurserna hittills har varit tydligt upplagda. Det finns en plan om vilken takt man ska jobba och det finns mycket inspelat material att kolla på. Det passar väldigt bra för mig.

Vilka är utmaningarna med att studera hittills?

–Det kan vara lite svårt att ta sig tid ibland ändå, om jag missar föreläsningar och sådär så gäller det verkligen att ha disciplin att planera själv. Det kan också kräva lite mer tid att fråga lärarna när man pluggar på distans, eftersom man behöver skriva ner frågan i mejl och sedan vänta på svar, till skillnad från om man är på plats och kan fråga lärarna mer direkt.

 Någon inriktning inom teknisk kemi som känns särskilt lockande?

– Just nu tror jag att jag skulle vilja inrikta mig mot materialkemi. Där går det också att rikta in sig mot idrott och skidåkning, som exempelvis att framställa hjälmar eller skidvalla. Just nu har man till exempel tagit bort skidvallor som innehåller fluor eftersom det är farligt för hälsan och miljön. Så man behöver ta fram ett material som är mer hållbart men som samtidigt är lika snabbt. 

En karriär i både skidor och kemi

Just nu tränar Sanna inför tävlingssäsongen som drar i gång i mitten på november. Då är det tävling nästan varje helg och mycket står på spel. Får man tillräckligt bra rankingpoäng ökar chansen till en plats i landslaget och att få tävla i Europacupen, berättar Sanna. Hon satsar på idrottskarriären i första hand, men en karriär inom teknisk kemi ligger inte långt därefter.   

– Jag vill först tävla i skidåkning ett tag, men efter det, när jag är klar med idrottskarriären, så vill jag också ha en klar civilingenjörsexamen.  

Vad skulle du säga till nån som funderar på att söka Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi vid Umeå universitet?

– Jag skulle absolut rekommendera det om man känner att man vill plugga till civilingenjör och att distans passar bättre!

Läs mer om Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi

FAKTA Sanna Hjalmars

Ålder: 23.
Kommer ifrån: Östersund.
Bor: Östersund. På vintern bor jag i Åsarna. Då åker jag skidor med Åsarna Ski Academy som är baserat där.
Studerar: Första året på Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi.
Gör på fritiden: Tränar och åker skidor mest. Gillar friluftsliv, att vara ute och vandra.
Mig själv med tre ord: Positiv, hyfsat disciplinerad, noggrann. 
Okänd talang: Jag har dykarcertifikat. 
Det gör jag om 10 år: Antingen åker jag fortfarande skidor eller så jobbar jag som civilingenjör

Intervju: Tomas Bergström

Publicerad: 2023-11-13