"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Att balansera studier med livet – Linn och Terese valde att studera till civilingenjör på distans

När Linn Ekbäck och Terese Lexberg sökte till civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi på distans blev de positivt överraskade över sin möjlighet att välja varifrån de kan studera.

För Terese och Linn kändes det unikt att man kunde studera till civilingenjör och fortfarande ha möjlighet att vara flexibla med varifrån de vill studera. Men trots friheten att välja studieplats menar Terese att programmet är utmanande:

– Många tänker säkert att distansutbildningar är “enklare” för att man inte behöver vara på plats, men det är ett riktigt tufft program och man måste ha självdisciplin för att klara av det. Något som gör det enklare är att vi har allt material och alla föreläsningar tillgängliga digitalt, men har man inte drivkraften att sätta sig ner och studera så kommer det bli tufft, säger Terese.

Campusvekor med praktiska moment

Vidare berättar hon att trots att man utmanas akademiskt handlar det till stor del om att lägga upp sina studier rätt. Under terminerna finns det vissa campusveckor då studenterna behöver befinna sig på Umeå universitet för att genomföra de praktiska momenten, men då man inte har obligatoriska träffar finns det inget krav på att befinna sig i Umeå.

Linn och Terese har planerat att ta nytta av denna möjlighet under studietiden:

– Jag gillar att vara i fjällen, så vi har funderat på att åka och vandra i vinter och delta på föreläsningarna från en fjällstuga. Så länge man har en internetuppkoppling kan man åka vart man vill, berättar Linn.

Trots distans en stark gemenskap

Trots att utbildningen är på distans menar Linn och Terese att man aldrig känner sig helt ensam i studierna. Förutom grupparbeten, föreläsningar och salstentor säger de att lärare är lätta att kontakta och entusiastiska med att hjälpa studenterna innan, under och efter föreläsningarna.

– Jag trodde först att man skulle sitta helt ensam på dagarna, men jag märkte snabbt att vi fortfarande har studiegrupper och grupparbeten, berättar Linn.

Trots att de studerar på distans är de fortfarande delaktiga i studentlivet tillsammans med de övriga studenterna. Både Linn och Terese säger att det finnsen stor gemenskap inom studentkårerna som även de tar del av.

Kemins breda arbetsmarknad har en ljus framtid

Både Linn och Terese studerar till civilingenjörer inom teknisk kemi och menar att de kommer ha en bred arbetsmarknad när de är färdigutbildade.

– Som civilingenjör i teknisk kemi är arbetsmarknaden otroligt bred. Kemi finns överallt runt omkring oss vilket gör att det finns jobb över hela världen, säger Terese.

Både Linn och Terese har jobbat på en fabrik innan, vilket väckte deras intresse för teknisk kemi. I framtiden siktar båda på att stanna kvar inom industribranschen för att jobba med kemi.

Företagen är i stort behov av tekniska kemister

Linn och Terese kände en viss oro inför att påbörja en femårig studietid eftersom de var osäkra på hur konkurrensen skulle se ut i framtiden, men under deras introduktionsvecka fick de kontakt med stora industriföretag som försäkrade dem om att det kommer finnas jobb när de är färdigexaminerade.

– Teknisk kemi börjar bli allt mer efterfrågat i och med att industrierna växer, speciellt här i Norrland. Många företag väljer alltså att satsa på att anställa kemister, säger Linn.

FAKTA Linn Ekbäck

Ålder: 23 år.
Bor: I Umeå, Väst på stan
Familj: Mamma, pappa, storasyster, lillebror.
Utbildning: Studerar första året på civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi.
Gör på fritiden: Gymmar, pluggar.
Umeå med 3 ord: Studentstad. Friluftsaktiviteter. Aktiv stad.
Mig själv med 3 ord: Målinriktad. Aktiv. Envis.
Okänd talang: Fiske.
Det gör jag om tio år: Jobbar inom industri med kemi.

FAKTA Terese Lexberg

Ålder: 23 år.
Bor: I Umeå, studentlägenhet på Nydalahöjden.
Familj: Mamma, pappa, två storebröder, lillasyster, hund.
Utbildning: Studerar första året på civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi.
Gör på fritiden: Pluggar.
Umeå med 3 ord: Studentstad. Vinterstad.Familjär.
Mig själv med 3 ord: Uppfinningsrik. Driven. Positiv.
Okänd talang: Arkitektur.
Det gör jag om tio år: Har en projektledande position inom kemi.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi

Intervju & foto: Alva Dahlblom

Publicerad: 2023-11-03