"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Förskollärare är världens bästa jobb

Max Ståhl från Norrtälje ville testa sina vingar och landade i Umeå. Här utbildar han sig till sitt drömyrke – förskollärare.

Varför valde du att studera i Umeå?

– Jag ville bort från det som jag kände till och hade hört mycket gott om Umeå som studentstad och om universitetet. Därför gick flyttlasset hit. Jag hade inte varit i Umeå tidigare men trivs riktigt bra. Här finns massor med saker att göra och vintern avskräckte mig inte – jag gillar vita vintrar och planen är att börja åka skidor med tiden.

Vad gjorde du innan du började studera på Umeå universitet?

– Jag har jobbat mycket med människor – med personlig assistans och på ett demensboende. 2020 kom jag i kontakt med förskolan och trivdes jättebra. På söndagarna längtade jag till jobbet. Det är så mycket glädje att möta barnen. Det är ett väldigt viktigt jobb och man blir aldrig komplett som förskollärare – alla barn är olika – därför har man hela tiden möjlighet att utvecklas. Men jag kände 2020 att det var mycket som jag inte visste och mycket som jag ville veta – att mina kunskaper inte räckte till. Då bestämde jag mig för att söka till förskollärarutbildningen.

Ger utbildningen de kunskaper som du sökte?

– Ja. Särskilt nu när vi är på plats på universitetet. När jag började utbildningen gällde restriktioner på grund av coronapandemin och vi kunde inte träffas. Nu har vi lärt känna varandra bättre, diskussionerna har tagit fart och sammanhållningen har blivit starkare. För mig betyder det mycket att kunna träffas, det ger mig massor av energi.

Vad läser ni just nu?

– Skapande lek i förskolan. Det kan till exempel handla om hur man kan utveckla finmotorik och grovmotorik hos barn genom lek. Vi gör projektarbeten i grupper där vi har sex veckor till förfogande för att arbeta med var sitt temaområde. Min grupp arbetar med kulturarv.

– Studierna är en spännande kombination av teori, seminarier och praktiskt arbete. Vi bearbetar ofta de teoretiska kunskaperna praktiskt genom att i grupp göra övningar kring det vi läst om. Om det till exempel handlar om att mäta så arbetar vi med små problem och övningar som fångar upp det ämnet. Att det är så mycket "görande" förvånade mig faktiskt, men att kombinera teori, seminarier och praktiskt arbete är ett jättebra sätt att studera.

Vad tänker du om jobb när du blir klar med utbildningen?

– Arbetsmarknaden är mycket bra för förskollärare. Jag vill flytta tillbaka till Stockholmsområdet och gärna till ett område där kunskaperna i svenska inte är lika bra som i andra områden. Där finns också mycket problematik i förskolan och jag vill hjälpa till så mycket jag kan. Jag tänker att de barnen kanske inte fångas upp lika bra som andra barn, att de kanske glöms bort lite och att alla förtjänar att både få tillgång till sitt modersmål och till det svenska språket. Då krävs att det finns välutbildade förskollärare.

Namn
Max Ståhl, Går tredje terminen av sju på förskollärarprogrammet
Varifrån kommer du?
Norrtälje
Var bor du?
Umeå
Fritidsintressen
Gillar att cykla, spela frisbee-golf och träffa vänner
Publicerad: 2022-09-13