Navigerat till

Gastronomiprogrammet 180 hp

Studenter vid gastronomiprogrammet förbereder måltid i köksmiljö
Bild: Mattias Pettersson

Om programmet

Som utbildad gastronom kan du arbeta med att leda verksamheter och utveckla framtidens måltidsupplevelser. Arbetsmarknaden för utbildade gastronomer är bred och finns inom branscher som restaurang, offentlig sektor och livsmedelsindustrin. Efter dina studier kommer du kunna arbeta som kock, köksmästare, sommelier eller egenföretagare inom området. Genom vår verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan du få in en fot i branschen redan under studietiden, vilket stärker din position genom praktisk erfarenhet och ett professionellt nätverk. 

Emma Wixner, står i ett restaurangkök med kökskläder i vitt och grönt kakel i bakgrunden. Samt spis och hyllor i aluminium syns i bakgrunden.

Emmas resa från Umeå universitet till Michelin-stjärnor

Emma Wixner valde Umeå universitet för att förverkliga sin dröm om en karriär inom restaurangvärlden.

Utbildningskök i världsklass

Studera i Sveriges mest tekniskt avancerade utbildningskök – mitt i hjärtat av Umeås växande gastronomiscen.

Globalt nätverk

Få praktikmöjligheter och kontakter som öppnar dörrar till en karriär både i Sverige och internationellt.

Programöversikt

  • Matlagningsteknik
    20%
  • Dryckeskunskap
    20%
  • Entreprenörskap, företagsekonomi och ledarskap
    15%
  • Konceptutveckling och måltidsupplevelser
    15%
  • Praktik (verksamhetsförlagd utbildning)
    15%
  • Livsmedelskemi
    5%
  • Hållbarhet
    5%
  • Sensorik
    5%

Under utbildningen

Mat och måltider är något vi möter varje dag, finns på alla plan i samhället och berör oss alla.  Det unika med Gastronomiprogrammet hos oss är att vi väver ihop hantverket - servering, dryck och matlagning - med sociala och kulturella aspekter kring en måltid. Det ger en bred bas inom det gastronomiska fältet.

Gastronomiprogrammet är en bred utbildning det ingår kurser som näringslära, om livsmedels olika egenskaper, företagsekonomi, mat och dryck i kombination och matens kemi.

Programmet som ger dig verktyg att utveckla hållbara måltidskoncept

Under hela utbildningen varvas teori med praktiska moment. Matlagningshantverk kombineras med vetenskapliga perspektiv och metoder för att ge dig verktyg att kritiskt granska, analysera och skapa estetiska, hållbara och fantastiska måltidsupplevelser. Du läser också företagsekonomi där du får grundläggande kunskaper om marknadsföring och ekonomisk styrning

I slutet av utbildningen kommer du tillsammans med dina studiekamrater att utveckla och driva ett eget måltidskoncept där både företagsekonomiska, hållbara och gastronomiska perspektiv beaktas. Det ger dig möjlighet att praktiskt träna på kunskaperna du fått under programmets gång.

Plugga nära verkligheten

Kopplingen till arbetslivet är viktig och därför får du på termin fyra gå ut på en fältstudie för att studera olika verksamheter. På Gastronomiprogrammets samverkar lärare nationellt och internationellt för att ge dig fördjupad kunskap om den gastronomiska arbetsmarknaden. Under tio veckor genomför du en verksamhetsförlagd utbildning, i Sverige eller utomlands. Där får du möjlighet att använda och utveckla dina kunskaper samtidigt som du utvecklar ditt nätverk, både med råvaruproducenter, förädlare och arbetsgivare.

Programmet avslutas med ett examensarbete som fördjupar dina kunskaper inom ett ämnesområde relevant för det gastronomiska fältet. Utbildningen leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå och därefter forskarutbildning.

Studera utomlands

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har ett antal avtal med olika universitet i Europa och efter avslutad grundutbildning kan du ansöka om att åka på utbytesstudier till ett av dessa.

Kurser under utbildningen

År 1

Måltider, hälsa och hållbarhet. Måltids- och restaurangvetenskap 1–3. 

År 2

Entreprenörskap och företagande. Revenue management och Ledarskap. Måltids- och restaurangvetenskap 4. Måltidsupplevelser

År 3

Verksamhetsförlagd utbildning. Gastronomisk Design. Konceptutveckling och innovation. Examensarbete.

 

Framtid och karriär

För Gastronomer är arbetsmarknaden bred. Efter utbildningen har du kunskap om gastronomins komplexitet och är därför attraktiv för samtliga branscher där måltider utgör en del av verksamheten, både i offentlig och privat sektor. Du kan arbeta med att utveckla och leda verksamheter, du kan till exempel arbeta med måltids- och konceptutveckling, drycker, vinimport och inom restaurangbranschen.

Har du ambitioner att bli egenföretagare så ger utbildningen dig en grund att stå på samt en möjlighet att etablera ett värdefullt nätverk. Dessutom har du möjlighet att studera på avancerad nivå och i nästa steg möjlighet att fortsätta med forskarutbildning.

Intresserad av att läsa mer och forska?
Läs mer om magister- och masterutbildning inom kost- och måltidsvetenskap 
Läs mer om forskarutbildning inom kost- och måltidsvetenskap

Examen
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap.

 

 

Anmäl dig

Film om programmet

Röster om utbildningen

Vanliga frågor

När söker man till Gastronomiprogrammet? 

Senast 15 april, antagning till Gastronomiprogrammet sker till höstterminen.

Hur många platser har Gastronomiprogrammet?

30 platser. 

Vad är det för behörighet till Gastronomiprogrammet?

Grundläggande behörighet.

Frågor om utbildningen?

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Nytt meddelande

Liknande program