Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)

printicon

Gastronomiprogrammet

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2020

Har du ett brinnande intresse för mat och måltider men också tycker att hållbarhet, ekonomi och människor är viktigt? Brinner du för hantverket men känner att du vill ta dig vidare till en ny nivå? Hos oss utbildas du av duktiga lärare och forskare och möter också namnkunniga branschprofiler. Vill du påverka utvecklingen av framtidens måltider är Gastronomiprogrammet vid Umeå Universitet för dig!

Film: Intresserad av mat och måltider? Det här kan du studera!
Intresserad av mat och måltider? Det här kan du studera!

Här får du veta mer om våra programutbildningar vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap.

Under utbildningen

På Gastronomiprogrammet läser du kurser där vetenskap varvas med praktisk tillämpning, du får en unik möjlighet att vara drivande i arbetet med att skapa framtidens måltider. I de praktiska momenten får du kritiskt analysera och producera måltider för att skapa oförglömliga upplevelser hos människor. Utöver praktiskt orienterade kurser som vinkunskap och kreativ matlagning så läser du kurser i företagsekonomi och vetenskaplig metod. I slutet av din utbildning har du genom uppsatsarbetet möjlighet att fördjupa dig i ett för dig relevant område.

Programmet leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå och därefter på forskarutbildningsnivå.

Plugga nära verkligheten

Hos oss samarbetar lärarna med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Under din tio veckor långa praktik får du möjlighet att använda dina kunskaper samtidigt som du utvecklar ditt nätverk.

Programmet har två inriktningar

Gastronomiprogrammet har två inriktningar: inriktning värdskap och inriktning kreativ matlagning.

Under utbildningens första tre terminer läser båda inriktningarna gemensamma kurser i måltidskultur, företagsekonomi och vetenskaplig metod. Under termin fyra sker en fördjupning med inriktningsspecifika kurser inom värdskap respektive kreativ matlagning.

De båda inriktningarna skapar koncept för betalande gäster, där både företagsekonomiska, hållbara och gastronomiska perspektiv beaktas. Under utbildningen stiftar du bekantskap med råvaruproducenter och förädlare, både nationellt och internationellt.

Inriktning Värdskap

På inriktningen Värdskap får du fördjupade kunskaper i värdskap med särskild betoning på det sociala samspelet och kommunikation. Du får fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper om dryck och mat i kombination, serveringshantverk och genomför dryckesprovningar och laborationer av till exempel öl, vin och olika destillat.

Inriktning Kreativ matlagning

På inriktningen Kreativ matlagning får du fördjupade kunskaper om matlagningstekniker, råvaror, mikrobiolog och matens kemi. Du får fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper om dryck och mat i kombination.

Programöversikt

Kreativ matlagning

År 1
Måltids- och Restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhälle.

År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och Restaurangvetenskap 4 (inriktning gastronomi och kreativ matlagning). Vinkunskap och matlagning.

År 3
Gastronomi (inriktning kreativ matlagning). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i kök. Examensarbete.

Värdskap

År 1
Måltids- och restaurangvetenskap 1-3. Måltidskultur och samhälle.

År 2
Entreprenörskap och företagande. Ledarskap och Revenue management. Måltids- och restaurangvetenskap 4 (inriktning värdskap). Vinkunskap och sommellerie.

År 3
Gastronomi (inriktning värdskap). Verksamhetsförlagd utbildning. Restaurangdrift i matsal. Examensarbete.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskap om gastronomins komplexitet och är därför attraktiv för samtliga branscher där måltider utgör en del av verksamheten, både i offentlig och privat sektor. Du kan arbeta med att utveckla och leda verksamheter, du kan t.ex. arbeta med måltids- och konceptutveckling, drycker, vinimport eller inom restaurangbranschen.

Har du ambitioner att bli egenföretagare så ger utbildningen dig en solid grund att stå på samt en möjlighet att etablera värdefulla nätverk. Har du forskarambitioner så har du möjlighet att efter att du tagit ut din kandidatexamen läsa vidare på avancerad nivå för att ytterligare spetsa dina kunskaper och bli behörig för forskarstudier.

Examen

Inriktning kreativ matlagning:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

Inriktning värdskap:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

Anmälan och behörighet

Gastronomiprogrammet, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2020 Visa tillfällen för efterkommande termin
  • Kreativ matlagning

    År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.
    Inriktning kreativ matlagning läser:
    År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
    År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.

    Inriktning kreativ matlagning: Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

    Startar

    Hösttermin 2020

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

    Studieavgift

    Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 93 600 kr. Total studieavgift: 561 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

    Anmälningskod

    UMU-P1226

    Anmälan

    Sista anmälningsdag var den 15 april 2020. Du kan inte längre anmäla dig.
  • Värdskap

    År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt ledarskap och revenue management.

    Inriktning värdskap läser:
    År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
    År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.

    Inriktning värdskap:
    Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap.

    Startar

    Hösttermin 2020

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

    Studieavgift

    Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 93 600 kr. Total studieavgift: 561 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

    Anmälningskod

    UMU-P1228

    Anmälan

    Sista anmälningsdag var den 15 april 2020. Du kan inte längre anmäla dig.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Frågor och svar

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för programmet är:
Hanna Lövgren