"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Samuel praktiserade på Michelinrestaurang

”Det var fantastiskt att få befinna sig i finrummet av svensk gastronomi. Det känns också speciellt för mig att se hur långt jag har kommit – jag hade mitt första kockjobb 2020. Nu har jag fått prova på att jobba bredvid några av landets bästa kockar.”

Samuel Gordon går sista terminen på Gastronomiprogrammet, inriktning kreativ matlagning, vid Umeå universitet. Han gjorde sin praktik (VFU) på Aira, en enstjärnig Michelinrestaurang på Djurgården i Stockholm som drivs av kocken Tommy Myllymäki. Restaurangen serverar lunch, och en avsmakningsmeny på kvällarna.

– Jag fick avlasta kockarna och hjälpte även till i servisen med att lägga upp. Mina uppgifter varierade stort, det kunde vara allt från att hacka lök och laga personalmat till att baka och tillreda såser. Jag fick testa på mycket och fick lära mig massor.

Samuel tog själv kontakt med Aira och för att få en praktikplats, och det var inga problem att få komma dit. 

– Det var fantastiskt att få befinna sig i finrummet av svensk gastronomi, att få testa att arbeta med så erfarna kockar har varit väldigt lärorikt. Det känns också speciellt för mig att se hur långt jag har kommit på så kort tid – jag hade mitt första kockjobb 2020. Nu har jag fått prova på att jobba bredvid några av landets bästa kockar.

Att få testa att jobba på en Michelinrestaurang har gett Samuel hopp om att han också har det som krävs för att nå till den nivån.

– Jag har nu sett hur det går till i ett Michelinkök, har sett vilka som jobbar där och jag känner – kan dom så varför skulle inte jag kunna? Jag tror att det krävs ett eget driv om man vill bli en framgångsrik kock, men Gastronomiprogrammet har gett mig en bra grund att utgå ifrån. Utbildningen har gett mig ett annat tänk om mat och dryck än vad jag hade tidigare, jag har fått ett helhetstänk på ett annat sätt. Utbildningen är väldigt bred, och därför är det bra att komplettera med praktiken, där man får smalna av och fördjupa sig i en specifik nisch.

Samuel Gordon har satt upp tydliga mål för vad han vill göra efter examen.

–  Jag kommer att åka till Köpenhamn för att jobba till hösten, gärna som kock på någon bra bistro för att samla på mig mer erfarenhet. Efter det kanske jag vill försöka söka mig mot Michelinrestaurang. Men inte heller det vill jag göra hela livet, jag skulle vilja bli min egen chef och jag siktar mot att driva eget inom fem år.

För den som ska söka sin VFU-praktik tror Samuel att det är viktigt att man själv funderar över vad man intresserad av innan man söker en plats.

– Jag tror att det är viktigt att lämna sin comfort zone. Gastronomiprogrammet är en bred utbildning, men du måste själv hitta vad det är du brinner för. För att göra det måste du engagera dig utöver dina universitetsstudier och komma på vad just du vill jobba med i framtiden.

Namn
Samuel Gordon
Varifrån kommer du?
Åland
Var bor du?
Umeå
Publicerad: 2023-03-06