"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Studera och arbeta – en perfekt kombination för Tove

Läraryrket har länge lockat Tove Vispe, men annat har kommit emellan. När hon för ett år sedan upptäckte möjligheten att studera och arbeta parallellt genom arbetsintegrerad lärarutbildning vid Umeå universitet tvekade hon inte.

Hur kom det sig att du valt att bli lärare?

– Jag har alltid varit nyfiken på läraryrket men av olika anledningar blev det först en utbildning i turismvetenskap för mig. Efter den jobbade jag i flera år med turism och besöksnäring i olika former. Jag växte upp i Åsele och började tidigt att engagera mig för en meningsfull fritid – både för mig själv och för andra – och så har det fortsatt. Jag har varit aktiv i både nykterhetsrörelsen och i idrottsrörelsen.

– Jag säsongsjobbade på olika platser, jag reste en del och hade inte någon riktigt fast punkt. Ett par år arbetade jag som skidlärare i Bydalen utanför Östersund. Men när jag träffat min sambo och vi så småningom ville utöka familjen så kändes det viktigt att ha en fast plats att bo på en trygg inkomst. Då hamnade vi i Umeå och jag började än en gång att fundera på läraryrket. Efter min föräldraledighet vikarierade jag som lärare för att testa om det verkligen var något för mig och det var jättekul! Det var mer komplext än jag hade trott och insåg att det fanns stora utmaningar med att vara lärare, men det avskräckte mig inte, det kändes snarare lockande och gav mig mersmak.

Varför valde du en arbetsintegrerad utbildning?

– Jag hade ju studerat tidigare och jag tvekade inför att ta studielån igen, men en arbetsintegrerad utbildning gav mig chansen att studera och arbeta parallellt. Det gör att jag slipper ta lån och att jag hela tiden kan stämma av teori och praktik. Jag studerar till lärare och arbetar som lärare – det ger mig en direkt koppling mellan det jag läser och verkligheten i klassrummet. Det är den perfekta studieformen för mig.

Varför blev det studier och arbete i Åsele?

– Jag sökte på alla platser där utbildningen ges, där vi kunde tänka oss att leva. Studieplatsen och jobbet är sammankopplade men man gör separata ansökningar. Jag fick veta att jag kommit in i Åsele och blev kallad till en anställningsintervju. Man får inte automatiskt en tillsvidareanställning när man går utbildningen man jag är faktiskt garanterad ett jobb när jag är klar om några år.

Hur fungerar studierna på en arbetsintegrerad utbildning?

– Utbildningen är en nätbaserad distansundervisning. Varje termin har vi några fysiska träffar när vi ses i Umeå. Vi har också möjlighet att träffas i mindre grupper på platser där det finns lärcentrum. Jag har träffat andra studiekamrater i Lycksele för att studera tillsammans några gånger. Det är en fördel att kunna ses och hjälpas åt ibland.

Hur är det att mest ha sina klasskamrater på distans?

– Jag tycker det fungerar bra. Vi ses digitalt då och då för att diskutera olika frågor. Det är lärorikt att se saker ur flera personers perspektiv. Då har vi ju ett visst socialt umgänge också och det är roligt. När det gäller undervisningen så är de flesta föreläsningarna inspelade så jag kan se dem när det passar mig och det är en stor fördel.

Har du stött på några svårigheter?

– Jag har studievana sedan tidigare men det är klart att det tog ett tag innan jag hittade fram till en bra studieteknik igen. Utbildningen består ju av 50 procent arbete och 75 procent studier så det är mycket man ska hinna med. När allt var nytt i början var det lite tufft men när man kommer in i det så flyter det på bättre.

Vill du tipsa andra att söka en arbetsintegrerad utbildning?

– Att jobba i skolan är jätteroligt och det finns många fördelar med den här typen av utbildning – att kunna kombinera studier och arbete och en större frihet att styra när jag ska studera. I mitt fall är det en extra bonus att inte behöva ta mer studielån.

Hur är det att bo i Åsele igen?

– Det passar oss jättebra. Ingen av oss trivs egentligen att bo i en större stad och då känns det ju fantastiskt att kunna studera på universitetsnivå trots att jag bor i Åsele. Vi trivs så bra här och gillar att vara delaktiga i samhällslivet och skapa meningsfulla aktiviteter för barn och unga. Vi har redan startat en skidskola för barn här och det är jätteroligt!

Namn: Tove Vispe
Bor: Åsele
Läser på grundlärarprogrammet, den arbetsintegrerade varianten

Senast uppdaterad: 2022-03-01