"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Saga gillar mekanik och konstruktion

Saga Hörnström studerar tredje året på Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik vid Umeå universitet. Hon stormtrivs på utbildningen och ser fram emot framtiden inom byggbranschen. Saga har ett intresse för byggnader, fysik, matte och design. Hon valde utbildningen för att gå mot räknehållet snarare än arkitekthållet.

– Hittills har det känts jättebra med studierna. Jag trivs bra med klassen och lärarna. Jag gillar att läsa mekanik och konstruktion, de kurserna har varit jätteroliga, säger Saga Hörnström.

Saga har en bakgrund från teknikprogrammet på gymnasiet, där hon var mer fokuserad på produktutveckling. Direkt efter gymnasiet flyttade hon till Umeå och påbörjade sin universitetsutbildning. När Saga pluggar sitter hon gärna på campus, vilket är något hon rekommenderar till alla studenter.

”Lär sig av varandra”

– Jag tycker att man får mer gjort när man sitter på campus. Det är många i klassen så man har flera att bolla med. Man lär sig av varandra så det är absolut mest givande att vara på plats i skolan, säger Saga.

Intresset för teknik kommer från Sagas familj där flera familjemedlemmar arbetar som ingenjörer.

– Både min pappa och farfar är maskiningenjörer och de har arbetat som chefer och projektledare. Vi är vinnarskallar inom hela familjen. Vi brottas alltid vem som kan mest saker! Mitt mål är att bli ännu bättre än dem, skrattar Saga.

Inom utbildningen finns chans till praktikplatser, en så kallad Co-op-plats på företag. Det är något man söker under första året. Saga själv sökte inte, men många i hennes klass har en plats.

Rekommenderar Co-op

– Hade valmöjligheten funnits i dag hade jag absolut sökt, men finns inte någon 100 procent garanti att man får plats då du ändå ”tävlar” om platserna med dina klasskamrater. Många i klassen har det och de tycker det är väldigt givande, så det skulle absolut vara något att rekommendera till framtida studenter. Man får en viktig inblick i branschen och det kan vara enklare att få jobb sedan, säger Saga.

Umeå är en levande stad med mycket folk i rörelse, något som Saga uppskattar.

– Umeå är en jättebra studentstad. Det finns väldigt mycket man kan göra, mycket ställen att vara på. Vare sig om man vill vara ute i naturen eller om man är sugen på att umgås med vänner. På IKSU finns det oändliga möjligheter till träning och aktivitet. Det är väldigt blandat, så det finns något som passar alla, säger Saga.

Utrymme för extrajobb

Saga bor i ett studenttätt område nära universitetet. Hon beskriver området som livfullt, men samtidigt roligt.

– Först bodde jag på Tvistevägen, där supermånga studenter bor. Där är det mycket ljud och många som sprang runt. Men man accepterar och vänjer sig vid det snabbt. Det är allt mycket på gång. På sommaren är det nästa dött när studenterna åker härifrån, det är stor skillnad, säger Saga.

Saga beskriver utbildningen som omfattande, men om man vill och känner finns det utrymme för extrajobb vid sidan av studierna.

– Jag jobbade lite i höstas och lite nu vilket har fungerat bra. Men det beror ju på vilken kurs och vilken hastighet man kör. Sedan beror det såklart på vad man tycker är svårt och som kanske kräver extra tid. Jag anser att det blir jobbigare att läsa två tyngre kurser samtidigt, såsom projektledningskursen och stålkursen jag läser nu parallellt med varandra. Det tar upp rätt mycket tid och blir i alla fall för mig mer tidskrävande och på så vis ansträngande att jobba samtidigt, säger Saga.

Till dig som är intresserad av samma utbildning säger Saga:

– Läs den! Var öppensinnad och fastna inte på vad du kanske varit beredd på att du gillat innan. Om du verkligen gillar matte och fysik, läs det, men försök läsa lite av det andra också. Sök Co-op-plats, det kan vara väldigt lärorikt, säger Saga.

FAKTA Saga Hörnström

Ålder: 21 år.
Kommer från: Kramfors.
Bor: Ålidhem, Umeå.
Familj: Bor med sambo.
Gör på fritiden: Umgås med vänner.
Umeå med tre ord: Livfullt. Naturfyllt. Storstad i litet format.
Om 10 år gör jag: Har ett stabilt jobb inom min bransch, hund, hus och familj.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Intervju & foto: Ebba Engdahl

 

Publicerad: 2023-10-24