"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Som byggnadsingenjör skapar du framtidens byggnader och har en nyckelroll i hela byggprocessen, från idé och design till uppförande och förvaltning. Under utbildningen lär du dig konstruera och dimensionera säkra, energieffektiva och hållbara hus. Du kan också ansöka om en plats i vårt arbetslivsprogram, där du får praktikplats under somrarna och möjlighet att göra ditt examensprojekt hos något av de företag vi samarbetar med.

Under utbildningen

Utbildningen ger dig en bred och djup kunskap om byggteknik, med fokus på husbyggnadsteknik. Du läser grundläggande ingenjörskurser i matematik, byggmateriallära, byggnadsmekanik och byggprocessen. Du väljer sedan fortsättningskurser inom konstruktion, produktion och energieffektivisering i byggnader.

Du lär dig hur du utformar och dimensionerar byggnader som är funktionella, estetiska och hållbara. Du får också kunskaper om byggsektorns lagar och regler, samt hur du planerar och genomför byggprojekt. Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du får möjlighet att fördjupa dig i ett ämne som intresserar dig.

Läs om en vanlig dag på programmet

Nära kontakt med lärare och arbetsliv

Som student på Umeå universitet får du en personlig och stimulerande studiemiljö. Du har nära kontakt med engagerade och kompetenta lärare, som ger dig individuell feedback och stöd. Du har också tillgång till laboratorier och verkstäder, där du får testa dina kunskaper i praktiken.

Utbildningen har ett nära samarbete med näringslivet, vilket ger dig många fördelar som student. Du kan delta i projekt och examensarbeten som är direkt kopplade till branschen. Du kan också ansöka om en plats i vårt integrerade arbetslivsprogram, Co-op, där du får möjlighet till praktik under somrarna, projektarbeten och examensarbete hos något av våra samarbetsföretag. Det ger dig praktisk erfarenhet och kontakter inom branschen, vilket kan vara avgörande för din framtida karriär.

Läs mer om Co-op

Programöversikt

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du en efterfrågad och mångsidig kompetens som byggnadsingenjör. Du kan välja mellan många olika yrken och arbetsplatser inom byggsektorn. Du kan till exempel arbeta som byggnadskonstruktör, arbetsledare, entreprenadingenjör, byggskadereglerare, byggnadsinspektör eller fastighetsförvaltare.

Du kan arbeta vid konsultföretag, entreprenadföretag, försäkringsbolag, stat och kommun eller starta eget företag. Oavsett vilken väg du väljer har du en spännande och utmanande karriär framför dig, där du bidrar till att skapa framtidens byggnader.

Vanliga yrken

• Projektör på arkitektkontor
• Byggnadskonstruktör på konsultfirma
• Arbetsledare/platschef eller entreprenadingenjör hos byggentreprenör
• Byggprojektledare hos fastighetsbolag
• Byggskadereglerare på försäkringsbolag
• Byggnadsinspektör hos kommun

 

Examen

Högskoleingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

Urval

Betyg-Högskoleprov 56/34 procent Alternativt urval 10 procent Information om det alternativa urvalet beskrivs på https://www.umu.se/utbildning/program/hogskoleingenjorsprogrammet-i-byggteknik/urval-till-hogskoleingenjorsprogrammet-i-byggteknik/

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1550

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Alternativt urval till högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Högskoleingenjörsprogram i byggteknik i Umeå har en särskild antagningsprocess. Behörighetskraven är samma för alla sökande, men platserna fylls från tre olika urvalsgrupper – förutom betygs- och högskoleprovsurvalet finns ett alternativt urval.

Läs mer om alternativt urval

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Annika Moström, programansvarig