"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Många jobbmöjligheter för elkraftsingenjör

Anna Nilsson brinner för elkraft och studerar nu sista året på högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik. Anna vill själv kunna bestämma var hon ska bo och hur hon ska planera sina studier och därför valde hon ett program på distans.

– Egentligen är jag utbildad naprapat, men bestämde mig för att byta bana. När jag började på programmet visste jag knappt någonting om elkraftteknik, men har lärt mig mycket i och med utbildningen, säger Anna Nilsson.

Ursprungligen kommer Anna från Simrishamn i Skåne. Men i dag bor Anna i Stockholm tillsammans med sin sambo, som också jobbar inom elkraftteknik. Det var faktiskt han som inspirerade henne till branschen, och på så sätt välja utbildningen.

– När jag skulle skola om mig så tipsade min sambo om dessa utbildningar. Det stod mellan elkraftteknik och IT. Men valet föll på elkraftteknik eftersom det känns som om man blir något mer specifikt.

"Det gäller att man har disciplin"

Att plugga på distans beskriver Anna som positivt för de som kanske är klara med studentlivet eller för de som inte har möjlighet att flytta. Hon har tidigare pluggat på campus, dagtid, men vill nu styra själv hur hon lägger upp sin tid.

– Vi träffas cirka en gång per termin i Umeå. Ibland har vi även varit i Sundsvall eftersom det är tre universitet i norr som delar på utbildningen. Det är lite speciellt att plugga på distans, det gäller att man har disciplin och kan ta eget ansvar för sina studier. Det är trots allt en ingenjörsutbildning, säger Anna.

Upplever du utbildningen som stressig eller som du förväntade dig?

– Utbildningen är nog ungefär vad jag förväntade mig. Jag har förmånen att inte behöva jobba vid sidan av, vilket är skönt. Men jag skulle säga att jag spenderar minst en “heltidstjänst” på studierna. Alltså cirka 40 timmar i veckan. Men det är helt klart värt det!

Eftertraktade på arbetsmarknaden

I framtiden är Anna väldigt öppen kring jobbmöjligheter och vet inte exakt vad hon vill jobba med.

– Det är svårt det där med jobb, men det är kul att det finns mycket möjligheter. Jag har inget specifikt intresse just nu, men är öppen för förslag.
Vid samlingsträffarna dyker en hel del företagsrepresentanter upp och berättar om arbetsmarknaden, om deras företag och vad för jobb som erbjuds.

– Det är väldigt kul att höra, för man märker att man är eftertraktad på arbetsmarknaden vilket känns väldigt roligt. Man blir väldigt taggad då, säger Anna.

Anna menar att jobbmöjligheterna efter utbildningen är enorma. Det finns många olika inriktningar, bland annat projektledning, nätplanering eller jobba med drift, underhåll och så vidare.

– Det finns så mycket man kan göra när man är klar. Och man kan välja om man vill jobba ute i fält eller på kontor. Och man kommer ut i en bransch där det kommer att hända väldigt mycket de närmsta åren.

Till de som är intresserade av att söka programmet säger Anna:

– Det är ett väldigt intressant program och en spännande bransch. Den utvecklas och det kommer behövas mycket folk. Det är väl ingen som har missat att elkraft är mycket i media och det kommer krävas mycket kapacitet i framtiden.

FAKTA Anna Nilsson

Ålder: 35 år
Studerar: Sista året på högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik
Tidigare utbildning: Naprapatutbildning
Kommer från: Simrishamn i Skåne
Bor: Stockholm med sin sambo

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Intervju: Ebba Engdahl

Publicerad: 2023-09-29