Vanliga yrken
Driftingenjör
• Projektledare
• Elnätsspecialist
• Planerare
• Elnätskonsult
• Konstruktör
Vill du vara med och utforma dagens och morgondagens elenergisystem i samklang med resten av samhället? Som elkraftsingenjör kan du till exempel arbeta med att effektivisera elkraftanläggningar eller projektera elkraft för industrier, gatunät och nya bostadsområden. Det är brist på elkraftsingenjörer och arbetsmarknaden ser därför ljus ut. Utbildningen sker dessutom i nära samarbete med elkraftindustrin.
"Det är en bransch under utveckling som kommer att finnas kvar och behövas där jag bor."
"Det är nog en utbildning som passar väldigt bra om man är mitt i livet. "
"Under utbildningen får man liksom tillgång till en annan karta av samhället – och jag gillar kartor."
Utbildningen inleds med grundkurser i matematik, ellära, energiteknik samt analog och digital elektronik. Andra året börjar du fördjupa dig på elkraftteknikområdet. Samtidigt studerar du kurser i angränsande ämnen som de flesta ingenjörer behöver, till exempel drift- och underhållsteknik, mätteknik, reglerteknik och datakommunikation. Under tredje året läser du fördjupningskurser i bland annat elkraftekonomi, hållbar elenergianvändning och drivsystem.
Större eller mindre inslag på kurser inom programmet kan ges på engelska.
Utbildningen är ett samarbete mellan tre universitet som alla är med och ger kurser. Det är en ren distansutbildning där alla kurser ges via internet. Det kräver en hel del eget driv av dig som student. Samtidigt gör distansstudier att du kan få en attraktiv och efterfrågad kompetens, oavsett var i landet du bor. Cirka två gånger per termin samlas alla studenter på en studieort för gemensamma laborationer och annat praktiskt arbete.
Programmet bygger på ett nära samarbete med elkraftindustrin som medverkar i kurser i form av gästföreläsningar, samt genom att erbjuda projektuppdrag, praktikplatser och examensarbeten. Elkraftsbranschen ger också bidrag till dina kostnader i samband med träffarna varje termin.
År 1
Preparandkurs i matematik (frivillig)
Elkraftteknik, introduktion
Algebra för ingenjörer
Mekanik och elkraftteknik
Ellära 1
Analys för ingenjörer
Ellära 2
Digitalteknik och programmering av industriella datorsystem
Modellering, programmering och simulering av elkrafttillämpningar
År 2
Elmaskiner 1
Analog elektronik för elkraftingenjörer
Mätteknik – Ing online
Grundläggande reglerteknik
Kraftelektronik
Eldistribution
Drift och underhållsteknik - Hydropower
Statistik och kvalitetsteknik
År 3
Elanläggning, elsäkerhet
Elkraftöverföring
Elmaskiner 2
Datakommunikation
Hållbar energianvändning
Elmarknader och elkvalitet
Examensarbete
Som elkraftsingenjör kan du arbeta med att projektera och leda större projekt inom olika delar av industrin och i samhället. Din framtida arbetsplats finns på alltifrån stora kraftstationer till små elbolag. Du kan arbeta med elkonstruktion och projektera elkraft i fastigheter, industrier, gatunät, bostadsområden eller större infrastruktursatsningar som till exempel kraftverks- och järnvägsbyggen. Dessutom behövs ingenjörer vid renoveringar och effektiviseringar av befintliga elkraftsanläggningar. Behovet av elkraftingenjörer med högre utbildning och specialkunskaper ökar ständigt, vilket innebär att arbetsmarknaden är god.
Driftingenjör
• Projektledare
• Elnätsspecialist
• Planerare
• Elnätskonsult
• Konstruktör
Högskoleingenjörsexamen
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet