"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Daniel planerar framtidens elnät

Daniel Dahlstrand jobbar som kraftsystemanalytiker på Vattenfall Eldistribution och hjälper större kunder att ansluta till elnätet. Det bästa med jobbet är att man får vara med och göra skillnad i samhället, tycker han.

Daniel Dahlstrand tog examen från Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik i juni 2022. Han gjorde sitt examensarbete på avdelningen nätanalys regionnät på Vattenfall Eldistribution i Trollhättan och i dag jobbar han som kraftsystemanalytiker på samma avdelning sedan ett år tillbaka.

 – Jag är först på bollen i att räkna på om det finns utrymme för kunder att gå in i det befintliga elnätet eller om det behövs förstärkningar. Just nu är det mycket solcellsanläggningar och batterifabriker som är på tapeten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det man räknar på gör skillnad i samhället. Man gör beräkningar kring en ledning som ska installeras och så vet man att den kommer stå där i 100 år sedan. Det är häftigt.

Hur såg vägen ut till att få jobbet?

– Jag gjorde mitt examensarbete här så jag fick jobbet tack vare det.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Det finns nog hur mycket jobb som helst vad det verkar. Just i elnätsdelen är det väldigt mycket människor som behövs. Om jag inte missminner mig anställde Vattenfall eldistribution närmare 150 personer bara i september.

Jobbar halva veckan på distans

Daniel bor i Skövde med sin fru. De har precis köpt ett hus och om bara någon månad ska de bli föräldrar. Daniel jobbar hemifrån tre dagar i veckan och från kontoret i Trollhättan de två resterande.

– Man värdesätter tiden man har på kontoret med kollegorna och ser till att ha mindre möten bokade när man är där. Men det funkar bra. Man fick ju en relativ vana när man pluggade på distans också.

Ville bidra till samhället

För fyra år sedan kände Daniel att det var dags för en nystart och han bestämde sig för att börja studera. Han började med att läsa ett tekniskt basår och letade samtidigt i programkatalogen efter en passade utbildning. Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik vid Umeå universitet lockade mest.

– Det var ett teknikintresse från grunden och sedan att jag ville bidra till samhället. Att utbildningen var på distans passade mig bra också. Jag var inte intresserad av att flytta.

“Lärorikt och väldigt roligt”

Daniel ser tillbaka på studietiden med glädje och han minns framförallt labbveckorna. Under tre dagar varje termin träffas alla studenter på bestämd ort för att öva på praktiska moment. Det blir också ett tillfälle för studenterna att umgås.

– Labbveckorna kommer jag minnas för alltid. Det var lärorikt och det var kul att träffa alla klasskamrater. Vi var i Umeå, Sundsvall och Skellefteå. De flesta bodde ju på samma vandrarhem så då hittade vi ofta på något kul efter laborationerna. Det var väldigt roligt. Man fick ju en annan gemenskap när man bodde ihop.

Hur ser du på själva utbildningen så här i efterhand?

– Jag ser gott på den. Man lärde sig väldigt mycket under ganska kort tid. Man fick en djupförståelse inom de områden som man behöver, tänker jag. Sen kan man ju djupdyka hur mycket man vill också. Det finns ju kursmaterial, men man kan ju läsa på lite ytterligare om man vill förstå den teoretiska bakgrunden i allt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa utbildningen?

– Vill man ha ett utmanande jobb där man kan göra skillnad för energiomställningen och även klimatomställningen så tror jag att man ska plugga det här.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

FAKTA Daniel Dahlstrand

Ålder: 35.
Kommer ifrån: Skövde.
Bor: i Skövde.
Familj: Fru och ska få barn i november.
Utbildning: Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik.
Jobbar: Kraftsystemanalytiker på Vattenfall.
Gör på fritiden: Umgås med familj och vänner, tränar en del och går på promenader.
Umeå med tre ord: Lottas krog. Mysig atmosfär. Snösäkert.
Mig själv med tre ord: Ödmjuk, oftast glad, hjälpsam.
Det gör jag om 10 år: Jobbar förhoppningsvis kvar på Vattenfall. Jag trivs väldigt bra med min situation. Jag har ju en 10-årig dotter då också så det blir spännande!

Intervju: Tomas Bergström

Publicerad: 2023-12-05