"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Kristoffer jobbar med att utveckla elnätet hos Umeå Energi

Elkraftteknikbranschen är i stort behov av arbetskraft och Kristoffer Bylund, alumn vid Umeå universitet fick jobb direkt efter examen. Under utbildningen sökte han praktik på Umeå Energi och fick in en fot i det stora bolaget. Efter examen sökte han jobb på företaget.

– Jag upplevde Umeå Energi som väldigt engagerade och måna om oss studenter under studietiden. De var alltid med på träffarna och hade ett gott rykte bland medarbetarna. Jag sökte praktik och sommarjobb på Umeå Energi och fick in en fot på den vägen. Och sedan fick jag jobb här, vilket var toppen, säger Kristoffer Bylund.

Kristoffer tog examen vid Umeå universitet år 2018. I dag jobbar han som verksamhetsutvecklare för driften på Umeå energi elnät. Som verksamhetsutvecklare driver han utvecklingsprojekt på driften för elnätet.

Varierande arbetsdagar

– Om jag håller på med SCADA-system kan jag rita in nya stationer som är fjärrstyrda. Ibland kan vi hålla på med signalprovning om vi bygger nya större stationer, då är det mycket signaler som ska testas, säger Kristoffer.

Umeå Energi är ett kommunalägt energibolag som driver fibernät- och elnät samt fjärrvärme. En vanlig arbetsdag beskriver Kristoffer som väldigt varierande, det är en del möten om olika projekt eller dokumentation av nya rutiner.

– Mitt jobb är väldigt roligt och givande. Det kan handla om digitaliseringsprojekt eller andra förbättringsåtgärder, stora som små. Det kan vara nya system som ska förbättra någon process eller dokumentationsförbättringar. I mitt jobb har jag även hand om driften för elnätet, där man styr brytare och så vidare. Men det gör vi tillsammans med andra också, säger Kristoffer.

Kurserna relevanta för arbetslivet

Kristoffer beskriver jobbet som väldigt givande och familjevänligt. Han jobbar i dag 40-timmarsveckor måndag till fredag med arbetstiderna 07.00 till 16.00.

– Innan hade jag en annan tjänst på drift, där var det mer kvällar och helger. Då hade vi ett sjuveckors skiftschema. Så min nuvarande tjänst passar mig bättre, men det finns något för alla i denna bransch, säger Kristoffer.

Kristoffer tycker att utbildningen gav väldigt bra förberedelse för arbetslivet då kurserna är nära den riktiga verksamheten. Han tycker också att de är relevanta och fokuserat på just elkraftteknik.

– Kurserna är väldigt relevanta för just denna branschen. Lite på gott och ont, då det inte blir lika brett som till exempel energiteknik, men samtidigt blir det mer fokuserat. Så jag tycker ändå det var väldigt bra, säger Kristoffer.

Sammanhållning trots distansstudier

Utbildningen ges på distans och Kristoffer hade inte förväntat sig någon sammanhållning i klassen, men trots det var klassen väldigt sammanflätad och de pluggade ofta ihop via videomöten.

– På träffarna hade vi väldigt roligt tillsammans och umgicks mycket. När man pluggar på distans är det viktigt att ändå ha andra människor att studera tillsammans med. Så att plugga i Teamsmöten var väldigt bra för mig, det gjorde också studierna roligare. Inför tentorna var vi alltid en studiegrupp som hjälptes åt och pluggade tillsammans, säger Kristoffer.

Att plugga på distans kan vara svårt enligt Kristoffer, men samtidigt får man en större frihet och flexibilitet med tiden.

– För mig var det toppen då vi precis fått barn och jag kunde vara pappaledig samtidigt. Då kunde jag plugga på kvällar samt andra tider som passade mig. Då slapp man tänka på att vara på campus en viss tid. Alla föreläsningar finns inspelade så man kan kolla på dem när det passar en själv, säger Kristoffer.

”Jag hade en liten ingenjör i mig”

När han valde utbildningen fick han inspiration av sin pappa som jobbat med vattenkraft hela sitt liv. Sedan tycker han att ingenjörsyrket är ett intressant yrke som med facit i hand passar honom väldigt bra.

– Jag har en liten ingenjör i mig! Jag började med att plugga biologi i några år, men det kändes inte riktigt rätt. Så jag valde om, och är väldigt nöjd idag, säger Kristoffer.

Till dig som är sugen på att söka utbildningen har Kristoffer några tips.

– Alla som är intresserade av detta borde söka utbildningen! Det är kul, enkelt att få jobb och ett väldigt intressant ämne. Branschen är väldigt levande och det händer mycket just nu!

– Under utbildningen vill jag tipsa om att försöka knyta kontakt med folk så att du kan studera med andra. Utnyttja internet, det finns så mycket där! Under kurser som kanske är lite svårare, som till exempel matematikkurserna, kan man kolla på Youtube-föreläsningar eller skriva frågan i ett pluggforum.

FAKTA Kristoffer Bylund

Ålder: 37 år.
Bor: I Vännäsby med sin familj och två barn.
Kommer från: Vännäs.
Tog examen: År 2018.
Fritidsintresse:  Att spela piano och gitarr och göra musik.
Umeå med tre ord: Björkar. Lokalt. Hemtrevligt.
Mig själv med tre ord: Lugn. Problemlösare. Social.
Vad gör du om tio år: Jobbar med något spännande i elkraftsbranschen.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Text & foto: Ebba Engdahl

Publicerad: 2023-10-06