"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Covid-19 stoppade inte Magdalenas studier i energiteknik

När Magdalena Vikström började studera högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet var världen som den skulle. Föga anade man då att en pandemi skulle bryta ut som skulle skaka om utbildningsvärlden. En pandemi som inte skulle stoppa Magdalena Vikström.

2018 klev Magdalena Vikström in på högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet. Hon fick upp ögonen för energiteknik då det är brett och fullt av möjligheter.

– Det finns så mycket att göra inom energiteknik. Du kan göra skillnad för världen inom så många områden och nästan alla branscher är kopplade till just energi.

Det treåriga högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik har sitt fokus i just energi i alla dess former. De första fyra läsåren är uppdelade i olika block för att lägga grunden för dig som student. Från klassisk mekanik till energiteknisk kemi har detta program något för alla. Och med många inriktningar, kommer också många arbetsmöjligheter.

Hur såg arbetsmöjligheterna ut efter du tog examen?

– Det tog inte mer än ett halvår innan mina klasskompisar hade fått jobb och samma för mig. Många fick jobb genom sina exjobb faktiskt men jag körde på egen hand.

Och nu är du här på WSP. Hur känns det?

– Det känns riktigt bra, särskilt med den här utsikten från kontoret! Just nu arbetar jag som energi- och fastighetskonsult så det är mycket varierande och roliga arbetsuppgifter.

Klarade omställningen

När Covid-19 pandemin slog till mot världen förde den med sig många problem. Utbildningsvärlden fick sig en rejäl chock då utbildning på plats blev svårt och stora sammankomster förbjöds. Detta påverkade alla oavsett ålder och utbildningsgrad men särskilt program på högskolenivå som krävde speciella resurser.

– Det är klart att man missade en hel del på grund av corona. För vissa var omställningen svårare men för mig gick det bra ändå. Det svåra var ju att hitta en balans i arbetsflödet när man sitter hemma.

Efter examen från högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik är möjligheterna som sagt stora. Många arbetssugna alumner blir projektledare, utvecklingsingenjörer, energiingenjörer med mera. Det finns såväl som mycket jobb, även stora forskningsmöjligheter på Umeå universitet och andra högskolor i Sverige och utomlands, anpassade för att djupdyka in i ämnen som man känner sig extra fascinerad av.

”Naturen är viktig för mig”

Trots att Magdalena bott i Umeå hela sitt liv bestämde hon sig för att stanna kvar i Norrlands huvudstad.

Varför stanna kvar i Umeå?

– Jag trivs ändå bra här. Sen är naturen viktig för mig så det var en stor faktor. Jag kände helt ärligt inget större behov att flytta.

Förutom att jobba på WSP vill Magdalena jobba för framtiden genom att vara med och utveckla energitekniken för en bättre morgondag.

FAKTA Magdalena Vikström

Ålder: 31.
Kommer från: Röbäck, Umeå.
Bor på: Böleäng, Umeå.
Familj: Sambo och två katter.
Utbildning: Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik, tog examen 2021.
Det gör jag på fritiden: Tränar, är ute i naturen, äter god mat.
Umeå med tre ord: Vänligt, lagom och årstiderna.
Umeå universitet med tre ord: Spännande, bra kurskamrater och lärare.
Det gör jag om 10 år: Jobbar med energifrågor.

Läs mer om Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

Intervju: Hampus Norén

Publicerad: 2023-11-09