"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hade inget intresse för programmering – trivs nu som IT-konsult

Arvid Bergman Thörn hade ingen aning om vilken utbildning han skulle välja. Slumpen gjorde att han valde Kandidatprogrammet i datavetenskap vid Umeå universitet och han har inte ångrat sig. I dag, tre månader efter examen, har han ett stort intresse för programmering och jobbar på ett etablerat konsultföretag i centrala Umeå. – Det är kul att få betalt för att koda!

Arvid Bergman Thörn har sin arbetsplats på Cygni i centrala Umeå. Det är ett konsultföretag som hjälper kunder med IT-lösningar. Företaget grundades 2006 och har bland annat kontor i Umeå, Luleå, Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Cygni har i dag totalt 250 anställda konsulter i Sverige. En del av dem jobbar på plats ute hos kunder och andra jobbar från kontoret, däribland Arvid. Han är programmerare inom mjukvaruutveckling.

– De flesta som jobbar här är så kallade fullstackutvecklare. Inom programmering finns det Front-end och Back-endutvecklare. Om vi tar Bank-ID appen som exempel: Front-end är det du ser, knapparna du trycker på, färgerna. Back-end är det som händer bakom kulisserna. Fullstackutvecklare gör båda. Det är roligt att få variera! men själv är jag nog lite mer dragen åt back-end hållet.

Sveriges bästa arbetsplats

Arvid berättar att Cygni har utsetts till Sveriges bästa arbetsplats sju år i rad och Europas bästa fem år i rad. Företaget inriktar sig på kompetensutveckling i form av olika events och möten, bland annat så kallade “Brownbagtalks” där medarbetare håller föredrag för varandra.

– Låt säga att du är duktig på spelprogrammering. Då håller du en presentation för alla andra och de får lära sig om något som du är specialiserad på. På sådana möten brukar vi också köpa in mat och göra en grej av det.

På kontoret finns ett playstation där de anställda brukar spela FIFA en stund efter lunch. Det finns också ett pingisbord.

– Det blir en del pingis. Vi brukar köra några gånger i veckan.   

Hur var vägen till att få jobbet: lätt eller svår?

– Jag hörde talas om det av en vän och skrev till chefen, sen gjorde jag ett antal lämplighetstester och fick sedan jobbet. Det är en het marknad och man brukar säga att det finns mycket jobb, men samtidigt är ju ingenting gratis. Man behöver lägga ner tid och energi på att söka. Gör man det så får man jobb.

Har dina studier förberett dig bra för jobbet på Cygni?

– Ja, det tycker jag. Framförallt har jag lärt mig att tackla problem. Programmering handlar ju mycket om problemlösning. Det är som ett pussel, ett korsord eller en Rubiks kub.

Slumpen fick avgöra karriärvalet

Det var slumpen som fick avgöra vad Arvid skulle utbilda sig till. Han började med att studera tekniskt basår och såg det som ett bra tillfälle att fundera på vilken utbildning han skulle välja. Men tiden gick och han kunde inte bestämma sig. Då beslöt han sig för att dra lott och spela “spin the wheel” mellan utbildningar som erbjöd platsgaranti och pilen landade på Kandidatprogrammet för datavetenskap.

– Då tänkte jag: “Det blir väl den då”.

– Innan jag började plugga visste jag inte ens vad programmering var. Jag var ju inte ett dugg intresserad av det, hade aldrig sett en rad kod förut.

Hur kändes det när du började på programmet?

– I början så tyckte jag att det var rätt kämpigt. Särskilt första kursen. Men när jag tog mig förbi den och började känna att jag lärde mig saker, då klickade det och jag kände att: “Det här är ju kul”.

Lärde sig uppskatta utmaningen

Arvid berättar att han i början kunde känna sig frustrerad över att plugget verkade så enkelt för klasskamrater som redan hade erfarenhet av programmering. Men han lärde sig att uppskatta utmaningen och inse att universitetet är till för att lära sig.

– Det är inte meningen att du ska kunna det direkt. Det ska vara utmanande. Lita på processen och ta det lugnt. I dag har jag mer inställningen av att det går att lösa. Jag har klarat det tidigare och jag kommer att klara det igen.

Kodar på fritiden – för att vinna mot morsan i Wordfeud

I dag händer det att Arvid programmerar även på fritiden. Han berättar att han har utvecklat ett program som hjälper honom att vinna mot sin mamma i Wordfeud.

– Min morsa är svenskalärare och vi kör mycket Wordfeud tillsammans. Jag har mest utvecklat programmet för att se om jag faktiskt kan göra det, så jag har inte använt det i matcher mot henne. Däremot har jag testat det på randompersoner. Programmet har ett väldigt bra namn tycker jag: Wordfeusk.

“Bra studentliv”

Hur minns du framförallt din studietid?

– Lärorikt men också hektiskt. Jag fick lägga ner mycket tid på att plugga. Men jag har också väldigt goda minnen av det. Det är ju kul att plugga!

Hur var det att plugga i Umeå?

– Jag hade ju redan en bostad här, vilket var positivt. Sen är det ett väldigt bra studentliv här. Umeå är ju en ganska liten stad och det är nära till allt. Det blir lite att man bor där man pluggar. Studenter träffar varandra hela tiden, det finns många studentpubbar att mötas på.

“Stanna upp och samla tankarna”

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till Kandidatprogrammet för datavetenskap?

 – Man bör nog tycka att problemlösning är roligt. Går du igång på problemet så kommer lösningen mer naturligt. Acceptera också att saker kommer kännas svåra, särskilt om du aldrig gjort det förut. Det är också sällan du är ensam på utbildningen med att tycka att det är svårt.

– Tänk inte: “När kommer jag att ha användning för det här?”. Ofta har allting sin plats. Du kanske inte blir bättre på att programmera av mattelektioner, men du blir bättre på problemlösning.

– Det är viktigt att stanna upp ibland och samla tankarna under studietiden. Plugget är konstant och det kan vara nyttigt att se tillbaka på den förra kursen. Då inser man att man faktiskt lärt sig något. Ge dig själv en klapp på axeln liksom.

FAKTA Arvid Bergman Thörn

Ålder: 25.
Kommer ifrån: Umeå.
Bor: Umeå.
Familj: Sambo.
Utbildningen du gick: Kandidatprogrammet i datavetenskap.
Jobb: IT-konsult inom mjukvaruutveckling på Cygni.
Gör på fritiden: Tränar, är med min sambo, programmerar.
Umeå med tre ord: Familjärt, lugnt, cykelavstånd.
Dig själv med tre ord: Intresserad, lösningsorienterad, snäll.
Det gör jag om 10 år: Knackar kod.

Text & foto: Tomas Bergström 

Publicerad: 2023-10-17