Hoppa direkt till innehållet
printicon

Kandidatprogrammet i datavetenskap

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2018

Skicka pengar med mobilen, spela spel, beställa tågbiljetter och få lön. Datorer har blivit en viktig del av våra liv och som datavetare finns du där människor och datorer möts. Utbildningen gör dig till en duktig och uppskattad IT-medarbetare, en skicklig programmerare som är van att arbeta i projekt, förstår villkoren i ett företag och med självförtroende kan presentera ditt arbete för andra.

Film: Studera IT
Studera IT

Jättespännande att studera IT vid Umeå universitet.

Under utbildningen

Programmet läses på heltid vid campus i Umeå. De två första åren ger dig en bred grund i teori, arbetssätt och tekniker. Du läser till exempel kurser i programmering, databashantering och projektledning. Du får även träna på språk och presentation. Teori blandas med bred kunskap i modern IT-teknik och mycket praktiskt arbete. Du blir redo för yrkeslivet från första dagen efter utbildningen. Programmet ger dig helhet och en stabil grund att stå på, vilket gör dig mindre känslig för trender och konjunkturer.

Nära kontakt med företag

Regionala företag deltar aktivt i programmet, lär känna dig och bidrar till att göra din utbildning ännu bättre. Du får insyn i hur de jobbar och samtidigt värdefulla kontakter. Lärarna är dessutom ofta aktiva forskare.

Spetsa eller bredda din utbildning

Under tredje året får du möjlighet att profilera din utbildning genom valbara kurser. Du kan spetsa din utbildning inom datavetenskap eller bredda den mot en teknisk kandidatexamen. Du kan också ta del av universitetets stora utbud inom bland annat företagsekonomi, matematik, juridik, psykologi eller teknik. Dessutom har du möjlighet att studera utomlands vid något av våra samarbetsuniversitet.

Programöversikt

Efter utbildningen

Behovet av datavetare är stort och kommer att öka i framtiden. Inom IT finns många yrkestitlar, till exempel konsult, programmerare, spelutvecklare, webbutvecklare eller IT-strateg. Gemensamt för alla är att du samarbetar med andra för att möta behov där datorer behövs. Där människor och datorer möts behövs datavetare och där behövs du.

Vanliga yrken

• Programmerare
• IT-konsult
• Webbutvecklare
• Spelutvecklare

Läsa vidare?

Förutom att gå ut i ett spännande yrkesliv kan du välja att utöka din utbildning med ett tvåårigt masterprogram. Då fördjupar du dig inom ett ämne och får en stärkt utbildning med kunskap inom forskningens absoluta framkant. Vi erbjuder masterprogram i datavetenskap, beräkningsteknik och robotik och reglerteknik. En masterexamen ger en bra grund för forskarutbildning, men ökar också din konkurrenskraft när du ska söka arbete efter utbildningen.

Examen

Kandidatexamen.

Anmälan och behörighet

Kandidatprogrammet i datavetenskap, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2018 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2018

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

35 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Fysik A, Matematik D. Eller: Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9 med ett eller flera undantag)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Anmälningskod

UMU-01500

Anmälan

Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 15 mars 2018 klockan 13:00. Sista anmälningsdag är den 16 april 2018.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Kontaktpersoner för programmet är: Jerry Eriksson, programansvarig

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten