"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Teresa Frisan vill väcka nyfikenhet med interaktiva rollspel

Teresa Frisan är en av de programansvariga för Kandidatprogrammet i Life Science. Hon är professor i cell- och molekylärbiologi och bedriver forskning om bakteriella genotoxiner.

–  Det här är mina två passioner. Att vara lärare och att forska.

Teresa Frisan förstod redan i 10 års åldern när hon läste naturvetenskap att hon ville satsa på en karriär inom molekylärbiologi. Det var en fascination kring hormonsystemet och hypotalamus som blev startskottet.

–  Hypotalamus styr kroppens hormoner som styr i princip allt som händer i kroppen. När jag läste om det tänkte jag: “Det är ju helt fantastiskt!”. Det som fascinerar mig är den fantastiska komplexiteten som ligger bakom allt liv.

I dag forskar hon kring speciella typer av bakteriella toxiner som skadar arvsmassan, så kallade genotoxiner. Dessa typer av bakterier har en förmåga att ta sig in i kroppen utan att immunförsvaret märker något.

–  Det är som en trojansk häst. Bakterien kan lura immunförsvaret och sprida sig i kroppen utan att bli upptäckt. Vi jobbar just nu på att gå djupare in i detta och försöka förstå varför detta sker.

Forskningen gynnar arbetet som lärare

Teresa berättar att hennes forskningsarbete gynnar hennes arbete som lärare. Forskningen kräver att hon alltid är uppdaterad i hennes undervisningsområde. Det gör att hon kan bistå studenterna med den senaste kunskapen.

–  Till exempel, i min forskning går jag på många intressanta webbseminarier. Då kan jag dela länkarna till mina studenter också. Två år sedan var jag inbjuden till ett seminarie med en av skaparna av covidvaccinet till exempel. Då fick studenterna lyssna på denna person, vars arbete är betydelsefullt för vetenskapen.

“Jag vill att mina studenter ställer frågan: "Varför?”

Teresa är lärare i djurfysiologi och immunologi på kandidatprogrammet i Life Science. Hon har varit lärare i 23 år. Förutom hennes forskningsarbete är detta hennes stora passion.

Vad motiverar dig som lärare?

–  Det är att kunna ge den nya generationen kunskapens kraft. Kunskap är oerhört viktigt. Med kunskap kan du inte bli lurad.

Vad är ditt mål som lärare?

–  Jag vill alltid att studenterna ska ställa sig frågan “varför?” och tänka själva. Därför är mina lektioner interaktiva. Jag vill att de använder kunskapen från lektionen aktivt så att de inte glömmer bort den.

Rollspel med duell

Teresa använder sig av flera interaktiva övningar. Studenterna får till exempel skapa egna immunsystem eller spela rollspel. En av övningar kallar Teresa för “Duellen”.

–  Det är ungefär som schack! Det är två grupper. En spelar patogener och den andra spelar immunsystemet. Patogenerna attackerar och immunförsvaret måste svara med lämplig försvarsmetod beroende på vilken patogen som anfaller.

Det påminner om rollspelet Drakar och Demoner. Känner du till det?

–  Ja precis! Det är tanken. Jag älskar den bokserien.

Inför vårterminens kurser i djurfysiologi ska Teresa testa ett nytt rollspel som ska hjälpa studenterna att förstå cellulära processer. Klassrummet ska bli till en cell och studenterna ska få agera cellens olika komponenter.

“Nyfikenhet är nyckeln”

Varför ska man söka till det här programmet?

– Du behöver tycka att ämnet är spännande och kul och du behöver vara nyfiken. Nyfikenhet är nyckeln, men det är också mitt uppdrag att väcka din nyfikenhet och få dig att tänka och bli inspirerad att leda vetenskapen framåt!

Intervju & foto: Tomas Bergström

Senast uppdaterad: 2023-12-20