Engelskt namn: Bridging Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary School
Denna utbildningsplan gäller: HT23 och fram till HT24 (nyare version av utbildningsplanen finns)
Programkod: LYKPU
Högskolepoäng: 90
Diarienummer: FS 3.1.1-1992-22
Ansvarig fakultet: Lärarhögskolans styrelse
Beslutad av: Styrelsen för Lärarhögskolan, 2019-10-24
Reviderad av: Styrelsen för Lärarhögskolan, 2022-10-20
Estetiska ämnen
Grundläggande behörighet. Särskild behörighet till utbildningen har den som har ämneskunskaper omfattande minst 90 högskolepoäng ämnesstudier i ett av undervisningsämnena i grundskolans årskurs 7-9: bild, musik, textilslöjd eller trä- och metallslöjd. Särskild behörighet till utbildning som avses i föregående mening har också den som - har ämneskunskaper som har sådan relevans för undervisningsämnet att det kan anses motsvara de poängkrav som anges där, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Hem- och konsumentkunskap
Grundläggande behörighet. Särskild behörighet till utbildningen har den som har ämneskunskaper omfattande minst 90 högskolepoäng ämnesstudier i undervisningsämnet hem- och konsumentkunskap i grundskolans årskurs 7-9. Särskild behörighet till utbildning som avses i föregående mening har också den som - har ämneskunskaper som har sådan relevans för undervisningsämnet att det kan anses motsvara de poängkrav som anges där, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Matematik, naturvetenskapliga ämnen eller teknik
Grundläggande behörighet. Särskild behörighet till utbildningen har den som har ämneskunskaper omfattande minst 120 högskolepoäng ämnesstudier i undervisningsämnet naturkunskap i gymnasieskolan, eller minst 90 högskolepoäng ämnesstudier i ett av undervisningsämnena i grundskolans årskurs 7-9: biologi, fysik, kemi, matematik eller teknik. Särskild behörighet till utbildning som avses i föregående mening har också den som - har ämneskunskaper som har sådan relevans för undervisningsämnet att det kan anses motsvara de poängkrav som anges där, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Specialidrott
Grundläggande behörighet. Särskild behörighet till utbildningen har den som har ämneskunskaper omfattande minst 120 högskolepoäng ämnesstudier i undervisningsämnet specialidrott i gymnasieskolan. Särskild behörighet till utbildning som avses i föregående mening har också den som - har ämneskunskaper som har sådan relevans för undervisningsämnet att det kan anses motsvara de poängkrav som anges där, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Språk
Grundläggande behörighet. Särskild behörighet till utbildningen har den som har ämneskunskaper omfattande minst 90 högskolepoäng ämnesstudier i ett av undervisningsämnena i grundskolans årskurs 7-9: finska, franska, samiska, spanska, svenska, svenska som andraspråk eller tyska. Särskild behörighet till utbildning som avses i föregående mening har också den som - har ämneskunskaper som har sådan relevans för undervisningsämnet att det kan anses motsvara de poängkrav som anges där, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 eller en Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se studentwebben/examen.
Ämneslärarexamen för grundskolans årskurs 7-9 och för gymnasiet kan utfärdas på grundnivå eller avancerad nivå, med olika poängomfattning, med olika antal undervisningsämnen och i olika kombinationer av undervisningsämnen. Se krav för respektive examen nedan:
Möjliga examina för åk 7-9
Möjliga examina för gymnasieskolan
Bedömning av undervisningsämnen och möjlig examen
Särskild behörighet till kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) har den som har relevanta ämneskunskaper i ett undervisningsämne för skolan motsvarande minst 90 hp. För mer information om vad som krävs i respektive undervisningsämne, se Lärarhögskolans programinformation. Observera att det krävs 120 hp i ämnet för att nå en ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasiet.
Ansökan till utbildningen sker i ett ämne. Med ämne avses relevant undervisningsämne i årskurs 7-9 eller gymnasieskolan. Vid ansökan anges det ämne som den sökande vill bli behörighetsbedömd i. Om den sökande bedöms behörig i ett ämne och i övrigt uppfyller behörighetskraven för programmet, kommer den sökande att kunna konkurrera om en plats på programmet. Vid behörighetsgranskningen undersöks även om den sökande uppfyller behörighet i ytterligare undervisningsämnen som erbjuds inom KPU vid Umeå universitet. Efter påbörjade studier kommer ett fördjupat bedömningsarbete av ämnesmeriter att ske i dialog med studenten för att undersöka möjligheten att nå en två- eller treämnesexamen. Observera att särskilda krav ställs för att avlägga examen på avancerad nivå vilket är aktuellt i de flesta fall då fler än ett ämne ska ingå i önskad examen. Under den första halvan av den inledande terminen fastställs den studerandes studie- och examensplan.
Särskilda krav för examen på avancerad nivå
För att avlägga en ämneslärarexamen på avancerad nivå (ovan) krävs att i examen ingår totalt minst 45 hp kurser på avancerad nivå varav examensarbete om sammanlagt 30 hp* på avancerad nivå. Inom den kompletterande pedagogiska utbildningen erbjuds ett ämnesdidaktiskt inriktade examensarbetet omfattande 15 hp på både grundnivå och avancerad nivå samt den avslutande delen av den verksamhetsförlagda utbildningen, det vill säga ytterligare 15 hp, på både grundnivå och avancerad nivå. För den som avser avlägga en examen på avancerad nivå krävs att det även ingår ett självständigt arbete/examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå inom de tidigare ämnesstudierna i något av undervisningsämnen som ska ingå i önskad ämneslärarexamen. I samband med utbildningsstart, sker i dialog med den studerande, en planering av studierna inom utbildningen angående antal ämnen i examen och om kurser på avancerad nivå behöver ingå i studieplanen, se mer under Allmänt.
*För Ämneslärarexamen med inriktning mot grundskolans årskurs 7-9 med två undervisningsämnen, 240 hp krävs endast 15 hp examensarbete på avancerad nivå. Detta gäller om examen nås via kompletterande pedagogiska utbildningar.
Engelsk översättning av examina: Examenstitlar på svenska och engelska
Årskurs 7-9:
Gymnasieskolan:
Beskrivning av utbildning på aktuell nivå
Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas
-förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
-förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
-beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att,
-söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
-följa kunskapsutvecklingen, och
-utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,
-ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
-utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
-utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.
Utbildningen är på grundnivå och avancerad nivå. Målen för utbildning på grundnivå
respektive avancerad nivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 och 9 §§.
De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2.
Examination sker muntligt och skriftligt och kan ske genom fortlöpande kunskapskontroll exempelvis i form av diskussionsseminarier, muntliga och/eller skriftliga rapporter etc. Formerna för examination beskrivs i aktuell kursplan.
Studerande som underkänts vid prov skall beredas tillfälle att delta i ytterligare prov enligt de regler som anges i respektive kursplan. För närmare information hänvisas till aktuella kursplaner.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående verksamhetsförlagd del av utbildningen (VFU) i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under verksamhetsförlagd del av utbildningen (VFU) kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Då avbryter studenten sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta den verksamhetsförlagd delen av utbildningen (VFU) samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Betyg sätts för varje kurs. Betygssättning sker först när alla prov och alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att inför en ny provomgång, begära att en annan examinator utses att bestämma betyg i det förnyade provet. Studerande som underkänts på verksamhetsförlagd del av utbildningen (VFU) erbjuds möjlighet till ytterligare verksamhetsförlagda studier vid ett tillfälle.
Som betyg används en tregradig skala med betygsstegen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Ansökningar om tillgodoräkningar handläggs av Studentcentrum, se studentwebben.
Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum, se studentwebben.
Utbildningstakter
Vid Umeå universitet erbjuds, om inte annat anges, kompletterande pedagogisk utbildning med två utbildningstakter:
-100 procents studietakt
- 50 procents studietakt
Examen efter 1,5 år eller 3 år
Den som studerar med 100 procents takt läser två kurser parallellt per termin och når examen efter ett och halvt års studier. Den som studerar med 50 procents takt läser en kurs per termin och når examen efter tre års studier.
Utbildningens genomförande
I studierna ingår fysiska träffar vid campus Umeå universitet om inte annat anges i anmälningsinformationen för aktuellt programtillfälle. Däremellan sker undervisningen via lärplattform.
Innehåll i utbildningen och uppbyggnad
Utbildningen byggs upp genom sex kurser omfattande 15 hp vardera, vilka ges med 50 procents studietakt. Utbildningen byggs upp i tre steg, där kurs ett och kurs två lägger grunden för läraryrket. Kurs tre och kurs fyra befäster kunskaperna och i kurs fem och sex fördjupas kunskaperna. Samma kurser studeras i utbildningen oavsett om målet med studierna är en ämneslärarexamen i ett eller flera ämnen, om examen ska nås för grundskolans årskurs 7-9 eller för gymnasieskolan eller om studierna bedrivs med 50 eller 100 procents studietakt. Särskilda krav gäller dock om examen ska avläggas på avancerad nivå, se mer under Examen.
Studierna inom den kompletterande pedagogiska utbildningen omfattar 90 högskolepoäng varav 60 hp är utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och 30 hp verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), 60 hp
Den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) är uppbyggd av tre teorikurser omfattande 15 hp vardera samt ett ämnesdidaktiskt inriktad examensarbetet omfattande 15 hp. Innehållet i den utbildningsvetenskapliga kärnan anknyter till kommande yrkesutövning och omfattar följande delar:
- skolväsendets historia, organisation och villkor samt skolans värdegrund innefattande de grundläggande demokratiska värderingarna och de mänskliga rättigheterna,
- läroplansteori och didaktik,
- vetenskapsteori och forskningsmetodik,
- utveckling, lärande och specialpedagogik,
- sociala relationer, konflikthantering och ledarskap,
- bedömning och betygsättning,
- utvärdering och utvecklingsarbete.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), 30 hp
I verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är uppbyggd av två kurser omfattande 15 hp vardera. Studenten tränar att undervisa under handledning av legitimerad lärare. Studenten ska efter hand ansvara för mer och mer av planering, genomförande och utvärdering av undervisningen. Studenten ska utöver egen undervisning följa handledare och annan personal i skolan för att få ett helhetsbild av läraryrkets alla delar. Universitetslärare genomför trepartssamtal med student och handledare där studentens kunskaper och utveckling är i fokus.
VFU-placeringar sker i samtliga kommuner i Västerbottens län och vissa närliggande kommuner i andra län, se mer i Lärarhögskolans programinformation. En placering på studieorten, dvs Umeå, kan inte garanteras. Placering kan efter studentens önskemål även ske utanför avtalsområdet t ex i den studerandes hemkommun. Den som har särskilda skäl för placering på viss ort kan ansöka om detta, se beskrivning av förtursregler i Lärarhögskolans programinformation.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl, exempelvis sociala, medicinska eller övriga skäl, föreligger. Ansökan om detta görs skriftligen till Studentcentrum, se studentwebben. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Efter att studierna påbörjats kan, om särskilda skäl föreligger, studieuppehåll beviljas. Ett beslutat studieuppehåll innebär platsgaranti under förutsättning att återkomst till studierna meddelas senast 15 april respektive 15 oktober närmast före den termin då studierna ska återupptas. Ansökan om studieuppehåll och om återupptagande av studier görs till studievägledare vid Lärarhögskolans kansli. Se information på Studentwebben.
Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. En skriftlig motivering ska lämnas vid beslut som går den sökande emot.
Följande skäl berättigar till studieuppehåll med platsgaranti vid återupptagande av studierna:
- sjukdom (egen eller egna barns sjukdom)
- graviditet, föräldraledighet (motsvarande föräldraförsäkringen)
- militärtjänst
- studentfackliga uppdrag
- forskarutbildning vid Umeå universitet.
Skälet till studieuppehållet ska vara styrkt med intyg.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till studievägledare vid Lärarhögskolans kansli. Se information på Studentwebben.
För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
Studietakt: 50%
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 100%
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 100%
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 100%
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP016
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - grundnivå (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
6KP015
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - avancerad nivå (UVK) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
Studietakt 50%
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP016
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - grundnivå (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP015
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - avancerad nivå (UVK) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP012
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen (UVK) - grundnivå 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
6KP013
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - avancerad nivå (UVK) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP004
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen (UVK) - grundnivå 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
6KP005
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen (UVK) - avancerad nivå 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP006
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - grundnivå (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
6KP007
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - avancerad nivå (UVK) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
Studietakt: 50%
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 100%
6KP001
Skolans uppdrag (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP000
Undervisning och lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 100%
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP019
Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 100%
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
6KP011
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen (UVK) - grundnivå 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
6KP010
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - avancerad nivå (UVK) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
Studietakt 50%
6KP002
Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP014
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - grundnivå (VFU) 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP009
Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU - avancerad nivå (VFU) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk
Studietakt: 50%
6KP011
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen (UVK) - grundnivå 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
eller
6KP010
Examensarbete med ämnesdidaktisk inriktning för ämneslärarexamen - avancerad nivå (UVK) 15 hp
Avancerad nivå
Obligatorisk