"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade, 90 hp

Engelskt namn: Bridging Teacher Education Programme

Denna utbildningsplan gäller: VT24 och tillsvidare

Programkod: LYKFU

Högskolepoäng: 90

Diarienummer: FS 3.1.3-737-23

Ansvarig fakultet: Lärarhögskolans styrelse

Beslutad av: Styrelsen för Lärarhögskolan, 2023-04-17

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet. Särskild behörighet till utbildningen har den som har 1. en examen på forskarnivå eller motsvarande utländsk examen, och 2. ämneskunskaper omfattande minst 90 högskolepoäng ämnesstudier i ett av undervisningsämnena i grundskolans årskurs 7-9: biologi, finska, franska, fysik, kemi, matematik, samiska, spanska, svenska som andraspråk, teknik eller tyska. Särskild behörighet till utbildning som avses i punkt 2 har också den som - har ämneskunskaper som har sådan relevans för undervisningsämnet att det kan anses motsvara de poängkrav som anges där, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 eller en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 översätts på engelska till Degree of Bachelor/Master of Arts/Science in Secondary Education. Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan översätts på engelska till Degree of Bachelor/Master of Arts/Science in Upper Secondary Education.

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Utbildningen är på grundnivå och avancerad nivå. Målen för utbildning på grundnivå respektive avancerad nivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 och 9 §§.

Nationella mål för aktuell examen

De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2.

Examinationsformer

I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.

Betyg

I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.

Tillgodoräknande

En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.

Allmänt

Studierna inom programmet sker på distans och erbjuds med förhöjd studietakt under tolv månader, med fysiska träffar i Umeå. Däremellan sker undervisningen via digital plattform.
Inom utbildningen läses kurser inom följande utbildningsområden:
- Utbildningsvetenskaplig kärna, 60 hp
- Verksamhetsförlagd utbildning, 30 hp


Ämnesstudierna läses inte som en del av programmet utan är en del av den särskilda behörigheten. Kraven på ämnesstudier för en viss examen specificeras i den lokala examensbeskrivningen fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida).


Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), 60 hp
UVK-blocket är uppbyggt av fyra kurser omfattande 15 hp vardera. Studierna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan anknyter till den kommande yrkesutövningen och omfattar de kunskapsområden som anges i 2-3 §§ Förordning (2021:1335) om utbildning till lärare och förskollärare.


Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), 30 hp
VFU är uppbyggd av två kurser omfattande 15 hp vardera. Studenten tränar att undervisa under handledning av legitimerad lärare. Studenten ska stegvis alltmer självständigt ansvara för planering, genomförande, bedömning och utvärdering av undervisning. Studenten ska utöver egen undervisning följa handledare och annan personal i skolan för att få en bild av läraryrkets alla delar. Universitetslärare genomför under VFU examinerande besök samt har trepartssamtal med student och handledare där studentens kunskaper, förmågor och utveckling är i fokus. Övrig examination beskrivs i aktuell kursplan.
VFU-placeringar sker antingen i de kommuner och fristående skolhuvudmän som Lärarhögskolan har tecknat avtal med eller i närheten av bostadsorten. Placeringar på studieorten kan inte garanteras och förtursregler tillämpas. Den som har särskilda skäl för placering på viss ort kan ansöka om detta. Se beskrivning av regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet.
Övriga krav på VFU anges i 4-12 §§ Förordning (2021:1335) om utbildning till lärare och förskollärare


Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses.

Anstånd med studiestart

Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.

Studieuppehåll

Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.

Studieavbrott

Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.

Övrigt

Särskild förordning

Utbildningen ges med stöd av Förordning (2016:705) om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå.

Utbildningsbidrag

För att erhålla utbildningsbidrag under studietiden gäller särskilda regler enligt Förordning (2016:706) om utbildningsbidrag för kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå. Efter sex månaders studier ska minst 30 högskolepoäng av 90 högskolepoäng vara avklarade för att erhålla fortsatt utbildningsbidrag. Inom de avklarade poängen ska även poäng inom VFU-kurser ingå.

Övriga riktlinjer för utbildningen

Övriga riktlinjer framgår av regelverket för utbildning på grundnivå och avancerad nivå på Umeå universitets hemsida.

Studieplan

Giltig från: VT24

För att få veta vad obligatoriska kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.

Termin 1

6KP001

Skolans uppdrag (UVK) 15 hp

Grundnivå

Obligatorisk

6KP022

Undervisning och lärande 15 hp

Grundnivå

Obligatorisk

6KP017

Verksamhetsförlagd utbildning 1 inom KPU för forskarutbildade (VFU) 15 hp

Grundnivå

Obligatorisk

Termin 2

6KP002

Bedömning för och av lärande (UVK) 15 hp

Grundnivå

Obligatorisk

6KP020

Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom KPU för forskarutbildade (VFU) 15 hp

Avancerad nivå

Obligatorisk

6KP021

Utvecklingsarbete på vetenskaplig grund (självständigt arbete) (UVK) 15 hp

Avancerad nivå

Obligatorisk