Kostvetarprogrammet 180 hp

Om programmet
Vill du göra skillnad inom mat, hälsa och hållbar utveckling?
Kostvetarprogrammet ger dig verktygen att leda och utveckla måltidsverksamheter med fokus på hållbarhet och livsmedelssäkerhet. Du får kompetens att planera säkra och näringsriktiga måltider, utveckla nya livsmedel och bidra till att maten hanteras ansvarsfullt – från produktion till tallrik. Programmet ges på distans med 100 % studietakt under dagtid. Du möter engagerade lärare och medstudenter via nätet, med 1-2 obligatoriska träffar per termin i Umeå samt digitala möten under terminen.

Struktur & gemenskap – på distans
Studera var du vill, med schemalagd undervisning, grupparbeten och stöd hela vägen.
Ledarskap som gör skillnad
Lär dig leda team, fatta beslut och kommunicera så att du skapar värde – för hälsa, hållbarhet och arbetslivet.
Lärare som lyfter dig
Engagerade, närvarande och pedagogiska lärare som stöttar dig hela vägen till examen.
Under utbildningen
Matens betydelse för människors hälsa och det hållbara samhället är centralt i utbildningen till kostvetare. Varje dag äter tre miljoner människor måltider serverade inom vård, skola och omsorg – som kostvetare kan du vara med och påverka den maten.
Under utbildningen läser du näringslära, om livsmedels olika egenskaper, om kostvanor och kostens betydelse för folkhälsan. För att skapa bra måltider är det dessutom viktigt att förstå måltidens värde för individen, bland annat genom insikter om matens sociala och kulturella aspekter.
Du läser också om livsmedelssäkerhet där du studerar livsmedelslagen, vanligt förekommande hälsorisker kopplade till livsmedel och hur dessa kan förebyggas. Allt för att få kunskap om hur vi människor ska kunna äta säker mat utan att bli sjuka.
Praktiskt lärande i utbildningsrestaurang
Under utbildningen kommer du tillsammans med dina studiekamrater att driva en egen restaurang. Här får du möjlighet att planera och komponera smakfulla och tilltalande måltider där miljön beaktas och hållbar utveckling säkras. Det ger dig möjlighet att praktiskt träna på de kunskaperna du får under programmets gång.
Ekonomi och ledarskap – med stark koppling till arbetslivet
Som kostvetare utbildas du för att kunna vara chef och ledare inom olika måltidsorganisationer. Därför läser du ledarskapsteori, kommunikation, gruppdynamik och förändringsarbete i organisationer och kopplar detta till olika måltidsverksamheter. Du läser också företagsekonomi där du får grundläggande kunskaper om marknadsföring och ekonomisk styrning.
Under hela utbildningen varvas teori med praktiska moment som livsmedelslaborationer och matlagning. Kopplingen till arbetslivet tycker vi är viktig och därför får du redan på termin tre gå ut på fältstudier i olika verksamheter. Som avslutning på utbildningen ligger en längre praktik där utbildningen vävs samman till en helhet.
Sveriges enda kostvetarutbildning på distans
Vi är det enda kostvetarprogrammet i Sverige som erbjuder ett treårigt program på distans. Programmet ges på distans med två obligatoriska fysiska träffar per termin på campus i Umeå. Distansundervisningen sker genom schemalagda aktiviteter såsom föreläsningar, laborationer och seminarier under dagtid varje vecka via lärplattform. Examinationer sker löpande under kursen, såväl på distans som vid de fysiska träffarna.
Studera utomlands
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har ett antal avtal med olika universitet i Europa och efter avslutad grundutbildning kan du ansöka om att åka på utbytesstudier till ett av dessa.
Kurser under utbildningen
År 1
Kost- och måltidsvetenskap 1 och 2.
År 2
Kost- och måltidsvetenskap 3 och 4. Företagsekonomi.
År 3
Kost- och måltidsvetenskap 5. Uppsats i kostvetenskap C. Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare.
Framtid och karriär
För kostvetare är arbetsmarknaden bred. Du kan ha ledande positioner i olika måltidsverksamheter med befattningar som kostchef, måltidsutvecklare eller måltidssamordnare.
Du kan även arbeta med livsmedelstillsyn som livsmedelsinspektör inom kommun, livsmedelsindustrin eller på Livsmedelsverket. Du kan arbeta med produktutveckling eller inom livsmedelshandeln. Dessutom har du möjlighet att studera på avancerad nivå och i nästa steg möjlighet att fortsätta med forskarutbildning.
Vad gör en livsmedelsinspektör?
Ta del av filmerna nedan, producerade av Stockholm stad, för att få en inblick i yrket som livsmedelsinspektör.
Linda Engberg, Livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen, Stockholm stad
Mirjana Mitic, Livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen, Stockholm stad
Intresserad av att läsa mer och forska?
Läs mer om magister- och masterutbildning inom kost- och måltidsvetenskap
Läs mer om forskarutbildning inom kost- och måltidsvetenskap
Anmäl dig
-
HT2025
-
Kostvetarprogrammet
HT2025 / Umeå / Svenska / Distans
Visa mer Visa mindre
StartHösttermin 2025
Omfattning180 hp
UndervisningDistans
Studietakt100%
Längd3 år
StudieortUmeå
UndervisningsspråkSvenska
AnmälningskodUMU-P1234
Behörighet Grundläggande behörighetUrvalBetyg-Högskoleprov 60/40 procent
ExamenEfter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se Umeå Universitets hemsida. Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science. Examen utfärdas i huvudområdet kostvetenskap (Food and Nutrition).
StudieavgiftGäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 76 150 kr. Total studieavgift: 456 900 kr. Anmälnings- och studieavgifter
AnmälanSista anmälningsdag var den 15 april 2025. Du kan inte längre anmäla dig.
-
Så anmäler du dig
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra program och kurser på antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar kan vara öppna för sen anmälan. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på antagning.se.
Mer om anmälan och antagning
Senare del av programmet
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av programmet.
-
HT2025
-
Senare del, Kostvetarprogrammet
HT2025 / Umeå / Svenska / Distans
Visa mer Visa mindre
StartHösttermin 2025
Omfattning180 hp
UndervisningDistans
Studietakt100%
Längd3 år
StudieortUmeå
UndervisningsspråkSvenska
AnmälningskodUMU-S2012
Behörighet Sökande ska uppfylla grundläggande och särskild behörighet till termin ett på programmet samt ha godkända kurser som motsvarar det sökta programmets tidigare terminer.UrvalSökande till senare del av program antas i följande prioritetsordning: 1. Studenter som anmält studieavbrott 2. Studenter som antagits till och registrerats på termin 1 och fått tillgodoräkna minst en termins studier 3. Övriga studenter som avbrutit studierna på programmet 4. Övriga behöriga sökande Inom ovanstående grupper sker meritvärdering till termin 2 på program enligt samma regler som för urval vid antagning till termin 1 på programmet dvs. via betyg och högskoleprov. Till övriga terminer görs meritvärderingen med hänsyn till uppnådda högskolepoäng i statlig högskoleutbildning eller motsvarande vid sista ansökningsdag.
ExamenEfter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se Umeå Universitets hemsida. Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science. Examen utfärdas i huvudområdet kostvetenskap (Food and Nutrition).
StudieavgiftGäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 76 150 kr. Total studieavgift: 456 900 kr. Anmälnings- och studieavgifter
AnmälanSista anmälningsdag var den 15 april 2025. Du kan inte längre anmäla dig.
-
-
VT2026
-
Senare del, Kostvetarprogrammet
VT2026 / Umeå / Svenska / Distans
Visa mer Visa mindre
StartVårtermin 2026
Omfattning180 hp
UndervisningDistans
Studietakt100%
Längd3 år
StudieortUmeå
UndervisningsspråkSvenska
AnmälningskodUMU-S2053
Behörighet Sökande ska uppfylla grundläggande och särskild behörighet till termin ett på programmet samt ha godkända kurser som motsvarar det sökta programmets tidigare terminer.UrvalSökande till senare del av program antas i följande prioritetsordning: 1. Studenter som anmält studieavbrott 2. Studenter som antagits till och registrerats på termin 1 och fått tillgodoräkna minst en termins studier 3. Övriga studenter som avbrutit studierna på programmet 4. Övriga behöriga sökande Inom ovanstående grupper sker meritvärdering till termin 2 på program enligt samma regler som för urval vid antagning till termin 1 på programmet dvs. via betyg och högskoleprov. Till övriga terminer görs meritvärderingen med hänsyn till uppnådda högskolepoäng i statlig högskoleutbildning eller motsvarande vid sista ansökningsdag.
ExamenEfter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se Umeå Universitets hemsida. Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science. Examen utfärdas i huvudområdet kostvetenskap (Food and Nutrition).
StudieavgiftGäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 76 150 kr. Total studieavgift: 456 900 kr. Anmälnings- och studieavgifter
AnmälanNu kan du anmäla dig. Sista anmälningsdag är den 15 oktober 2025.
-
Så anmäler du dig till senare del
Du ansöker till senare del av programmet på antagning.se, men med specifik anmälningskod. Var noga så att du anmäler dig till rätt tillfälle och inte till hela programmet.
Det här gäller för senare del av program
Film om programmet
Här får du veta mer om våra programutbildningar vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap.
Röster om utbildningen
-
"Kostvetarprogrammet gav mig den pusselbit jag saknat"
Student
Läs en intervju med Matilda som pluggar Kostvetarprogrammet.
Vanliga frågor
När söker man till Kostvetarprogrammet?
Senast den 15 april. Antagning till Kostvetarprogrammet sker till höstterminen.
Hur många platser har Kostvetarprogrammet?
Kostvetarprogrammet har 20 platser.
Vad är det för behörighet till Kostvetarprogrammet?
Grundläggande behörighet.
Hur ser studentgrupperna ut?
På Kostvetarprogrammet består studentgruppen till stora delar av kvinnor. Vi ser gärna att fler män söker programmet!
Relaterad information
Lär känna Umeå universitet
Här finns utbildningar av hög kvalitet och forskning inom alla vetenskapsområden och det konstnärliga området. Gemensamt för alla våra utbildningar är hög kompetens bland lärarna och ett tätt samspel mellan forskning, utbildning, samverkan och innovation.
-
Flest pedagogiskt meriterade lärare i Sverige
Priset går till lärare som verkligen engagerar sig, använder uppskattade metoder eller inspirerar.
-
Ett universitet där hälsa får ta plats
Umeå universitet är certifierat som ett Healthy Campus med många initiativ och aktiviteter som främjar hälsa.
Frågor om utbildningen?
Liknande program
Annat bra att veta

Skillnad mellan gymnasiet och universitetet
Du har större frihet och ansvar om när, var och hur du vill studera.

Så anmäler du dig
Har du hittat en eller flera utbildningar som du gillar och har behörighet till – sök!

Intresseområden
Kolla in våra intresseområden och hitta din utbildning.