"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Axel brinner för idrott och prestation kopplat till hälsa

- Träning gör så stor skillnad för hälsan. Egentligen är det konstigt att vi inte tar hand om oss själva bättre genom regelbunden träning och friskvård

Axel Bramell läser magisterprogrammet i idrottsmedicin som en fortsättning på tränarprogrammet, och han verkligen brinner för idrott kopplat till prestation och hälsa. Det här starka intresset väcktes efter gymnasiet när han började jobba på Friskis och svettis i Lomma. Dessförinnan hade han funderat på att läsa till civilekonom.

- Friskvård har stor betydelse i arbetet med livsstilssjukdomar, det är så mycket som löser sig med fysisk aktivitet, säger Axel som skulle kunna tänka sig att på något sätt jobba med friskvård i samarbete med hälso- och sjukvården.

Jobbar med nätbaserad coaching

Han ser många möjligheter till vad man kan jobba med efter den här utbildningen. Som att jobba med barn- och ungdomsidrott. Det är viktigt, menar han, att idrott och fysisk aktivitet blir naturligt för barnen, och att det då också är viktigt att tränare och ungdomsledare får tillgång till aktuell kunskap om frågor kring träning, kost och idrottspsykologi.

Axel formligen sprudlar av idéer om allt från nätbaserad coaching, forskning till samhällsutveckling kopplat till beteendet och livsstil. Själv är han på god väg att förverkliga flera av idéerna.
- Jag startade ett företag tidigt under utbildningen. Jag köpte en massagebänk och för att öva på massage inledde jag ett samarbete med Umeå medicinska studentkår om ett erbjudande om massage till studenterna.

- I företaget arbetar jag också med nätbaserad coaching kombinerat med fysiska träffar. Jag vill gärna resa efter utbildningen, och då är det bra med nätbaserad coaching som jag kan jobba med vartän jag befinner mig.

Axel som dessutom jobbar som bland annat personlig tränare vid en träningsanläggning i Umeå, ser forskning som en intressant väg att gå. Han har med tiden också blivit allt mer intresserad av frågor som rör samhällsutveckling. Kanske dessa både skulle kunna kopplas ihop kring exempelvis beteendeförändring. Men stress, konsumtionsmönster osv är också frågor som kan ingå i coachingjobbet.

Kan tänka sig att bo i fjällvärlden

Alla dörrar är öppna för Axel Bramell.
- Personligen skulle jag kunna tänka mig att bo i fjällvärlden och ha en träningsanläggning dit exempelvis idrottsklubbar och privatpersoner kunde komma på träningsläger eller långhelg.

Axel valde att flytta till Umeå för att han ville prova på att bo långt hemifrån. Hur har det funkat?
- Jag trivs bra i Umeå. Man kan cykla överallt och jag har aldrig sett så många som springer, tränar och motionerar. Andra skillnader är väl att Malmö är mer mångkulturellt, och så pratar skåningar mer, säger Axel och skrattar.

När det gäller utbildningen, tycker Axel att den bästa kursen är den om funktionell och korrektiv träning. Den handlar om exempelvis människans rörelsemönster, korrigerande träning ledundersökning och idrottstejpning.
- Jag kommer att skriva min uppsats om löpning kopplat till just dessa frågor.

Namn
Axel Bramell
Varifrån kommer du?
Lomma, utanför Malmö
Var bor du?
Haga
Fritidsintressen
Springer, läser mycket, är mycket ute i naturen
Publicerad: 2016-05-16