"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Möt Beidi från Singapore

Beidi från Singapore valde att läsa Masterprogrammet i folkhälsovetenskap på Umeå universitet. Det bästa med Umeå universitet är enligt henne mångfalden och en välkomnande lärmiljö.

Varför valde du att plugga på Umeå universitet?
– Universitetet valde mig! Allvarligt talat så kände jag att Umeå universitet hade en miljö som skulle främja mina studier bättre än universiteten i de större städerna i mellansverige och södra Sverige. Vänner som har läst folkhälsovetenskapliga programmet och kurser på andra universitet i Sverige, berättade att Umeå International School of Public Health erbjöd ett av de bästa programinnehållen och de bästa fristående kurserna, som t.ex. den om Markov Modelling (kursbenämning: Advanced Topics in Health Economics). Jag är verkligen glad att Umeå universitet valde mig.

Vad gillar du bäst med dina studier?
– Det är många saker: Masterprogrammets innehåll är välplanerat och sammanhängande, studentstöd och administration gör det lilla extra för oss utländska studenter – vilket gör att vi känner oss hemma här, föreläsare och mentorer är erfarna inom sina respektive områden och skickliga på att lära ut. Det mest unika är den kulturella mångfalden. Det finns inte mindre än 15 olika nationaliteter i min kurs, vilket har gett mig 15 olika perspektiv i mitt lärande.

Vad tycker du hittills har varit mest minnesvärt under din studietid?
– Det var en utflykt med pulkor förra vintern. De flesta av oss hade aldrig lekt i snö förut så vi blev som galna och hade jätteroligt. Vi hade med oss varm choklad, kaffe och grillade marshmallows och korv över öppen eld. Vi var utpumpade men lyckliga när vi gick hem.

Vad gör du när du inte pluggar?
– Fikar och går på Iksu! Och de båda aktiviteterna tar ut varandra. Haha! Sedan jag kom till Umeå, har jag fått mycket övning i att baka fikabröd med mina vänner. Iksu är större och har mer utrustning än de träningsanläggningar som finns i Singapore. Jag gillar att träna med Sandra – min Iksu-kompis, kurskamrat och goda vän från Rumänien!

Vad gillar du bäst med Umeå med omnejd?
– Jag älskar Umeås dubbla natur – vacker, lugn och med vida öppna ytor men ändå ung, pulserande och färgstark, med studenter från olika delar av världen. Umeå är så omfamnad av naturen – en skog, älv eller sjö i närheten av varje stadsdel och fantastisk natur att promenera i, fundera i och varva ner i. Jag tycker också om att människor är vänliga här.

Vilken tycker du är den största kulturella skillnaden, socialt och pedagogiskt, mellan Singapore och Sverige?
– Sverige är ett större land till ytan sett och har ett tempererat klimat medan Singapores yta bara är en tredjedel av Umeå stads yta och har ett tropiskt klimat. Singapore är tätbefolkat, människor är varma och vänliga men det kan vara trångt och stressigt. Svenskarna är varma och vänliga när man väl lär känna dem. Singaporianer (liksom alla asiater) har starkare familjeband och litar på familjen för socialt stöd. Det är svårt att sätta fingret på den största kulturella skillnaden, men vi är båda ett hårt arbetande och varmt folk.

Vad skulle du säga till en utländsk student som funderar på att plugga vid Umeå universitet?
– Kom ihåg att ta med täcke, varma kläder och ett leende! Den här staden är lätt att bo i och lätt att älska – det finns många bra skäl till att bli entusiastisk över att studera här.

Vilka karriärplaner har du?
– Att förbättra hälsovården för ökad folkhälsa genom att använda hälsoekonomi som verktyg. Så småningom kommer jag att arbeta och kämpa för den sak jag tror på.

Namn
Beidi Wu
Varifrån kommer du?
Singapore
Publicerad: 2016-05-20