Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Är du intresserad av hur man förebygger sjukdomar och främjar hälsa och samband mellan sociala förhållanden och folkhälsa? Kanske är du intresserad av hur man organiserar och styr hälsosystem för att använda resurserna effektivt och samtidigt främja rättvisa, eller att studera i en multikulturell miljö där många studenter kommer från låg- och medelinkomstländer? Då ska du söka till mastersprogrammet i folkhälsovetenskap!
"Masterprogrammets innehåll är välplanerat och sammanhängande, studentstöd och administration gör det lilla extra för oss utländska studenter"
"Det är verkligen en unik möjlighet med annorlunda väder, människor och kultur, och definitivt något alldeles extra kul! Jag kan varmt rekommendera det."
Folkhälsovetenskap är ett forsknings- och utvärderingsinriktat fält med behov av uppgifter om befolkningens hälsa. En viktig del i folkhälsoarbetet är att förvalta och prioritera resurser på individ- och samhällsnivå. Flera kurser handlar om globala hälsoförhållanden och du lär dig de metoder som behövs för folkhälsovetenskapligt arbete. Du fördjupar din kunskap kring hälso- och sjukvårdssystem och de teoretiska ramar som krävs för att utforma och utvärdera folkhälsostrategier.
Inom utbildningen möts människor med olika bakgrund men med det gemensamma intresset att förbättra folkhälsan. Många studenter har en vårdutbildning i grunden - de är exempelvis läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, dietister eller tandläkare. Andra har en samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig grundutbildning, exempelvis socionomer, statsvetare och psykologer.
Programmet är tvåårigt och ger en medicine masterexamen inom huvudområdet folkhälsovetenskap (Degree of Master of Science (120 credits). Main Field of Study: Public Health).
Du kan även välja att avsluta och ta ut en examen efter ett år. Du får då en medicine magisterexamen (Degree of Master of Science. Main Field of Study: Public Health).
Under studierna kommer du att aktivt och självständigt söka kunskap, lösa problem, analysera och värdera information utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. Du arbetar både individuellt och i studiegrupper, och har seminarier och föreläsningar. Utvärderingar av programmet visar att studiesamarbetet mellan människor med olika utbildnings- och kulturell bakgrund får mycket högt betyg av studenterna.
Du som följer programmet har en garanterad plats på de kurser som ges inom programmet. Vissa kurser bygger på varandra och förutsätts därför läsas i en viss ordning.
Programmet har internationell inriktning och rekrytering och all undervisning ges på engelska.
Varje år avslutas med ett uppsatsarbete:
Under uppsatsarbetet kan du specialisera dig på de områden som intresserar just dig och tillämpa det du har lärt dig under de teoretiska kurserna.
Jag vill läsa mer om examensarbete och tidigare uppsatser
År 1
Global hälsa, Biostatistik, Epidemiologi, Kvalitativa metoder inom folkhälsovetenskap, Hälso- och sjukvårdssystem: Organisation och finansiering, Hälsoekonomiska utvärderingsmetoder, Sociala förklaringsmodeller för global hälsa och hälsofrämjande arbete, Magisteruppsats första året
År 2
Evidensbaserat folkhälsoarbete, Jämlikhet och hälsa, Kvalitativ dataanalys, Avancerad biostatistik och epidemiologi, Utvärdering i folkhälsovetenskap, Masteruppsats andra året
Valbara kurser
Avancerade teman för hälsoekonomiska utvärderingsmetoder, Social epidemiologi – teori och metoder Hälsa, miljö och hållbarhet, Planering och management i hälso- och sjukvård
Den kompetens som utbildningen ger kan användas inom både offentlig och privat verksamhet.
Inom statlig verksamhet, kommuner och landsting är vanliga roller för folkhälsovetare strateger, utredare och planerare. Exempelvis finns ett ökat behov inom kommuner och landsting att förstå hälsosamband, planera för genomförande av interventioner och utvärdering av behandlingar eller arbetsmetoder. Det gäller inom såväl hälso- och miljöskydd som vård och omsorg. Inom den privata arbetsmarknaden finns behov av hälsoekonomi inom exempelvis läkemedelsindustrin.
Hälsoekonomi, epidemiologi, intervjuteknik, biostatistik, utvärderingsmetodik och skrivförmåga har visat sig användbart när studenterna gått till arbetsmarknaden i allmänhet eller tillbaka till sina tidigare arbetsplatser.
Utbildningen ger en god grund för fortsatt arbete inom forskning och på universitet och högskolor.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet