Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand - ett fritt och självständigt jobb

Sara Lundell forskar om patienter med lungsjukdomen KOL och hur de kan få behandling på distans, t.ex. via telefon, internet eller smartphone. Hon tittar bland annat på hur patienter upplever att ha ett webbaserat system hemma där de kan testa sin lungfunktion och rapportera sina symtom

Hur blev du doktorand?
Redan under sista terminen på sjukgymnastutbildningen insåg jag att jag ville hålla på med forskning framöver. Men först ville jag jobba kliniskt som sjukgymnast ett tag. Efter några års jobb på en vårdcentral började jag vidareutbilda mig på magisterutbildningen. Jag kände mer och mer att forskningen lockade, så när det utlystes en spännande doktorandtjänst sökte jag den.

Vad handlar din forskning om?
Jag forskar om patienter med lungsjukdomen KOL och hur man kan ge dem behandling på distans, t.ex. via telefon, internet eller smartphone. Vi tittar på det i flera olika studier. Bland annat studerar vi hur patienterna upplever att ha ett webbaserat system hemma där de kan testa sin lungfunktion och rapportera sina symtom. Vi ska också se om vi kan sätta ihop en webbplattform där både patienter och personal kan ta del av information om sjukdomen och behandling och sedan få den att användas i daglig verksamhet på hälsocentralerna.

Vad är det bästa med att vara doktorand?
Jag får jobba fritt och självständigt och fördjupa mig i ett spännande område. Jag lär mig nya saker hela tiden och får jobba med forskning som förhoppningsvis kan hjälpa patienter med KOL i framtiden.

Vad vill du göra efter doktorandperioden?
Jag vill fortsätta att jobba med forskning och att kombinera det med undervisning. Båda delarna är roliga och stimulerande att jobba med. Jag vill väldigt gärna också ha någon form av patientkontakt i arbetet.

Namn
Sara Lundell
Var bor du?
Holmsund, strax utanför Umeå.
Fritidsintressen
Jobbar i trädgården, stickar eller myser med min familj.
Publicerad: 2016-05-20