"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Studerar jojk för att förstå samisk kultur

Krister Stoor studerar berättelser i den skogssamiska kulturen i norra Sverige. Med hjälp av jojkens berättelser, undersöker han hur samerna har beskrivit stora förändringar i deras levnadsförhållanden från 1890 till 1940. Han är också intresserad av hur dagens renskötare skildrar sina relationer med lokalbefolkningen i vinterbetesområden.

Vad forskar du om?
Jag forskar idag om berättelser i skogssamisk kultur i kommunerna Arvidsjaur, Arjeplog och Malå. Vilka förändringar har skett i området mellan 1890 och 1940 inom kulturen och renskötseln under en tid då stora förändringar sker i det nordliga samhället? Vilka strategier har man valt för att bibehålla sin typ av renskötsel, kultur och språk, utan att själv gå under?

Ett annat projekt om samma område som påbörjats är att studera vilka relationer dagens renskötare har med lokalbefolkningen i de vinterbetesområden dit man flyttar varje vinter. Hur ser samarbetet ut, finns det något sådant? Hur beskriver man området man använder, hur ser det historiska perspektivet ut på marken som används av flera olika grupper.

Ett tredje forskningsområde som knyter samman allt, är jojkens roll som berättelse, vad kan vi lära av jojktexter som beskriver månghundraåriga händelser eller hur ett område har använts.


Varför är forskningen viktig för det arktiska området?
Genom att använda det muntliga berättandet kan vi nå de dynamiska skeendena som händer i den kulturella förändringarna, som vi inte alltid tänker på innan det är nästan försent. Min förhoppning är att visa på modeller samer och lokalbefolkning har använt för att komma sams i frågor där konflikt skulle kunna uppstå. Ibland uppstår konflikter och då kan vi lära oss av det, genom att analysera händelseförloppen.


Vad vill du uppnå med din forskning?
Min förhoppning är att visa på de berättelser som förekommer över hela det cirkumpolära området, särskilt bland urfolken. Om fler tar till sig kunskapen vi hittar i det muntliga så finner vi lösningar hur man löst frågor förr, till gagn för alla.

Namn
Krister Stoor, universitetslektor, institutionen för språkstudier
Publicerad: 2016-10-28