"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Emma vill designa framtidens hus

Efter en termins utbytesstudier valde Emma Biondani att komma tillbaka till Umeå. Hon studerar i dag på Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad. I framtiden vill hon arbeta på en arkitektfirma i Umeå då hon trivs stort i staden.

Emma Biondani kommer ursprungligen från Verona i Italien. Efter gymnasiet studerade hon Kandidatprogrammet i arkitektonisk design vid Politecnico di Milano, något som var både nytt och spännande.

– Vi studerade inte någonting relaterat till arkitektur under gymnasiet. Jag tyckte att det var intressant att arbeta med hus och byggnader där människor bor, för jag tror att våra liv avgörs mycket av de byggnader som vi bor eller arbetar i.

Under utbildningen valde hon att studera en termin på Umeå universitet genom Erasmusprogrammet. Hon fattade tycke för staden, och efter examen bestämde hon sig för att komma tillbaka till Umeå.

– Jag gillade Sverige i allmänhet under min termin med Erasmus, och Umeå universitet. Så jag bestämde mig för att komma tillbaka.

“På universitetet känner du dig aldrig vilse”

I dag studerar Emma första året på Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad. För henne var det en fördel att ha studerat i Umeå tidigare då hon lärt känna staden. Samtidigt såg universitetet till att alla internationella studenter fick en bra introduktion.

– Det anordnas ett stort möte för internationella- och utbytesstudenter där universitet ger dig all information du behöver. Det är något jag gillar; på universitetet känner du dig aldrig vilse. Om du har en fråga finns alltid människor att fråga. Allting är väl organiserat. 

Emma kände ingen på programmet sen tidigare, men hon har nu kommit in i gemenskapen. Hon och hennes kurskamrater brukar ofta plugga tillsammans på campus. En del av studierna är ett individuellt projekt, och trots att de arbetar mycket enskilt hjälper de varandra med nya idéer och förslag.

Emma tycker även mycket om Konstnärligt campus där hon tillbringar det mesta av sin studietid.

– Byggnaden är verkligen gjord för att studera där. Du har ditt eget skrivbord att sitta vid och studera och fortsätta med dina projekt.

Bra kurser och lärare

Något Emma uppskattar är de många olika lärarna som undervisar på programmet.

– Jag gillar verkligen lärarna eftersom de är mycket internationella. Det är lärare från hela världen med olika bakgrunder, och de har studerat eller forskat vid olika universitet över hela världen.

Förutom det individuella arbetet har Emma flera andra kurser. Hennes favorit hittills är Studier i arkitektur- och stadsbyggnadsprofessionen och yrkesutövningen.

– Det är en kurs som bryter väggen mellan studenter och arbetsmiljön. Vi fick besöka arkitektfirmor här i Umeå. Och vi fick också lära känna arkitektens roll i Sverige bättre.

Har ni haft mycket kontakt med arbetslivet under programmet?

– Inte så mycket innan den kursen. Det var mer inom universitet och det akademiska livet. Men efter den kursen kom vi verkligen in i jobbindustrin. Jag tycker att den kursen var bra eftersom vi verkligen fick veta hur arkitekter arbetar.

”Alla kommer ha en bra tid I Umeå”

I framtiden vill Emma arbeta på en arkitektfirma, men hon är öppen inför vilken sorts firma hon kan tänka sig jobba på.

– Alla studenters dröm är att jobba i en stor arkitektfirma och designa viktiga byggnader. Men jag tycker också att det är kul att fokusera på mindre projekt. Jag gjorde praktik i tre månader på en mindre arkitektfirma i Italien. Jag jobbade med mindre projekt som hus, och en skola också, men det var fortfarande spännande även om det inte var en stor firma.

Efter att ha fått mer kunskap om hur arkitekters arbetsliv ser ut i Sverige, vill Emma stanna kvar i landet efter studierna. 

– Min plan är att hitta ett jobb här i Sverige, i norr. Under kursen när vi besökte arkitektfirmor såg jag verkligen hur arbetsmiljön är här. Den är riktigt bra här i Sverige.

När Emma får frågan om vad hon gillar med Umeå svarar hon med att det finns mycket att göra som student, och att det är enkelt att möta andra studenter. Dessutom upplever hon Umeå som en mycket internationell stad.

– Jag tror att alla kommer ha en bra tid I Umeå. Det är en välkomnande stad och universitet, särskilt för internationella studenter. Det är lite konstigt att tänka att Umeå, en liten stad i norra Sverige, är så internationell, men det är den. Det finns många människor från hela världen och jag tycker att det är riktigt härligt.

Läs mer om Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad

FAKTA Emma Biondani

Ålder: 23 år.
Kommer från: Verona, Italien.
Studerar: Första året på Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad.
Gör på fritiden: Spelar trumpet, lagar mat, provar ny mat.
Umeå med 3 ord: Kallt, bra miljö och arbetsmiljö.
Mig själv med 3 ord: Självständig, beslutsam, lite blyg.
Det gör jag om tio år: Jobbar förhoppningsvis i Umeå på en arkitektfirma.

Intervju: Frida Endertorp

Publicerad: 2024-03-25