"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Min utbildning är väldigt mycket en del av vem jag är”

Jennifer Nygren är starkt miljömedveten i vardagen. Hon har gett sig själv flygstopp, köper helst lokalproducerad och ekologisk mat och handlar prylar och kläder second hand. En utbildning inriktad på klimat- och miljöfrågor blev därför ett självklart val.

– Min utbildning är väldigt mycket en del av vem jag är och tar sig uttryck i hur jag lever, säger hon.

På gymnasiet gick Jennifer ett program som inte finns längre, Arena Kultur på Midgårdsskolan i Umeå. Det var en samhällsvetenskaplig och estetisk utbildning med möjlighet att välja kurser inom allt från konst till teater och naturvetenskap. Det passade Jennifer som var med i en teatergrupp på Hamnmagasinet på fritiden, men också blivit allt mer engagerad i miljöfrågor.

– Vi hade kurser i eget företagande också och då gjorde vi i vårt företag tygpåsar som skulle vara så miljövänliga som möjligt och för varje såld påse planterade vi ett träd i Nepal. Vi fick ett miljöpris för det och då också åka till Stockholm och tävla nationellt.

Efter gymnasiet gjorde Jennifer Nygren som många ungdomar – hon passade på att resa. Förutom tågluff genom Europa blev det långflygningar till Australien och senare Nya Zeeland, där hon var volontär på ekologiska gårdar och jobbade för mat och husrum.

Väljer tåg i stället för flyg

Några flygresor blir det dock inte längre. Jennifer väljer numera tåget av klimat- och miljöskäl och försöker begränsa sin privata konsumtion så mycket det går. Första kursen hon läste på masterprogrammet i miljövetenskap handlade om omställning till ett hållbart samhälle. Jennifer fick fördjupa sig i begreppet hållbar utveckling, Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. Som ett projekt i kursen studerade hon hur Umeå universitet skulle kunna bli mer hållbart och fokuserade då på resor. De anställda flyger mycket, konstaterar hon. Ofta krävs längre resor, till exempel för samarbeten mellan forskare runt om i världen. Men, fler resor skulle kunna ske med tåg och universitetet behöver ett tydligare och mer strukturerat åtgärdsarbete gällande tjänsteresor, kom hon fram till. 

Innan Jennifer började studera i Umeå läste hon in en kandidatexamen i miljövetenskap vid Linköpings universitet. Det var ett tvärvetenskapligt program, där både samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga aspekter studerades. Utbildningen gavs på campus i Norrköping, en betydligt mindre studiemiljö än på Umeå universitet. Därför känns det kul att vara på ett större universitet nu, tycker Jennifer. Hon kände också att hon ville fördjupa sig mer inom ett område.

Läs mer om masterprogrammet i miljövetenskap med inriktning mot hållbar utveckling

Gästföreläsare och studenter från olika program

– Lärarna här känns väldigt kompetenta. Inte för att de inte var det i Norrköping, men man får liksom en annan synvinkel här. Vi har också en del gästföreläsare, till exempel när det handlar om miljöledning och miljökonsekvensbeskrivningar, något man sysslar med mycket ute i arbetslivet, så vi får inte bara ett akademiskt perspektiv.

På första kursen var Jennifer ensam student och det var lite snopet efter att i tre år haft en hel klass omkring sig och mycket grupparbeten. Efter det följde kurser på distans i samhällsplanering med hållbarhetsprofil och miljöledningssystem, men med några träffar i Umeå.

– På distanskurserna har jag fått träffa människor som läser helt andra utbildningsprogram eller jobbar och har fått deras perspektiv på olika frågor. Det har varit jätteintressant, säger hon.

När vi ses har Jennifer så smått börjat förbereda det examensarbete hon ska göra i slutet av terminen. Projektet ska handla om lokalt och hållbart producerad mat med fokus på Västerbotten. Men, innan hon kan sätta i gång måste hon fundera över hur hon kan avgränsa sitt ämne och vilka metoder hon ska använda.

– Examensarbetet är bara på 15 hp, så det kan inte bli hur stort som helst, säger hon.

Vill göra skillnad

Hur ser arbetsmarknaden ut för den som läst miljövetenskap?
– Jag upplever att det finns mycket jobb, av mina tidigare klasskamrater i Norrköping har många fått jobb. Jämfört med om man pluggat till sjuksköterska eller något annat väldigt ”tydligt” yrke finns väldigt mycket olika inriktningar. Jag har sett flera jobb som jag velat söka. Klimat- och miljöfrågor blir också allt mer på agendan, så företagen anställer mer folk inom det området, till exempel som konsulter.

Hur ser dina egna tankar om framtiden ut?
– Det enda jag är säker på är att jag vill jobba med något som gör någon skillnad, som bidrar till en bättre planet och ett bättre samhälle för alla. Arbetet skulle kunna vara för något konsultföretag, på kommunen, på länsstyrelsen eller något helt annat. Men kanske får en ta det jobb en får för att på så vis skapa mer erfarenhet för att sedan kunna komma vidare. 

Om du träffar på någon som funderar på att plugga inom samma områden som du läst, vad skulle du säga till den personen?
– Att den ska göra det! Om man som jag har ett väldigt stort intresse för miljö. Det har gynnat mig, jag har blivit mer driven av det. Men, det finns många olika sorters miljöutbildningar, så man ska tänka efter vilken inriktning man vill ha. Vill man ha en bred utbildning eller specialisera sig inom något? Har du läst ett kandidatprogram finns också alltid möjligheten att läsa vidare och inrikta sig på något extra.

FAKTA Jennifer Nygren

Ålder: 25 år.
Kommer från: Holmsund utanför Umeå.
Bor: i hyreslägenhet på Haga i Umeå.
Familj: sambo.
Studerar: magisterprogrammet i miljövetenskap vid Umeå universitet.
Gör på fritiden: är gärna ute i naturen, tränar, är engagerad i Kvinno- och Tjejjouren i Umeå, lagar mat, umgås med vänner.
Umeå med 3 ord: Natur. Kultur. Hemma.
Mig själv med 3 ord: Snäll. Ihärdig. Tidsoptimist.
Det gör jag om tio år: äger en gård där jag är självförsörjande på livsmedel och jobbar kanske med miljöfrågor på lokal nivå.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2020-03-09