"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Fredrik Mörtberg

Arbetsmarknadsanalytiker, Arbetsförmedlingen

Vad har du gjort efter studierna? Var jobbar du idag och var?

Direkt efter mina studier fick jag arbete på Arbetsförmedlingens analys-avdelning som arbetsmarknadsanalytiker. Jag arbetar fortfarande kvar och har samma tjänst som när jag började. Min placering är i Karlstad men jag tillhör huvudkontoret i Stockholm.

Vad består dina arbetsuppgifter av? 

Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter som analytiker. Mitt huvudområde är regionala arbetsmarknadsprognoser och jag arbetar i nuläget med Värmlands län. Jag analyserar och sammanställer resultat från våra prognosintervjuer som Arbetsförmedlingen genomför med arbetsgivare. Med hjälp av resultaten och annan statistik skriver jag en rapport som handlar om just arbetsmark-naden för länet och hur den förväntas utvecklas.

Utöver att skriva rapporten ska den även presenteras för andra, både internt och externt. Vi publicerar våra prognoser två gånger per år och det gör vi i samband med en pressträff där både media och externa aktörer är inbjudna. Tjänsten innebär alltså att man ofta pratar inför publik av varierande storlek.
Utöver analyser bistår jag även chefer och medarbetare med olika underlag som behövs i deras arbete, exempelvis statistik och bildspel. Det ingår också att skriva faktaunderlag som används till pressmeddelanden som Arbetsförmedlingen går ut med. I arbetet ingår också både nationella och internationella uppdrag. Som analytiker på Arbetsförmedlingen blir man ofta tillfrågad som expert på området arbetsmarknad.

Vilken nytta har du haft av utbildningen på Politices kandidatprogrammet? Vilken inriktning läste du?
Genom min utbildning på Politices kandidatprogrammet har jag fått lära mig att ha ett kritiskt tänkande när jag analyserar resultat och använder mig av information från olika källor. Jag har även fått en god förståelse för händelser i samhället och omvärlden som jag har bra nytta av i mitt arbetsliv. Utbildningen gav mig en bra grund att stå på när det gäller kunskaper om den offentliga förvaltningen, samhällsekonomi samt politiken i både Sverige och omvärlden. Det är just bredden på utbildningen som jag uppskattar nu i efterhand. Eftersom att mitt arbete omfattar ganska komplexa samhällsfrågor är jag glad att utbildningen hade så pass stor bredd.

Jag läste nationalekonomi som inriktning men att få kombinera den kunskapen med övriga ämnen som exempelvis statsvetenskap och juridik är väldigt bra.

Gjorde du praktik eller utbytesstudier, i så fall, var och hur upplevde du det?

Jag genomförde en utbytestermin i Newcastle upon Tyne i England under min femte termin. Då valde jag att läsa statsvetenskap på mot-svarande B-nivå. Det var en väldigt rolig och utmanande period. Själva studierna tyckte jag var på en bra nivå med duktiga föreläsare och intressanta kurser. Det bästa ur ett studieperspektiv var att få använda sig av akademisk engelska och vässa mina kunskaper i språket. Upplägget på deras studier var annorlunda i jämförelse med hur vi hade det i Umeå. Vi läste alla tre kurser parallellt i Eng-land istället för en kurs i taget.

Jag kan verkligen rekommendera alla att åka som utbytesstudent, en erfarenhet jag alltid kommer bära med mig och jag har även lärt känna nya människor i andra länder som jag fortfarande har viss kontakt med.

Har du något tips till våra nuvarande studenter om hur man förbereder sig för arbetslivet? 

Jag gjorde inte själv någon praktik men tror att det kan vara ett bra sätt att förbereda sig. Det är annorlunda att sitta och lära sig olika teorier på universitetet och sedan komma ut och arbeta. Just att få komma ut och testa på ett arbete inom exempelvis offentlig förvalt-ning kan vara bra för att få en bild av den verksamheten. Jag tror också att det är en bra erfarenhet för en själv för att kunna reflektera över vad man vill jobba med efter sina studier. Det kan även vara en bra ingång för att få ett jobb på arbetsplatsen i ett senare skede.

Det finns många olika områden du kan jobba inom efter en examen från Politices kandidat-programmet, det gäller bara att hitta vad du tycker är mest intressant. Oavsett vilken inriktning du väljer finns det många jobba att söka och jag vet att den kunskap man får är efterfråga.

Publicerad: 2021-02-09