"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Jag lär mig något nytt varje dag, och har utvecklats väldigt mycket på väldigt kort tid"

Joel Randeblad studerar Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande, något som var ett uppenbart val när det skulle väljas utbildning.

– Jag gör det mest för att jag gillar att skriva, men också på grund av alla fantastiska böcker man får läsa! Man lär sig så otroligt mycket om världen genom litteratur. 

Vad är det bästa med studierna?

– Att man får chansen att läsa väldigt mycket olika böcker, pjäser, dikter och mycket mer från alla olika epoker, man lär sig förstå sambandet mellan litteratur och samhället, och hur de utvecklas i samband med varandra. Vad jag inte trodde var vilket nät som litteraturen är sammankopplad genom. Det är verkligen fascinerande!

Hur kommer det sig att du sökte till Umeå universitet?

– Jag vet inte hur vanligt det är, men Litteraturvetenskap vid Umeå universitet var mitt enda val när jag sökte. Det tog några år efter gymnasiet innan jag återfick skolglädjen och när jag började titta runt så insåg jag att Litteraturvetenskap var det enda jag kunde tänka mig att studera, och kombinationen med kreativt skrivande gjorde kursen på Umeå universitet det uppenbara alternativet.

Hur känns det nu?

– Självklart är det stressigt till och från, men jag lär mig något nytt varje dag, och har utvecklats väldigt mycket på väldigt kort tid. Det är otroligt kul att få blanda studielivet med alla olika aktiviteter som skolan erbjuder antingen via programmet, kåren eller andra instanser på skolan. Om man vill är möjligheterna oändliga. 

Vad hoppas du lära dig?

– Jag hoppas att fortsätta att få läsa alla bra och inflytelserika böcker som finns där ute. Att analysera redan skrivna verk tillsammans med de kreativa övningarna hoppas jag ger mig en djupare förståelse för att i slutändan förbättra mitt eget skrivande!

Hur tänker du kring framtiden?

– Jag har absolut en naiv författardröm som jag hoppas ska gå i uppfyllelse, men man kan aldrig bli något om man inte försöker! Jag ser detta program som ett trappsteg i karriären och just nu så hoppas jag att få läsa ett mastersprogram i Litteraturvetenskap när jag är färdig med det här. 

Vad gör du när du inte pluggar?

– När jag inte studerar försöker jag få gjort lite läsning på sidan av, så att all litteratur inte blir de stora klassikerna utan att jag får tid till sånt som personligen intresserar mig. Sen är Netflix, vänner, skrivande och målande andra saker som fyller min vardag. 

Välj ett program som du tycker verkar roligt för dig, och inte för någon annan.

Vad för råd ger du till blivande studenter som funderar över att läsa vid Umeå universitet?

– Välj ett program som du tycker verkar roligt för dig, och inte för någon annan. Det kanske låter självklart men det finns många olika aspekter som kan påverka ens val, så gör dig själv till den största och första! 

Är det svårt att studera på universitetet?

– Det finns tider i utbildningen då det är mer eller mindre stressigt, och man måste lägga ner tid för att hinna med och förstå. Att plugga på heltid är som att arbeta heltid, så samma tid som du hade spenderat på arbetet borde du även spendera på studierna. Men fakulteten är väldigt hjälpsam och stöttande, och teamwork i klassen gör att ni som grupp överkommer alla hinder!

Joel Randeblad

Kommer från: Boden

Läser just nu: Jane Eyre – Charlotte Brontë

Lyssnar på: Bastille & The 1975 är favoriter

Bäst en ledig dag i Umeå: En promenad på Stadsliden

Publicerad: 2019-12-04