Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Agnes Holma

Varifrån kommer du? Pajala

Var bor du? Umeå.

Fritidsintressen? Friluftsliv, skidåkning, träning (helst beachvolleyboll) och bakning

Program: Statistikerprogrammet (Programmet i statistik och data science fr.o.m. ht 2020)

Hur kom det sig att du valde att börja läsa statistik?

För mig var det inget självklart val utan jag velade lite mellan flera olika utbildningar, men jag tror att jag alltid tyckt matematik och att analysera och hitta mönster är spännande, vilket gjorde att Statistikerprogrammet ändå lockade. Sedan tror jag att jag såg någon inspirerande föreläsning med Hans Rosling och blev fascinerad av hans sätt att göra omvärlden begriplig med hjälp av statistik. Så då bestämde jag mig för att testa!

Vilket program gick du på gymnasiet?

Estetiska programmet med inriktning dans.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?

Nej, jag passade på att göra lite annat, studera på folkhögskola och göra en skidsäsong i Alperna bland annat.

Hur trivs du i Umeå? Vad är bäst med Umeå?

Jag trivs väldigt bra här och tycker att Umeå som stad har mycket att erbjuda. Dessutom har jag både vänner och familj här. Jag uppskattar närheten till naturen och att kunna ha riktigt vinter med mycket snö! Det är svårt att välja det bästa med Umeå, men IKSU är absolut ett stort plus. 

Vilken kurs har varit mest intressant?

Det är svårt att välja endast en kurs då jag tyckt att många moment i olika kurser varit intressanta. ”Visualisering av data”, ”Statistiska tillämpningar” - där vi fick träffa flera yrkesverksamma statistiker samt ”Statistisk analys av stora och komplexa datamängder med R” som ingår i Statistik C1 är några kurser/moment som varit extra intressanta.

Vad har varit svårast?

Många moment under utbildningen har varit utmanande, särskilt de bitar som varit väldigt teoretiska. Men överlag har det svåraste varit under pandemin när jag inte haft så mycket kontakt med studiekamraterna, jag saknar att kunna diskutera problem och sådant som jag inte förstår med dem. Oftast är det ju när man diskuterar eller ska försöka förklara för någon annan som man förstår själv, så den biten har jag verkligen saknat. 

Hur fungerar kontakten med lärarna?

Den fungerar bra tycker jag, nu under pandemin går det smidigt att maila och de flesta svarar snabbt. Annars brukar det inte vara något problem att gå förbi där de har kontor och knacka på om det är något man undrar. En fördel med att vara ett relativt litet program tycker jag också är att tröskeln för att ställa frågor och diskutera saker under föreläsningar och lektioner blir lägre.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag har inte riktigt bestämt mig än, men jag funderar på att läsa magisterprogrammet i statistik här i Umeå. Efter det vet jag inte, men troligtvis kommer jag försöka söka jobb här i Umeå.

Vilka tips har du att ge till de som funderar att söka till programmet?

Sök! Det är ett intressant ämne som jag tror bara kommer växa med tiden. Även om du skulle komma på att statistik inte är din grej så är särskilt första terminen bra allmänbildning. Det du lär dig är kunskap som är användbar i många andra sammanhang och på många andra utbildningar.