"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Jesper Söderström

Varifrån kommer du? Kilafors, Hälsingland

Var bor du? Ålidhem, Umeå

Fritidsintressen? Med krav på regelbundenhet: IPSC-skytte, träning och egna projekt som har med data att göra (nlp, quantstrat). Utan krav på regelbundenhet uppskattar jag det mesta med "amatör-" framför.

Program: Programmet i statistik och data science

Hur kom det sig att du valde att börja läsa på Programmet i statistik och
data science?

Jag sökte fram ett antal branscher som spådde en stark tillväxt 10 år framåt. Därefter gjorde jag mitt urval bland dem på ren magkänsla. Inte särskilt vetenskapligt men det blev ju bra ändå!

Vilket program gick du på gymnasiet?

Inledningsvis 2 år på samhällsprogrammet(internationella relationer) och därefter 2 år på ekonomiprogrammet.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?

Nej. Först spenderade jag 5 år i Försvarsmakten.

Hur var det den första tiden? Att flytta till Umeå och börja ny utbildning?

Mellan kårer, insparkar och sport erbjuds man verkligen alla möjligheter i världen att skapa sig en gemenskap. För mig innebar den första tiden framför allt en stor omställning. Jag kom direkt från en rigid och hierarkisk struktur där man vet sin roll, grad och uppgift. I början kändes det mycket lustigt att uppträda i en miljö utan tydliga ramar men när man väl vant sig är det en oerhört behaglig tillvaro. Det tog mig ungefär 8–9 månader att vänja mig (som riktvärde till läsare av snarlik bakgrund).

Hur trivs du i Umeå? Vad är bäst med Umeå?

Umeå är en exceptionellt bra stad om man gillar träning och uteliv. Universitetet har bra lokaler, gymmet är rent och prydligt. Motionsstråk finns överallt och naturen börjar vid tröskeln. Jag uppskattar särskilt mentaliteten, Umeå är som en småstad och storstad på samma gång, rytmen av en storstad men gemenskap av en småstad.

Vad tycker du är bäst med programmet?

Min övertygelse om att detta är rätt program för mig växer ständigt. Mitt tyngsta argument är "frihet". Efter varje kurs upplever jag att en dörr slungats upp genom vilken jag kan fördjupa mig i mitt eget intresseområde på ett bättre sätt. Jag tror att alla som har ett relativt stort intresse för något kommer att tycka att programmet är suveränt. Om du har viljan så får du en bra verktygslåda här.

Vilken kurs har varit mest intressant?

Över lag upplever jag att kurserna och uppläggen är väl genomtänkta. Man får ett helhetsgrepp om väldigt användbara färdigheter. De rena statistikkurserna har varit bäst, jag nämnde tidigare att dörrar slungas upp, här upplevde jag att jag tjänade in relativt mycket frihet.

Sannolikhetsteori och hypotestester är en nyckel inom det mesta. Man ska vara på det klara med att slumpen har en, obehagligt, stor roll i nästan allt vi gör. Man vill försöka stå på "rätt" sida om den så ofta som möjligt. Ett exempel, låt säga att du sysslar med valutahandel och vill vara lönsam på lång sikt. Då måste du handla ett system som har ett positivt väntevärde i marknaden, är robust, och genererar avkastning som är signifikant bättre än något jämförelsemått. Du måste även kunna avgöra om de resultat du producerat verkar ha uppstått på grund av korrekta beslut eller ren slump. Jag tänker inte påstå att det du lär dig här, under första året, räcker för att lösa ett sånt problem. Du kommer att få grunderna och du kan spatsera ut från föreläsningen, spendera ett antal timmar på valfri sökmotor och hitta vad du behöver lära dig härnäst som en effekt. Frihet är belöningen.

Vad har varit svårast?

Att vara en nybörjare, ingen gillar att underprestera, men det är ett nödvändigt ont. Det blir dessutom ganska mörkt här uppe på vintern då är det lätt att motivationen får sig en smäll. Lyckligtvis så går det över så spänn hjälmen, vik ned hakan och kör igenom.

Hur fungerar kontakten med lärarna?

Lärarlaget får A++ av mig. Kompetensen är väldigt hög och det märks. När man ställer en fråga får man ett bra svar. Alla är trevliga och väldigt hjälpsamma. Har man viljan erbjuds allt stöd man kan önska.

Vad har du för framtidsplaner? Vad skulle vara drömjobbet för dig?

Pandemin har accelererat digitalisering och skapat ett ramverk för distansarbete som jag hoppas lever kvar. Jag vill ha frihet att kunna planera min egen tid och bo vart jag vill. Jag ser två möjligheter. Att jobba för mig själv i ett eget bolag alternativt arbeta på en desk där jag kan förtjäna autonomi på några års sikt.

Vilka tips har du att ge till de som funderar att söka till programmet?

Jag har en glasklar bias, jag gillar verkligen mitt program, så sök upp någon som hoppat av och kontrollera mot deras upplevelser. Var förberedd på att det krävs lite kämpaglöd stundvis.

Publicerad: 2022-10-21