Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Laban Ögren

Varifrån kommer du? Jag är född och uppvuxen i centrala Skellefteå.

Var bor du? Jag bor som många andra studenter på Tvistevägen här i Umeå.

Fritidsintressen? Ett av mina stora intressen är fiske och friluftsliv som jag ägnar större delar av somrarna åt. Här i Norrland är det lite svårare under vinterhalvåret men som tur är finns ju IKSU nära campus där jag brukar klättra och spela beachvolley under de kallare månaderna.

Program: Statistikerprogrammet (Programmet i statistik och data science fr.o.m. ht 2020).

Hur kom det sig att du valde att börja läsa statistik?

Direkt efter gymnasiet var jag rätt skoltrött så jag beslutade mig för att jobba. Efter att ha jobbat i 3 år så pratade jag med en kompis som var sugen på att börja plugga. Han hade kollat upp några olika program, som han berättade för mig om, och det som fastnade i mitt minne var Statistikerprogrammet. När jag sedan kom hem så kollade jag noggrannare upp vad programmet innebar och beslutade mig direkt för att skicka in en ansökan! Och 3 år senare så sitter jag här!

Vilket program gick du på gymnasiet?

I gymnasiet gick jag Ekonomiprogrammet

Hur trivs du i Umeå? Vad är bäst med Umeå?

Jag trivs jättebra i Umeå, storleksmässigt är det en perfekt blandning av stor och småstad. Livet som student här är väldigt bra t.ex. tar man sig överallt på cykel, och om man är lite latare (som jag) så går det bra med bussar. Studentpubar och aktiviteter runt campus finns det också gott om sådant lockar vid sidan av studierna!

Vad tycker du är bäst med programmet?

Det bästa med Statistikerprogrammet är att det är en väldigt bra grund att stå på, kompetensen är eftertraktad inom många områden på arbetsmarknaden. Det går även att fördjupa sig inom statistik med en magisterutbildning, eller som jag komplettera utbildningen med t.ex. en ekonomiexamen (vilket är väldigt smidigt då termin 4 består av valfria kurser).

Vilken kurs har varit mest intressant?

En kurs som jag tyckte var väldigt rolig var "visualisering av data" som vi hade termin 2. Det var första gången jag testade på någon sorts programmering så det var utmanande, även om själva programmeringen inte var så avancerad.

Vad har varit svårast?

Det jag personligen tycker ha varit svårast är att planera tiden väl, arbetsbördan på kurserna blir högre desto längre programmet fortskrider och det kan vara bra att vara väl förberedd på detta. Detta kan ju ha varit extra tufft för oss då covid har gjort så att alla kurser från vårtermin 4 har gått på distans, och jag tror att det hade varit lättare med normal undervisning.

Vad har du för framtidsplaner?

Vad skulle vara drömjobbet för dig? Jag har inte ett specifikt drömjobb, men jag tror att det skulle vara kul att jobba som konsult då arbetet blir väldigt varierat och man får jobba med mycket olika människor. Ett annat jobb som känns frestande att jobba med är miljöfrågor, på t.ex. Naturvårdsverket, då natur och miljö är hjärtefrågor för mig!

Vilka tips har du att ge till de som funderar att söka till programmet?

Mina tips till dig som funderar på att läsa programmet är att du bör vara motiverad till att studera, utan motivation tar du dig en bit men inte in i mål! Det är också bra om du har intresse för eller kunskaper inom matematik då särskilt andra delen av programmet är ganska tungt matematiskt.