Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Martiina Helena Novossad

Från: Född i Salo, Finland. Uppvuxen i Haparanda

Fritidsintressen: Föreningsliv, rita, sy och spela datorspel

Program: Statistikerprogrammet (Programmet i statistik och data science fr.o.m. ht 2020)

Hur kom det sig att du valde att läsa statistik?

Jag är fascinerad av matematik och vill lära mig hur man "spår framtiden" med hjälp av matematik. Statistik är ett område inom matematiken som gör just detta. Det som öppnade mina ögon för statistik är en TED-talk av Dr. Hannah Fry, "Can maths predict the future?".

Vad läste du innan?

På gymnasiet läste jag naturvetenskapsprogrammet och direkt efter studenten började jag Civilingenjörsprogrammet vid Luleå Tekniska universitet. Upptäckte efter en och en halv termin att det inte var rätt program för mig så jag hoppade av. Hösten 2019 började jag läsa Statistikerprogrammet i Umeå.

Vad tycker du är bäst med programmet?

Det bästa är den gradvisa ökningen i svårighetsgrad inom statistikkurserna. Vi börjar med enklare tillämpningar och sedan studerar vi matematiken bakom dem. Sen lär vi oss mer komplicerade tillämpningar och fördjupar oss inom dem.

Ge exempel på kurser inom utbildningen?

Förutom kurser inom statistik och matematik så läser vi andra slags relevanta kurser, så som visualisering av data. Inom den kursen lär vi oss att skapa fina diagram, och kursen är som en introduktion till programmering i R. Sedan har vi statistisk kommunikation och statistiska tillämpningar som vi ska läsa.
Jag ser också fram emot fler kurser inom programmering eftersom jag är intresserad av maskininlärning och AI. Vi har också en termin då vi får läsa exakt vad vi vill. Då tänker jag antingen plugga en termin utomlands, genomföra praktik någonstans eller läsa några matematikkurser på LTU. 

Vilka kurser har du gillat mest?

Den roligaste kursen hittills har varit Visualisering av data eftersom jag är intresserad av programmering och fina visualiseringar.

Vad har varit svårast?

Det svåraste för mig personligen har nog varit att återhämta mig från en tidigare utbrändhet, men med självdisciplin och att följa en daglig rutin så går studierna på programmet smidigt.
Jag har tom kunnat tillåta mig ett litet extrajobb vid sidan om.

Vad har du för framtidsplaner?

När jag har tagit kandidatexamen så kommer jag antingen att söka ett mastersprogram inom statistik/maskininlärning i Reykjavik eller här i Umeå. Efter det ska jag hitta ett stabilt och stimulerande jobb, och bo i en mysig villa i glesbygden någonstans i Norrland tillsammans med typ 5 hundar.

Vilka tips har du att ge till de som funderar att söka till programmet?

Det här programmet är bra för dem som är intresserade av all slags matematik men upplever att den matematiken man har fått lära sig i skolan är för torr och teoretisk.
I detta program är matematiken mer tillämpad, allt man lär sig kommer man ha användning för. Denna utbildning leder också till stabilt arbete, då statistik och programmering är svåra områden att automatisera.

Vad tycker du är det bästa med Umeå som studentstad?

Det händer hela tiden någonting intressant i Umeå. Vilket fritidsintresse man än har så finns det en grupp eller förening som håller på med det. Dessutom ligger allting nära och väglagen är perfekta för att cykla överallt.

Hur tyckte du det var att flytta till Umeå?

Flytten till Umeå gick väldigt smidigt. Processen att skaffa studentrum via Bostaden tog endast två veckor från intresseanmälan till att jag fick nyckeln. Jag har stått i bostadskö i några år nu, och en bra sak med att hyra studentrum är att jag behåller min kötid. Innan jag flyttade till Umeå så fick jag höra att Ålidhem inte är ett så bra område, men nu så tycker jag att det är bästa området att bo i!