"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Samuel Sundkvist

Varifrån kommer du? Luleå

Var bor du? Jag bor på Grubbe

Fritidsintressen? Sport, resa och umgås med familj och vänner

Program: Programmet i statistik och data science

Hur kom det sig att du valde att börja läsa på Programmet i statistik och
data science?

Jag har alltid varit intresserad av siffror, statistik och olika grafer/diagram. Jag fick sedan vetskap om programmet och efter att ha läst på om det så kändes det helt rätt och valde där av att söka.

Vilket program gick du på gymnasiet?

Naturvetenskap.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?

Nej, jag var väldigt skoltrött och valde att jobba i tre år innan jag började plugga igen.

Hur var det den första tiden? Att flytta till Umeå och börja ny utbildning?

Den var bra för min del. Jag flyttade ner tillsammans med min tjej samt att jag hade flera vänner i Umeå sedan innan. Att börja plugga i en ny stad var såklart nervöst men det var inga problem alls när inspark och skolan satt i gång, då hade man flera nya vänner direkt.

Hur trivs du i Umeå? Vad är bäst med Umeå?

Jag trivs väldigt bra, det påminner mycket om min hemstad fast större och mer utbud av det mesta. Det finns mycket bra med Umeå, exempelvis utbud av barer och restauranger, möjligheten till aktivitet och idrottande, närheten till friluftsliv samt en bra balans mellan alla fyra årstider.

Vad tycker du är bäst med programmet?

Att man läser tillsammans med människor som har liknande intresse som en själv, samt den gemenskap vi har i klassen mellan varandra men också till alla lärare. Upplägget och variationen av kurserna är väldigt bra enligt mig då det finns en tanke till ordningen man läser de olika kurserna i, samt att man får läsa om många olika delar inom statistik med allt från matten bakom statistiken, etiska dilemman, programmering och exempelvis olika metoder för urval.

Vilken kurs har varit mest intressant?

Kursen "Statistiska tillämpningar" eftersom man under den kursen fick välja ett område där statistik tillämpas för att sedan göra ett individuellt arbete om det. Jag som sportintresserad valde givetvis statistiskt användande inom sport och fick under ett par veckor fördjupa mig kring det.

Vad har varit svårast?

Att planera tiden utifrån kursen man läst. För min del har det varit lite olika nivåer och upplägg på kurserna vilket gjort att min tidsplanering jag haft fungerat för en kurs men kanske inte alls fungerat för en annan kurs. Samt att mitt sätt att studera och lära mig fungerat för en viss typ av examinationen men inte för en annan typ. Som med allt annat så har det blivit bättre med tiden och jag känner nu jag har bättre koll på detta.

Hur fungerar kontakten med lärarna?

Superbra, aldrig några problem att få tag i lärarna eller få hjälp vid behov inför en tenta exempelvis. Man känner att man kan ställa vilken fråga som helst, det är väldigt uppskattat.

Vad har du för framtidsplaner? Vad skulle vara drömjobbet för dig?

Jag har inga direkta fastspikade framtidsplaner utan just nu är jag öppen för att testa jobba med vad som helst, var som helst inom statistik och data science. Jag hade mycket väl kunna tänka mig något inom IT, ekonomi, samhällsfrågor eller medicin för den delen. Mitt absoluta drömjobb hade varit att jobba som statistiker och scout inom fotboll eller hockey.

Vilka tips har du att ge till de som funderar att söka till programmet?

Gillar du siffror, visualiseringar och vill bidra till ett bättre samhälle så sök detta program! 

Publicerad: 2022-10-21