"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Filippa Platou

Filippa Platou tyckte det verkade spännande med idrottare som fick hjälp av idrottspsykologer för att förbättra sin prestation. Hon bestämde sig för att läsa till psykolog. När hon hittade idrottsinriktningen på Umeå universitet ansåg hon det var en perfekt kombination!

Vad fick dig att välja Psykologprogrammet med inriktning mot idrott?
Några av spelarna i mitt före detta handbollslag fick prata med en idrottspsykolog för att förbättra deras fokus under matcher. Jag tyckte att det verkade väldigt spännande att få jobba med idrottare på det sättet, och läste samtidigt en del psykologi på gymnasiet. Jag bestämde mig för att jag ville läsa till psykolog, och när jag hittade idrottsinriktningen på Umeå universitet tyckte jag att det var en perfekt kombination!

Berätta om din utbildning!
Under termin 1-7 läser vi i princip alla kurser tillsammans med Psykologprogrammet. I termin 8 och 9 har vi specialinriktade kurser i idrottspsykologi, och i termin 10 skriver vi vårt examensarbete där frågeställningen skall vara inriktad mot idrott. Under de första terminerna har vi även en del idrottsinriktade föreläsningar och uppgifter inbakade i de "vanliga" kurserna. Detta gör att vi får en masterexamen och möjlighet att bli legitimerad psykolog, precis som för Psykologprogrammet, men också har en spetskompetens mot idrott. Helt enkelt en bra kombination av idrotten och det kliniska inom psykologin. Därför har vi också en bredare kompetens än de som läser t.ex kandidatprogram i idrottspsykologi på annat håll, eftersom vi får mer psykologisk kunskap utöver idrotten.

Vad är det bästa med programmet?
Enligt mig är det bästa att det finns så många olika vägar att gå efter programmet, eftersom jag själv är lite kluven mellan att jobba med idrott och mer kliniskt. Genom den här utbildningen har jag möjlighet att göra bägge delar. Dessutom kan kunskaperna från idrottspsykologin vara användbara i många andra aspekter än bara för elitidrottare, då mycket handlar om t.ex. ledarskap, grupprocesser, generell hälsa, osv.

Vi har en bra sammanhållning mellan terminerna, kanske särskilt inom idrottsinriktningen eftersom många av oss har liknande intressen och framtidsplaner.

Något ämne eller någon kurs som du är särskilt intresserad av?
Såklart är de idrottsinriktade kurserna de jag ser allra mest fram emot, men då jag även är intresserad av att jobba med barn och ungdomar i framtiden ser jag fram emot kursen om just barn och unga. Genom den får vi även de första praktiska momenten i utbildningen då vi får vara ute på en förskola några dagar.

Hur kopplar du av från pluggandet?
Jag brukar ofta promenera och lyssna på en podcast eller lite musik, runt Nydalasjön är en klar favorit. Annars är IKSU en bra frizon, där det finns massor av gruppass, yoga, klättring, simhall, squash, badminton, gym, etc. I min klass brukar vi spela beachvolleyboll på deras sandplaner varje fredag, det är riktigt kul!

Hur är Umeå som studentstad?
Jag trivs väldigt bra med studentlivet här! Det är ett stort universitet med massor av studenter, och kårerna och föreningarna ordnar ofta aktiviteter av olika slag, allt från sittningar och pubrunda till föreläsningar och idrottsturneringar. EfterPluggetPuben på kårhusen brukar också vara en populär fredagsaktivitet för många.

Tips för nyinflyttad Umeå-bo!
1. Peppa din klass att skaffa IKSU-kort! I min klass var det ett lätt sätt att lära känna alla genom att boka några badmintonplaner, spela lite fotboll, gå på ett pass tillsammans, eller liknande. Det gör vi fortfarande!

2. Är du som jag inte från Norrland och van att se norrsken, är en jakt efter norrskenet obligatoriskt. Bäst chans är det under hösten på molnfria kvällar. Klä på er varmt, ta med något att grilla och varm choklad och sätt er på span vid t.ex. Nydalasjön en kväll. En väldigt häftig upplevelse för de som inte sett det förut!

3. Umeå är inte bara björkarnas stad, utan även musikquizzens stad! Många av pubarna nere på stan har musikquiz en gång i veckan, och en del av kårhusen har också börjat nu. Rivaliteten och motståndet är hårt, men stämningen är på topp!

4. Förutom fredagspuben är även torsdagarna på Skogshögskolans kårhus ("Skogis") en riktig hit, då det serveras soppa och pannkakor för alla hungriga studenter.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?
Eftersom vi utöver de idrottsinriktade kurserna läser allt det som krävs för att få en psykologexamen, kan man efter programmet dels jobba inom idrott men även med allt det som en "vanlig psykolog" kan. Lite det bästa av två världar.

Psykologins influens inom idrotten ökar, och allt fler idrottslag och idrottare har börjat jobba med idrottspsykologer av olika slag. Det kan vara för att öka prestation, förbättra kommunikation mellan tränare och idrottare, minska nervositet vid tävlingar, etc. Psykisk ohälsa, som t.ex depression, ångest, ätstörningar, bland elitidrottare är inte heller helt ovanligt, vilket är viktigt att uppmärksamma. Vi kan också hjälpa personer som vill förbättra sin hälsa, men som inte är elitidrottare. Träning börjar bli en mer och mer vanlig del av behandlingar för t.ex. depressioner. Vi kan helt enkelt jobba med och forska kring det allra mesta inom fältet psykologi.

Vad är dina framtidsplaner efter examen?
Min dröm är att få jobba med idrottare på hög nivå, antingen de olika landslagen eller t.ex. lagen i svenska handbollsligan, inför och under tävlingar. Jag tycker också att det vore spännande att få jobba med barn och ungdomar, antingen hälsorelaterat eller på BUP (Barn-& ungdomspsykiatrin).

Har du några tips till den som funderar på utbildningen?
För mig passar det här programmet bra eftersom det som sagt är det bästa av två världar. Man ska dock vara medveten om att majoriteten av kurserna inte har sitt primära fokus på idrott, även om vi i många kurser får skrivuppgifter med inriktning mot idrott och möjlighet till extra föreläsningar. Därför bör man vara intresserad av psykologi överlag för att läsa programmet, eftersom det mesta av idrottsinriktningen kommer först i termin 8.

Tre snabba:

Var pluggar du helst?
Biblioteket eller Idrottshögskolans rum på IKSU

Vad är den roligaste träningsformen?
Danspass eller lagidrott

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
Gemenskap

Namn
Filippa Platou
Varifrån kommer du?
Stockholm
Var bor du?
Tomtebo, Umeå
Fritidsintressen
Dans, handboll och annan träning
Publicerad: 2018-04-20