Vill du bli expert på människan och förstå de mekanismer som driver och påverkar beteenden? Är du intresserad av idrottsområdet? Här kombinerar du idrott och psykologi till en yrkesutbildning som psykolog. Programmet varvar teori med praktiska inslag där du får träna yrkesfärdigheter. En väg är sedan att jobba inom elitidrott och idrottsrörelsen, men du kan även jobba med människors psykologiska mående, utveckling och hälsotillstånd, behandling och utredning inom vård, skola, kriminalvård.
"Jag ville läsa till psykolog och när jag hittade idrottsinriktningen på Umeå universitet tyckte jag att det var en perfekt kombination."
"Jag alltid varit intresserad av de psykologiska faktorerna bakom en idrottares prestation. Dessutom är det en bred utbildning med många olika arbetsmöjligheter "
"Är du en person som gillar att förstå, är du nyfiken på människor, ja då kan det här absolut vara något för dig. "
I första delen av utbildningen ingår teoretiska studier inom till exempel socialpsykologi, biologisk och kognitiv psykologi, personlighetspsykologi och utvecklingspsykologi. Förutom huvudområdet psykologi som profileras mot idrottspsykologi, ingår inslag från idrottsmedicin, pedagogik, sociologi och juridik. Du kommer även att få grundläggande utbildning inom både psykodynamisk och kognitiv beteendeterapiterapi (PDT respektive KBT). Kunskap om utveckling av individer, grupper och organisationer är andra stora moment i utbildningen till psykolog.
Under större delen av programmet varvas teori med praktiska inslag där du får träna yrkesfärdigheter. Hos oss läser du både PDT och KBT som klinisk behandlingsform. Du kommer praktiskt få öva bland annat samtalstekniker, observationer, psykoterapi och utredningsmetodik på individ- och organisationsnivå.
Under sjätte terminen genomför du även en 15 veckor lång praktikperiod, då du arbetar tillsammans med en legitimerad psykolog. Observera att praktiken kan komma att ske på annan ort än studieorten. Vi tillämpar Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet.
På termin sju påbörjar du ditt eget klientarbete med teoretisk fördjupning under handledning både inom PDT och KBT.
Under utbildningen kan du läsa någon eller några terminer utanför Sverige, antingen som utbytesstudent vid något av våra partneruniversitet eller som så kallad free-mover. Du kan även göra din praktik utomlands, eller i en annan del av Sverige, antingen vid någon av våra utbytesplatser eller genom att själv söka en praktikplats som känns spännande för din blivande karriär som idrottspsykolog.
Både Umeå som stad och Umeå universitet har en tydlig idrottsprofil. Umeå andas idrott och har år 2018 och år 2020 blivit utsedd till Sveriges bästa idrottsstad! Du som student på ett idrottsrelaterat utbildningsprogram är en viktig del av Idrottshögskolan som samlar all idrottsrelaterad verksamhet vid Umeå universitet.
Umeå universitet är ett av landets utvalda Riksidrottsuniversitet, det innebär att vi har ett uppdrag från Riksidrottsförbundet och Specialidrottsförbunden att utveckla svensk idrott. Umeå universitet erbjuder ett nära samarbete mellan sin idrottsrelaterade utbildning samt forskning och idrottsrörelsen.
Ett Riksidrottsuniversitet har som sitt främsta syfte att möjliggöra kombinationen av elitidrott och högre utbildning. Umeå universitet är ledande i sitt arbete med Dubbla karriärer, du som elitidrottare kan via Idrottshögskolan teckna ett elitidrottsavtal som hjälper dig att kombinera din elitidrottssatsning med valfria universitetsstudier – ett vinnande koncept. Idrott och Akademi – välj Umeå!
År 1
Introduktion till psykologi. Idrotts-, social- och gruppsykologi. Utvecklings- och personlighetspsykologi. Biologisk-, kognitiv och hälsopsykologi.
År 2
Bedömning och utredning – Barn och ungdom. Samhälle och organisation.
Idrottspsykologi. Juridik och etik. Människan i sociala system. Samtals-, konsultationsmetodik och handledning.
År 3
Utredningsmetodik. Grundläggande psykologisk behandling. Tillämpad neuropsykologi. Behandlingsforskning och Praktik.
År 4–5
Psykologisk behandling. Utveckling – Lärande och förändringsprocesser. Idrottspsykologi. Hälsopsykologi, arbetslivets psykologi. Kognitiv neuropsykologi, valbara kurser.
Examensarbete.
Detaljerad programöversikt: antagna från och med ht-2024
För att se kursplanen för respektive kurs, ange kurskoden i kursplanesök för programkurser.
Psykologprogrammet med inriktning mot idrott är en yrkesutbildning som leder till psykologexamen. Efter utbildningen kan du söka ett års praktisk tjänstgöring efter psykologexamen, så kallad PTP-tjänst. Du arbetar då i psykologisk verksamhet under handledning av legitimerad psykolog. Efter det ansöker du om legitimation som psykolog hos Socialstyrelsen, och kan sedan arbeta självständigt under titeln legitimerad psykolog.
En psykolog med inriktning mot idrott har kunskaper för att arbeta brett inom idrottsområdet, till exempel elitidrott, men även med förebyggande arbete, friskvård och hälsa. Psykologer arbetar inom många olika områden, till exempel inom vården, skolan och förskolan, kriminalvården, försvaret och arbetsförmedlingen. Allt fler psykologer driver privat verksamhet och ofta arbetar de då som konsult för andra företag. Behovet av legitimerade psykologer med inriktning mot idrott är stort för närvarande.
Som psykolog kan du även välja att läsa på specialistutbildning inom ett antal olika områden. Programmet ger även behörighet för forskarutbildning.
Efter fullgjorda studier (fem år) kan du ta ut en psykologexamen. Efter ytterligare ett års PTP-tjänst har du rätt att ansöka om psykologlegitimation hos Socialstyrelsen. Arbetsmarknaden för legitimerade psykologer är för närvarande mycket god och allt tyder på att den kommer att vara det även under överskådlig framtid.
Vilka jämförelsetal/högskoleprovsresultat har krävts tidigare för att komma in på programmet?
Tyvärr går det inte att säga vilka chanser du har att bli antagen utan du måste vänta tills Antagningen gjort urvalen. Det vi kan säga är vilka poäng som krävts tidigare för att bli antagen.
Lista på tidigare jämförelsetal/högskoleprovsresultatför sista kallade reserv
Kan jag ansöka till programmet både höst- och vårtermin?
Du kan ansöka till Psykologprogrammet med inriktning mot idrott, termin 1 endast till hösttermin.
Jag har blivit antagen men kan inte börja redan nu. Kan jag ansöka om anstånd med studiestarten?
Du kan söka anstånd om du antagits till en utbildning och har giltiga skäl för att skjuta upp studiestarten.
Mer information hittar du här
Jag är reserv efter första antagningsbeskedet. Vilka är mina chanser att antas?
Tyvärr går det inte att säga vilka chanser du har att bli antagen utan du måste vänta tills urval 2 är klart. Antagningsbesked 2 kommer i början av augusti respektive slutet av december och då får du besked om du blivit antagen eller fortfarande är reservplacerad.
Jag är på reservplats efter andra urvalet, kan jag ändå komma in?
Om det blir platser lediga på programmet du blivit reservplacerad på efter utbildningsstart så kommer ansvarig institution att kalla reserver i turordning enligt reservlistan (håll koll på din telefon och mail så att du inte missar en förfrågan). Glöm inte att tacka ja efter första urvalet om du vill behålla din reservplats.
Blir jag legitimerad psykolog oavsett vilket psykologprogram jag väljer, dvs Psykologprogrammet med inriktning mot idrott eller Psykologprogrammet?
Oavsett vilken inriktning du väljer leder de, efter avslutat program, till yrkesexamen som psykolog.
Jag har inte tillräckliga betyg/resultat från högskoleprov. Har ni andra urvalsgrupper?
Nej, vi har bara dessa urvalsgrupper. Däremot om du har motsvarande kurser som finns på programmet, minst termin 1, kan söka och antas till den termin du bedöms behörig till. Studenter antas i mån av plats. Sista ansökan är 15 april respektive 15 oktober.
Jag har läst kurser i psykologi vid ett annat eller utländskt universitet och vill nu bli psykolog, kan jag tillgodoräkna mina kurser?
Oavsett var du läst dina kurser så har du möjlighet att söka om tillgodoräknande av kurser/kunskaper som du redan har och som finns på programmet. Du behöver alltså inte läsa samma kurser flera gånger.