"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sofie Allbrink

Sofie Allbrink har ett stort intresse för idrott och har alltid varit intresserad av de psykologiska faktorerna bakom en idrottares prestation. Hon läser Psykologprogrammet med inriktning mot idrott, en bred utbildning med många olika arbetsmöjligheter vilket även påverkade hennes studieval.

Vad fick dig att välja psykologprogrammet med inriktning mot idrott?
Jag har ett stort intresse för idrott och var därför säker på att jag ville läsa en utbildning som var inriktad mot det. Likaså har jag alltid velat arbeta med människor på ett eller annat sätt. Jag fick reda på just denna utbildning av en kompis och tyckte den lät väldigt intressant då jag alltid varit intresserad av de psykologiska faktorerna bakom en idrottares prestation. Dessutom är det en bred utbildning med många olika arbetsmöjligheter vilket även påverkade mitt beslut.

Berätta om din utbildning.
Jag tycker programmet är lärorikt! Jag lär mig om mänskligt beteenden och orsakerna till varför vi agerar som vi gör. Första året är det mycket teoretiskt om de olika inriktningarna, så som socialpsykologi och biologisk psykologi. Sedan blir det desto mer praktiskt ju längre in på programmet man kommer. Det lämnas mer utrymme för att tillämpa och träna på sina färdigheter som behövs för ett framtida yrke som psykolog.

Vad är det bästa med programmet?
Det bästa med programmet är valmöjligheterna efter programmet – det är en stor frihet med olika yrkesvägar i och med att man blir legitimerad psykolog. Psykologin inom idrotten är dessutom ett relativt outforskat område som nu växer vilket gör programmet och kommande arbetskarriär ännu mer fritt och formbart. Likaså ger utbildningen en självinsikt samt kunskap och förståelse för andra människor vilket även är något jag uppskattar med programmet.

Något ämne eller någon kurs som du särskilt intresserad av?
Jag tycker gruppsykologikursen var särskilt intressant då jag fick reflektera över hur jag och andra fungerar i en grupp, och förstå vilken påverkan det har på gruppens mående och utveckling. Framöver ser jag mest fram emot kurserna idrottspsykologi 1 och 2 som är specifikt mot just idrottsvärlden som jag gärna vill arbeta inom.

Hur kopplar du av från pluggandet?
Min avkoppling blir oftast genom att träna, antingen handboll eller gym. Fast jag kan också verkligen uppskatta, framförallt efter intensivt pluggande, att bara ta det lugnt hemma och kanske kolla på en film eller två.

Hur är Umeå som studentstad?
Umeå är en jättebra studentstad! Allt ligger inom räckhåll vilket gör att man kan cykla överallt. Finns dessutom fina naturområden som till exempel vid Nydalasjön. Runt den kan man ta en löptur eller göra en eld och grilla med kompisar. Och gillar man idrott är det en bra stad för det med, allt ifrån att kolla på till att spela själv. Den största omställningen med att flytta till Umeå är dock att det tenderar att bli lite väl kallt ibland, så långkalsongerna blir därmed ens bästa vän.

Tips för nyinflyttad Umeå-bo!
Ta med/köp en cykel! Med en cykel kan du ta dig överallt i Umeå.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?
Otroligt bred utbildning. I och med möjligheten att bli legitimerad psykolog gör att man kan jobba med alltifrån organisationspsykologi till barnpsykiatrin, men samtidigt har det lilla extra att kunna arbeta som idrottspsykolog. Som idrottspsykolog, till skillnad från "vanlig psykolog", har man då mer kunskap om psykologin i idrottsvärlden och om hälsa, friskvård och förebyggande arbete.

Vad är dina framtidsplaner efter examen?
Min största önskan är att kunna arbeta med idrottslag. Idrott är verkligen något jag brinner för och hade därför varit kul att få jobba med till vardags! Annars tycker jag även att företagshälsovård eller organisationspsykologi verkar intressant att jobba inom.

Har du några tips till den som funderar på utbildningen?
Är du intresserad av idrott och människor, sök utbildningen! Den här unika utbildningen ger dig en bra grund att stå på där du dessutom som färdig legitimerad psykolog har specialkunskap om just den psykologiska påverkan på en idrottsprestation.

Tre snabba:

Var pluggar du helst?
Stadsbiblioteket!

Vad är den roligaste träningsformen?
Handboll!

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
Progressivt!

Namn
Sofie Allbrink
Varifrån kommer du?
Vallentuna
Var bor du?
Haga, Umeå
Fritidsintressen
Spelar handboll och har ett stort intresse för hockey (Heja Timrå!)
Publicerad: 2018-04-20