"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vi får ett bra tillfälle att utvärdera oss själva

Efter gymnasiet arbetade Filip Åhlander som målare under tre år, det var då han började förstå att han ville göra något som kändes mer meningsfullt. Han började aktivt leta efter en utbildning som skulle ge honom möjligheten att arbeta mer med människor. Nu läser den 25-årige Alingsåsaren termin fem på Socionom-programmet vid Umeå universitet, och för tillfället är Filip ute i praktik på en öppenvårdsverksamhet för ungdomar med olika typer av problematik.

Varför valde du Socionomprogrammet?
När jag flyttade till Umeå 2012 så började jag läsa Sociologiprogrammet under ett år. Jag hade redan då en tanke att jag ville jobba med människor – men jag visste kanske inte riktigt hur.

Sociologi var spännande och brett, men på den tiden var jag mer intresserad av arbetsmarknadsfrågor, politik och fackförbund. När jag började plugga blev jag medlem i ett fackförbund och fick välja mellan två tidningar – "Ekonomen" eller "Socionomen" – det blev det såklart "Socionomen", berättar Filip.

– Det var då jag började läsa om socionomyrket och började bli mer och mer intresserad av att arbeta specifikt med människor med olika typer av problematik – samt med ett behov av stöd.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det leder till en bra jobbchans. Sen tycker jag även att man träffar intressanta kloka människor och du får väldigt bra vänner, det är nog det största pluset. Vi har även en kurs som sträcker sig över hela utbildningen, där vi utövar samtalsmetodik och då får vi ett bra tillfälle att utvärdera oss själva.

– Och självklart är praktiken – som sträcker sig över en hel termin – riktigt bra.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag har funderat väldigt mycket på framtiden. I somras fick jag mitt första jobb som var relaterat till utbildningen. Där arbetade jag med ensamkommande barn på ett HVB-hem, säger Filip. Det är intressant att möta människor från andra länder och kulturer – jag tycker att de har ett driv i sig och det blir härligt att jobba med dem.

– Och nu, när jag gör praktik, så är jag i öppenvården och åker ofta ut och besöker ungdomarna i deras egna lägenheter, fortsätter Filip. I båda jobben blir det väldigt mycket samtal och lite kontorstid – jag tror att det kan passa mig. Och som det känns just nu, jobbar jag helst med ensamkommande barn.

Vill du stanna kvar i Umeå efter examen?
Jag vill bo kvar i Umeå och trivs bättre i Norrland med det samhällsklimatet som är här. Jag tycker att människor är lite lugnare, mer öppna och hjälpsamma mot varandra. Som det ser ut nu så har jag väldigt många vänner här och jag trivs bra i Umeå.

Har du några tips till den som funderar på utbildningen?
Utbildningen är väldigt bred och har man ett intresse av människor så kan man absolut hitta något att arbeta med efter utbildningen.

Tre snabba

Vart pluggar du helst?
SOSUM:s lunchrum.

Vad är den roligaste träningsmetoden?
Fotboll!

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
Öppenhet!

Namn
Filip Åhlander
Varifrån kommer du?
Alingsås
Var bor du?
Umeå
Publicerad: 2016-06-14