"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Det finns många möjligheter

Filippa Cederholm är en 28-årig Umeåbo som läser tredje terminen på Socionomprogrammet vid Umeå universitet. På fritiden försöker hon ”lära sig att inte göra så mycket” och är därför gärna ute i naturen. Innan Filippa bestämde sig för att studera, arbetade hon i en klädbutik och gjorde en längre resa runt om i Sydamerika.

Varför valde du Socionomprogrammet?
Jag valde programmet för att jag vill jobba med människor – exakt hur – vet jag inte riktigt än. Men utbildningen ger mig redskapen som jag behöver för att möta människor som har det svårt, människor i kris eller de som av någon anledning står utanför samhället.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att vi både får praktisk och teoretisk förberedelse inför yrkeslivet. Många av kurserna ger oss en teoretisk bredare förståelse av samhället och om hur människor fungerar. Vi har även en praktik som sträcker sig över en hel termin och då tror jag att vi får en bra insikt i det faktiska yrkeslivet.

– I övrigt är det väldigt härliga människor som är sociala och väldigt fina. Vi har en bra stämning i klassen där många vågar ta plats på lektionerna och vi har många sociala aktiviteter såsom gemensamma tentafester, innebandy och sittningar.

Vad har du för mål med utbildningen?
När jag gick in i utbildningen så hade jag en bild att jag ville jobba med integration – för det tycker jag är otroligt viktigt och utmanande. Det vill jag fortfarande. Men ju mer jag pluggar desto mer upptäcker jag är intressant, t.ex. människor med olika funktionsnedsättningar eller unga. Men sen tänker jag mer organisatoriskt, som att arbeta med personalgrupper och sammanhållningen där. Det finns så många möjligheter.

Vad har du för planer efter din examen?
Min plan är att stanna i Umeå och arbeta – förhoppningsvis är min praktik på ett ställe där det finns möjlighet till jobb. I framtiden vill jag gärna utbilda mig till psykoterapeut, vilket är en möjlighet om man har läst socionom och har arbetat några år med framförallt samtal.

Har du några tips till den som funderar på utbildningen?
Om du tror att du är intresserad av det, så kommer du tycka att det är väldigt spännande. Och du kommer absolut att kunna hitta ett yrke som passar den du är efter utbildningen. Vi har otroligt många olika människor som har olika mål med utbildningen. Har du ett intresse för människor – då är socionomprogrammet en oerhört bra utbildning för dig.

Tre snabba

Var pluggar du helst?
Var som helst där det är relativt tyst, och på kvällen.

Favoritsyssla en fredagskväll?
Att träffa goda vänner och umgås.

Bästa tipset för att spara pengar på kurslitteratur?
Låna böcker eller köp och sälj via campus bokhandel.

Namn
Filippa Cederholm
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
Umeå
Fritidsintressen
Försöker ”lära mig att inte göra så mycket” och är därför gärna ute i naturen.
Publicerad: 2016-06-14