Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bra studentliv i Umeå lockade

Marie Foisack kom från Småland upp till Umeå för att läsa på systemvetenskapliga programmet, och nu planerar hon att studera sin näst sista termin i Nya Zeeland. – Jag åker bara längre och längre hemifrån, säger hon och skrattar.

Vad fick dig att välja just det systemvetenskapliga programmet i Umeå?
– Jag visste redan från början att jag ville läsa en utbildning i Umeå eftersom att jag har kompisar här sedan tidigare. De berättade att det var trevligt här och att det är ett bra studentliv. När jag läste de olika programbeskrivningarna så var det många av programmen som hade en del intressanta kurser och en del kurser som jag inte alls var sugen på att läsa. Men när jag hittade Systemvetarprogrammet så var det det första programmet där jag kände att allt stämde.

Vad är skillnaden mellan att gå på universitetet och på gymnasiet?
– Det är en högre nivå. I gymnasiet så behövde man bara läsa, lyssna och sen räkna upp de tre största punkterna. Här på universitetet får vi lära oss att analysera och jämföra mellan olika metoder och teorier.

Hur är studentlivet i Umeå?
– Väldigt trevligt. Eftersom att vi gick vår första termin tillsammans med beteendevetarprogrammet så fick jag mycket nya kompisar och vi hittar på mycket tillsammans. Det är kul!
Jag är också mycket aktiv i SCUF, Svenska Celiaki förbundet. Jag gick med där när jag började på universitetet för att få något att göra och för att träffa nya människor och det har varit jätteroligt. Vi har bland annat bakkvällar då vi bakar glutenfritt bröd tillsammans och delar med oss av recept.

Vad gör du på fritiden?
– Jag är mycket med vänner, men det blir en del data också. Jag håller just nu också på att planera och leta information inför nästa termin. Vi har då en "öppen termin" och får välja själva vad vi vill plugga. Jag skulle vilja åka till Nya Zeeland, där jag tänker läsa något helt än vad jag gör nu. Jag tror det blir något om ekologi eller miljö, då blir det ju förhoppningsvis en del "fieldtrips", då vi får fara ut och se naturen och hur landet ser ut. Det skulle bli som två flugor i en smäll.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag vet inte ännu. Det kan bli så att jag tar en masterexamen eller läser något mer om datorer och design, för jag känner att jag inte är nöjd än. Jag vill veta och lära mig mer.

Namn
Marie Foisack
Varifrån kommer du?
Växjö, Småland.
Fritidsintressen
Jag är mycket med vänner, men det blir en del data också