Är du intresserad av att arbeta i närkontakt med människor och med att främja god munhälsa för människor i alla åldrar? Då är tandhygienistyrket det perfekta valet för dig. Tandhygienisten utför ett viktigt arbete inom barn- och ungdomstandvård, vuxentandvård och uppsökande verksamheten för äldre. Tandhygienisten arbetar både självständigt och i team med andra professioner inom tandvård och sjukvård.
Programmets kurser i huvudämnet Oral hälsa är basen inom tandhygienistens yrkesområde och bildar en helhet av kunskaper från olika naturvetenskapliga områden, främst odontologi och medicin men också samhälls- och beteendevetenskap.
Du läser på heltid, i huvudsak på campus.
Utbildningen inleds med introduktion till ämnet Oral hälsa och du får även en inblick i tandhygienistens professionella roll. Sedan lär du dig mer om bland annat orala sjukdomar, undersökningsmetodik, diagnostik och behandling.
Under andra året har du patientmöten under handledning, då du förankrar teoretiska kunskaper i en kliniska miljö. Tredje året har fokus på klinisk praktik och hälsofrämjande arbete. Den sista terminen skriver du ett examensarbete.
Efter en introduktion till Oral hälsa ur ett biomedicinskt och psykosocialt perspektiv, du får en inblick i tandhygienistens professionella roll.
Sedan lär du dig mer om allmänhälsa och orala sjukdomar, hälsokommunikation, undersökningsmetodik, diagnostik och behandling. Teoretiska studier kombineras med praktiska simuleringsövningar.
Under det andra året kombineras kunskaper med praktisk träning.
Från fjärde terminen ligger fokus på patientmöten under handledning och då förankrar du teoretisk kunskap i den kliniska miljön. Där ingår också utvecklandet av ett personcentrerat förhållningssätt till människor i olika åldrar. Den kliniska tillämpningen är också underlag för analys och diskussion i teoretiska frågor.
Tredje året har fokus på, klinisk färdighetsträning och hälsofrämjande arbete.
Under praktiken i tandvården arbetar du alltmer självständigt ju längre i utbildningen du kommer. Delar av den praktiska utbildningen kan du göra på annan ort än Umeå (inom våra avtalsområden).
Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter har genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan sin praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning. Läs mer om vaccination.
Läs vad tidigare studenter tyckt i kursutvärderingar
År 1
Introduktion oral hälsa, Grundläggande oral hälsa.
År 2
Oral hälsoinriktad prevention och behandling, Oral hälsa i olika livsfaser, Verksamhetsintegrerad Oral hälsa A.
År 3
Oral hälsopromotion och professionell utveckling, Verksamhetsintegrerad Oral hälsa B, Verksamhetsintegrerad Oral hälsa C, Examensarbete.
Efter utbildningen har du som legitimerad tandhygienist goda förutsättningar att få arbete, då arbetsmarknaden har stor efterfrågan på tandhygienister. Du kan arbeta inom folktandvård, privat tandvård eller öppna egen mottagning.
Du kommer att arbeta med människor - det är ett socialt arbete där kommunikation med andra är centralt. I yrket får du möta människor i alla åldrar, med olika förutsättningar och olika behov av ditt stöd.
Arbetet handlar även om att kunna samverka och samarbeta. Både med yrkesgrupper inom tandvården, men även med de som finns inom hälso- och sjukvård och omsorg. Som tandhygienist kan du arbeta utåtriktat i samarbete med familjecentraler, förskola eller skola och uppsökande verksamhet riktat till äldre eller andra grupper med behov av särskilt stöd. Ibland ingår också patientens anhöriga och närstående i samarbetet.
Tandvården är under ständig utveckling och förändring och som tandhygienist har du en central roll i denna utveckling Det kan handla om allt från teknisk utveckling och digitalisering till utveckling av samverkan och samarbete.
Efter tandhygienistexamen kan du fortsätta med studier och ta en magisterexamen i oral hälsa. Därefter finns möjligheter att ta klivet till en doktorandutbildning och forskning.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet