Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

printicon

Kombinationen kreativt och tekniskt passar Axel

Tidigt väcktes Axels intresse för tandvård och han var länge inställd på att gå i pappas fotspår och bli tandläkare. Det blev nästan så – nu pluggar han till tandtekniker. ”Det bästa beslut jag har tagit”.

- Den här utbildningen har allt jag vill ha, både inom teoridelarna och under praktiken, säger Axel Hammarlund. Dessutom har vi fantastiska lärare och de är alltid på plats i labbet med oss.

Axel har en stark kreativt ådra och gillar att skapa. Han kände att de ingrepp och behandlingar en tandläkare utför nog inte skulle passa honom. Han sökte istället något med kombinationen datateknik och skapande så han började plugga på ett systemvetarprogram i Borås.

Tekniskt och kreativt

Men det blev inte helt rätt och han bestämde sig därför att fullfölja sitt mål att jobba med tandvård och sökte därför till tandteknikerprogrammet. En utbildning som hans far tipsade om när Axel var 12 år och som därefter funnits som lite av ett drömyrke.

- Tandtekniker har den kombinationen av kreativt och tekniskt som passar mig, konstaterar Axel. Vi jobbar mycket med CAD/CAM, där man får utlopp för både sitt tekniska och kreativa intresse.

Modernt och framåtsträvande

CAD/CAM är en programvara för datorstödd design och tillverkning. Under utbildningen är studenterna i långa perioder i tandteknikerlabbet och datasalen som är utrustad med modern teknik som ligger i utvecklingens framkant.

- Alla trivs här, säger Axel. Här finns mycket bra utrustning och vi samarbetar med det privata labbet som ligger intill våra lokaler. Via företaget har vi också tillgång till ny teknik och nya material, som fräsar och 3D-printers.

- Det kommer att hända mycket mer vad gäller den tekniska utvecklingen, men den mänskliga faktorn kommer alltid att finnas kvar, designen som är anpassad för varje enskild person.

Norrsken och långfärdsskridskor

Att flytta bortåt 100 mil norrut såg Axel inte som något problem.

- Här finns framåtanda och det var en av anledningarna till att jag sökte mig hit.

Dessutom gav det nordliga klimatet positiva upplevelser.

- Vinter med snö, det är häftigt. Jag har åkt slalom och långfärdsskridskor, det är jättemysigt. Och norrsken, det hade jag inte sett innan, det var så fint!

Om framtiden efter plugget, säger Axel att hans plan är att flytta tillbaka till Göteborg och jobba i ett tandteknikerlabb. Kanske öppnar han ett eget labb så småningom. Axel strävar efter att skapa sig ett brett kunnande för att kunna möta framtiden.

Proteser för öron och ögon

- Det går att inrikta sig på olika saker, till exempel att bli CAD/CAM-specialist. Eller porslinspecialist. Men jag skulle kunna tänka mig att vidareutbilda mig till anaplastolog och göra proteser för exempelvis ögon, öron och näsa. Det är väldigt specifikt.

Närmast ligger praktiken som Axel vill göra i Göteborg. Praktiken kommer att passa så bra tidsmässigt med att hans sambo blir klar med sin utbildning till tandtekniker, att de båda kan bo där tillsammans.

En öppen och ljus framtid, säger Axel.

Namn
Axel Hammarlund
Varifrån kommer du?
Kungsbacka
Var bor du?
Mariehem
Fritidsintressen
Vandring, att träna på gym, inredning och att fixa hemma