"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Med yrkeslärarprogrammet kan Malin kombinera det hon brinner för – vård och undervisning

Malin Pettersson har gedigen erfarenhet av att arbeta i vården. Av en slump provade hon på att undervisa inom området och det passade henne som hand i handske. Den som har lång yrkeserfarenhet kan ha möjlighet att söka till yrkeslärarprogrammet på Umeå universitet där Malin nu studerar på halvfart och distans.

Hur kommer det sig att du valt att arbeta inom vård och omsorg?

– Jag har arbetat inom vården sedan 1999. Det började med att jag gjorde praktik på ett äldreboende på högstadiet. Efter det fick jag sommarjobb som solflicka – unga tjejer och killar fick hjälpa till vid matsituationer och aktiviteter på äldreboenden. När det var dags att söka gymnasiet så kändes det självklart att välja vård och omsorg.

Vad är det du tycker om med ditt arbete?

– Jag brinner verkligen för vårdyrket. Att stötta människor som inte själva har vissa förmågor är ett av de viktigaste jobben, ibland tycker jag att bilden av yrket är alldeles för negativ och som lärare hoppas jag kunna vara med och förmedla en mer sann bild av vården.

Hur kom det sig att du började undervisa?

– Jag halkade in på det av en slump 2016 när jag fick undervisa en grupp undersköterskeelever i Piteå. Det var riktigt kul! Efter det har jag varvar vårdjobb och undervisning i lite olika sammanhang och fastnat alltmer för läraryrket.

Och hur kom det sig att du sökte till yrkeslärarprogrammet vid Umeå universitet?

– Jag trivs väldigt bra med att undervisa och vill gärna dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter så 2020 bestämde jag mig för att söka till yrkeslärarprogrammet. Jag valde mellan Stockholm och Umeå men en kollega hade pluggat i Umeå och var jättenöjd, så jag bestämde mig för Umeå universitet och distansstudier på halvfart. Hösten 2020 började jag och går nu termin tre av sex.

Hur är det på yrkeslärarprogrammet?

– Det är riktigt roligt. Vi läser många intressanta kurser, till exempel pedagogisk psykologi, som blivit lite av mitt favoritämne, men också genus och andra spännande och relevanta kurser. Jag arbetar ju heltid parallellt med studierna och det fungerar för mig. Det är klart att det är mycket att göra men jag trivs med det och har god studievana, annars kanske det är svårare att orka med det tempot.

Hur är det att studera på distans?

– Vanligtvis träffas man ett par, tre dagar vid några tillfällen per termin, men på grund av pandemin har vi inte kunnat träffas förrän tredje terminen. Då hade vi vår första sammankomst och det var jätteroligt att träffas. Vi har en Facebook-grupp där vi kommunicerar med varandra och olika digitala lösningar där vi kan diskutera och lösa uppgifter tillsammans. Det har faktiskt fungerat bra. Det känns som att vi blivit en klass trots att vi inte setts tidigare. I min grupp har vi olika bakgrund, en person har arbetat som bagare och konditor, en inom barn och fritid, en på restaurang och en är plattsättare. Det är spännande och jag har lärt mig massor om plattsättning...

Hur har det fungerat att studera på distans?

– I början, innan man hade fått koll på hur allt fungerade, kändes det lite ostrukturerat men när man kommit in i universitetstänkandet så fungerar det bra. Jag känner mig mycket nöjd. Vi studenter har blivit bemötta på ett bra sätt, undervisningen har varit bra och när vi lämnat feedback har lärarna lyssnat och tagit till sig av dem. Jag skulle absolut rekommendera andra som funderar på utbildningen att söka sig hit. Det är dessutom en utbildning som jag tycker fungerar bra att läsa på distans.

Vilken betydelse kommer studierna att få för dig i framtiden?

– De kommer att få stor betydelse. Jag har fått bredare kompetens och mer pedagogiska kunskaper. Det kommer att göra min yrkesroll tydligare och gör det lättare för mig att få en fast anställning – vilket hoppas jag på. I den bästa av världar kan jag jobba deltid i skolan och deltid i sjukvården – då har jag alltid färska kunskaper att lära ut.

Namn: Malin Pettersson

Bor: Älvsbyn

Arbete: Arbetar heltid på gymnasieskola. Har tidigare arbetat som undersköterska

Studier: Går termin tre av sex på yrkeslärarprogrammet på distans vid Umeå universitet

Senast uppdaterad: 2024-04-12