Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)
Dags att ta ett steg vidare i karriären? Som yrkeslärare får du dela med dig av din kompetens och dina erfarenheter till ungdomar och vuxna på väg mot ett nytt yrke. Programmet vänder sig till dig som har gedigna yrkeskunskaper inom något eller några av de yrken som gymnasieskolans yrkesprogram utbildar till.
I programmet fokuseras hur du i en framtida yrkesroll som lärare får elever att lära och utvecklas. Du lär dig att bedöma elevers lärande och utveckling samt hur prestationer kan betygsättas. Du får även kunskaper om den svenska skolan i ett kulturellt, historiskt och samhälleligt perspektiv.
Yrkeslärarutbildningen innehåller två områden:
Den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) tar upp frågor kring kunskap, undervisning och lärande, etik och värdegrund. Den tar även upp det pedagogiska ledarskapet, konflikthantering, sociala relationer och demokrati, och hur du i en kommande yrkesroll som lärare får elever att lära och utvecklas.
Med stöd av en handledare kommer du att planera, genomföra och utvärdera pedagogisk verksamhet i skolan i den del av utbildningen som kallas verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Du får träna dig att leda barn och ungdomar, samarbeta med andra lärare och föräldrar, samt förbereda dig för läraryrkets alla delar. Alla lärarstudenter genomför VFU vid en skola i Västerbottens län, Örnsköldsviks kommun, Sollefteå kommun eller sin hemortskommun, om inte annat är överenskommet.
Du som avser att göra VFU inom vårt avtalsområde som är Västerbottens län, Örnsköldsviks kommun, Kramfors kommun eller Sollefteå kommun får inte ordna plats själv eftersom Umeå universitet har avtal med dessa om VFU-placeringar. Du som avser att göra VFU utanför vårt avtalsområde måste kontakta skolan där du önskar genomföra din VFU och diskutera möjligheten med rektor/skolhuvudman. Därefter mejlar du relevanta uppgifter till Lärarhögskolan. Du får mer information om detta när du börjar utbildningen.
Du läser programmet på distans, men kommer att ha 2-3 träffar per termin i Umeå. Varje träff är 2-3 dagar lång. Mellan träffarna kommer du att ha undervisning och träffar via en lärplattform, och måste därför ha en dator och internet.
Eftersom du inte läser några ämneskunskaper i programmet är de yrkeskunskaper du har sedan tidigare basen för de yrkesämnen du ska undervisa i. Du måste därför i samband med din ansökan kunna styrka att du har gedigna praktiska och teoretiska yrkeskunskaper.
Läs mer om behörighetsbedömning och ansökan
Om du redan arbetar som yrkeslärare och har gjort det i mer än åtta år under den senaste 15-årsperioden, kan du ansöka till VAL-projektet (Vidareutbildning av lärare som saknar examen). Du läser då en förkortad utbildningsvetenskaplig kärna.
Utbildningsvetenskaplig kärna, I, II och III, 60hp, samt Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), 30 hp.
Som yrkeslärare arbetar du i något av gymnasieskolans yrkesprogram inom det yrkesområde i vilket du vill undervisa.
Förutom grundläggande behörighet måste du ha kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper. Läs mer om behörighetsbedömning och ansökan.
I Umeå startar Yrkeslärarprogrammet på höstterminen, vilket betyder att du ska anmäla dig under perioden 15 mars-15 april.
Fäll ihop