"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Magisterprogram i idrottsmedicin, 60 hp

Engelskt namn: Master program in Sports Medicine

Denna utbildningsplan gäller: HT10 och fram till HT15 (nyare version av utbildningsplanen finns)

Programkod: MAIDM

Högskolepoäng: 60

Ansvarig fakultet: Medicinska fakulteten

Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2010-08-01

Behörighetskrav

Kandidatexamen i idrottsmedicin eller motsvarande. Samt En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.

Examen

Medicine magisterexamen i Idrottsmedicin

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.
Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete. Lag (2006:173).

Nationella mål för aktuell examen

Kunskap och förståelse

För magisterexamen skall studenten

  • Visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • Visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga

För magisterexamen skall studenten

  • Visa förmåga att integrera kunskap samt att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • Visa förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • Visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • Visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För magisterexamen skall studenten

  • Visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • Visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • Visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Självständigt arbete (examensarbete)
För magisterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.

Lokala mål för aktuell examen

För magisterexamen skall studenten:

  • kunna identifiera, värdera, reflektera och argumentera kring fysisk träning i relation till valfri specialidrott
  • ur ett traumatologiskt perspektiv kunna utföra riskanalyser med avseende på träningsbelastning och träningsupplägg
  • kunna analysera en idrott utifrån ett anatomiskt, biomekaniskt, fysiologiskt och medicinskt perspektiv
  • kunna visa stor självständighet i litteraturstudier där analys och värdering av metodik, resultat och konklusioner i forskningsrapporter är centralt
  • ha förvärvat insikter i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom det idrottsmedicinska området
  • kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara en uppsats
  • ha förvärvat kunskaper och färdigheter för en yrkesverksamhet som till största delen är självstyrd och självständig
  • ha förvärvat kunskaper och färdigheter som ger behörighet till forskarutbildningen i idrottsmedicin

Examinationsformer

Examination innebär en bedömning av studentens prestationer och utgör underlag för betygssättning. Bedömningen sker genom skriftliga, praktiska och muntliga prov samt även genom case. Examination skall utformas så att en individuell bedömning av studenternas prestationer kan göras. Examinationsformer framgår av respektive kursplaner.

Student som underkänts vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyat prov s.k. omprov, tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet från ordinarie prov meddelats och senast tre månader efter ordinarie prov samt ytterligare ett omprov inom ett år, s.k. uppsamlingsprov. Antalet provtillfällen är begränsat till totalt fem.

Under förutsättning att studenten följer universitetets regler för tentamensskrivningar och inte överskrider eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen får en student inte nekas att delta i prov. Detta gäller även då det finns obligatoriska utbildningsmoment som skall ha fullgjorts innan momentet/kursen godkänns. För att godkännas krävs dock att studenten i efterhand fullgör det obligatoriska momentet eller befrias från det. Vid examinationer där tredje part involveras (t.ex. patienter) eller där det av säkerhetsskäl är nödvändigt, kan dock krävas att relevanta undervisningsmoment är fullgjorda innan studenten tillåts delta i prov. Detta anges i kursplanerna.

Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att hos programkommittén begära byte av examinator.

Student kan få ett betyg omprövat av examinator om det är uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt. En ändring får inte medföra att betyget sänks.

Student som blivit underkänd har möjlighet att få studievägledning.

Betyg

Betyg sätts på genomgången kurs. Som betyg används en tregradig betygsskala: Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.

Tillgodoräknande

Studenten kan hos programkommittén för läkarutbildningen begära att få tillgodoräkna viss utbildning eller praktisk erfarenhet inom eller utom landet. När fråga om tillgodoräknande prövas tas skälig hänsyn till utbildningens allmänna karaktär och huvudsakliga innehåll. Någon fullständig överensstämmelse mellan utbildningar som skall jämföras är därför inte nödvändig. Student har rätt att överklaga beslut om tillgodoräknande av kurs.

Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in skriftligt till registrator vid Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.

Allmänt

Allmänt
Utbildningen organiseras som ett utbildningsprogram omfattande ett års studier på helfart. Under första terminen genomförs tre olika baskurser med en nära koppling till yrkeslivet. Under andra terminen genomförs ett examensarbete/självständigt arbete omfattande 30 högskolepoäng. Student på programmet är garanterad plats på de baskurser som ges inom ramen för programmet.

Baskurser

  • Idrottsmedicin A2 Specialidrott, 7,5 hp
  • Idrottsmedicin A2 Klinisk praktik för tränare,  7,5 hp
  • Idrottsmedicin A2 - Tematiska fältstudier, 15 hp

Examensarbete/självständigt arbete
Ett självständigt arbete omfattande 30 hp ingår i utbildningen. Det självständiga arbetet är centralt för att bekräfta att studenten uppnått kraven för examen. I arbetet skall studenten fördjupa sina kunskaper i huvudämnet. Studenten ska även vidareutveckla sitt vetenskapliga förhållningssätt genom att identifiera en specifik frågeställning, planera och genomföra en undersökning med ett analytiskt förhållningssätt. Litteratursökning, värdering och selektion av vetenskapliga publikationer ingår som en central del av uppsatsarbetet. Arbetet redovisas skriftligt i en rapport och muntligt vid ett seminarium.

Anstånd med studiestart

Student som blivit antagen till ett program men på grund av sjukdom eller annat bärande skäl inte kan ta sin plats i anspråk just den termin programmet startar har möjlighet att få anstånd med studiestarten. Skälen ska som regel ha uppkommit efter det att anmälan lämnats in. Ansökan om anstånd och intyg som styrker de åberopade skälen skall senast tre veckor efter terminsstart ha kommit in till StudentCentrum/antagningen vid Umeå universitet.

Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in skriftligt till registrator vid Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.

Studieuppehåll

Student som antagits till utbildning kan beviljas studieuppehåll med platsgaranti av följande skäl: graviditet, sjukdom, militärtjänstgöring, studerandefackliga uppdrag eller andra skäl som prövas individuellt. Skriftlig anmälan om studieuppehåll skall göras till programkommittén innan uppehållet påbörjas. Av anmälan skall framgå när studierna beräknas återupptas. Anmälan om studieuppehåll/återupptagande av studier ska inlämnas före 15 april inför höstterminen och före 15 oktober inför vårterminen. Studieuppehåll beviljas normalt inte om studenten inte uppnått minst 15 högskolepoäng. Studentern uppmanas i sådana fall att på nytt söka till programmet. Studieuppehåll kan medges under ett år med möjlighet till förlängning.

Övriga kan göra studieuppehåll utan platsgaranti. Student som har platsgaranti skall skriftligen ansöka om att få återuppta studierna och kursplats erhålls i mån av tillgång.

Om utbildningsinnehållet har förändrats under uppehållstiden ska studenten inhämta motsvarande kunskaper innan studierna återupptas. När studenten som efter ett längre uppehåll (två terminer eller mer) önskar återinträde prövas formerna av programkommittén. Studenten har rätt att överklaga beslut.

Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in skriftligt till registrator vid Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.

Studieavbrott

Studieavbrott kan vara anmält i förväg av studenten eller konstaterat av universitetet. Studieavbrott innebär att studentens rätt till aktuell utbildningsplats upphör eftersom antagning alltid gäller ett visst kurs- eller programtillfälle.

Studieplan

Giltig från: HT12

Termin 1

3ID003

Idrottsmedicin A2 specialidrott 7,5 hp

Avancerad nivå

Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

3ID027

Idrottsmedicin A2 - Tematiska fältstudier 15 hp

Avancerad nivå

Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

3ID028

Idrottsmedicin A2 - Klinisk praktik för tränare 7,5 hp

Avancerad nivå

Idrottsmedicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Termin 2

3ID015

Idrottsmedicin A2 examensarbete 30 hp

Avancerad nivå

Idrottsmedicin: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen