"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Norrländsk naturhonung

De tre bidrottningarna Vilhelmina, Fredrika och Dorotea och deras 150 000 kompanjoner kommer att producera minst 30 kilo honung årligen. En liten del kommer att tappas upp skonsamt och marknadsföras som norrländsk naturhonung, utan tillsatser och av högsta kvalitet.

Campus Bigården producerar ekovänliga biprodukter såsom honung, pollen och vax.

Honungen säljs i burkar om 250 gram respektive 45 gram. Försäljningen startar den 1 juni, av honung skördad under hösten 2019. Nyslungad honung kommer att säljas till hösten. Kontaktperson: Natuschka Lee.

Honung

Vår honung är producerad av det nordiska biet Apis mellifera mellifera – den ursprungliga  birasen i mellersta och norra Europa. På grund av kommersiell biodling har den blivit undanträngd av importerade biraser. Sedan 1980-talet försöker föreningen NordBi i flera olika projekt att återetablera det nordiska biet.

Umeå universitet stödjer räddningen av det nordiska biet och har bikupor på campus samt forskar och undervisar om både honungsbiet och pollineringsekologi. Du kan stödja denna verksamhet genom att köpa vår honung: en norrländsk naturhonung, utan tillsatser, av högsta kvalitet.

Mer läsning

Svenska bin – om svensk kvalitetshonung 

Alexandra de Pauli. Biprodukters egenskaper:  Hälsa från bikupan 

Senast uppdaterad: 2020-05-18