"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tvåfoton in vivo integrativ fysiologi

Forskningsinfrastruktur Tvåfoton in vivo integrativ fysiologi erbjuder multifoton-mikroskop med avbildningsystem med höga spatial och temporal upplösning i kombination med möjligheten att samtidigt utföra elektrofysiologi i levande organismer (däggdjur, zebrafisk etc) in vivo, men även in vitro lösningar finns.

Om forskningsinfrastrukturen

Tvåfoton in vivo integrativ fysiologi erbjuder multifoton-mikroskop med avbildningsystem med höga spatial och temporal upplösning i kombination med möjligheten att samtidigt utföra elektrofysiologi i levande organismer (däggdjur, zebrafisk etc) in vivo, men även in vitro lösningar kan diskuteras.

Forskningsinfrastrukturen är för tillfället unik i hela Norden för att den möjliggör avbildning i levande celler, vävnader och organismer med mikroskop som kan utföra cellulär och subcelluläravbildning med den högsta möjliga spatiala och temporella upplösningar. Tekniken minskar fototoxicitet och photoskada, samt möjliggör avbildning i djupt belägda strukturer. På det sättet är två-foton-mikroskopi ideal för bioavbildning in vivo. I forskargruppen finns de tekniska kompetenser som behövs för att uföra experiment och ge indikationer om data analys.

Infrastrukturen har allt som behövs för att driva forskning med djurmodeller inom neurovetenskap (även i djuren som beteer sig), oftalmologi, endokrinologi, tumör- och cellbiologi, generellt inom integrativ (neuro)fysiologi. Alla mätningar kan kombineras med elektrofysiologi och histologi med hög upplösning. Två-foton-mikroskopi kan tillämpas i levande djur genom kroniska optiska fönster, men också in vitro till organoider och cellkulturer.

Tvåfoton in vivo integrativ fysiologi finns i UCCBs byggnad. Detta erbjuder möjligheten att utföra kronisk, longitudinell avbildning hos djur som har ett kirurgiskt implanterat fönster eftersom att ett djurrum finns i nära anslutning till våra labb.

Utrustning och tjänster 

  • Ett tvåfoton mikroskop för generell använding (Scientifica, UK, laser 700-1000 nm, green and red PMTs) och två tvåfoton system med hög hastighet (resonant scanner, 700-1300 nm, green/red/blue PMTs, och acousto-optic delectors; från Femtonics, Hungarien) för att utföra calcium-avbildning på det snabbaste möjliga sättet.
  • Virtual reality system som kan kombineras med funktionell tvåfoton-avbildning samt ett fiberoptiskt system för att utföra hjärnavbildning med optogenetisk stimulering i djupa hjärnstrukturer hos djur (Inscopix nVoke).
  • I ett av tvåfoton mikroskopen (Femtonics Resonant) finns det också en holografisk modul för att kunna utföra fotostimulering av funktionellt identifierad celler (med calcium imaging)
  • Intra- och extracellulär elektrofysiologiska mätningar kan utföras i alla tvåfoton mikroskop.
  • Labbet erbuder också kameraavbildning (intrinsic signal och voltage sensitive dye imaging) som kan användas for att injicera virus i ett BSL-2 dragskåp i vissa funktionella område i hjärnan genom ett steretotaxiskt system men också i andra organ.
  • Uppställning för näthinnans fysiologi (elektroretinografi, både pattern och flash) som kan kombineras med avbildning (retinal imager). Systemet inkluderar ett transpupillärt laser.
  • Specifika objektiv för att utföra avbildning i ”clarified” vävnader med våra två-foton-mikroskop.
  • Vetenskapligt stöd i form av konsultation för dataanalys.

Tillgänglighet

Forskningsinfrastrukturen har begränsad tillgänglighet. 

För att få veta mer samt hur du kan få tillgång till infrastrukturen, vänligen vänd dig till Anushree Tripathi eller Paolo Medini.

 

 

Kontakt

Paolo Medini
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 62 09
Anushree Tripathi
Staff scientist
E-post
E-post
Telefon
090-786 54 97
Senast uppdaterad: 2024-07-04