"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kunskapsnoden

En gång per år arrangerar Umeå universitet Kunskapsnoden. En mötesplats för dialog och samverkan där utbyte av kunskap och tankar är i fokus. Temat för Kunskapsnoden 2025 är "Möjligheter och utmaningar med gensaxen, CRISPR-Cas9".

Kunskapsnoden 2025

Datum och tid: 28 januari kl. 16.30-19.00

Plats: Lokalen Studio Stockholm på Grand Hôtel i Stockholm

Moderator: Annakarin Nyberg

Middag: Efter programmet i Studio Stockholm äter vi middag tillsammans i Spegelsalen bestående av delikatesser från Västerbotten. Middagen är komponerad av Ella Nilsson tillsammans med Grand Hôtel.

Gensaxen, CRISPR-Cas9, är en revolutionerande upptäckt inom molekylärbiologisk och cellbiologisk forskning. Tusentals forskare över hela världen använder gensaxen för att med hög precision förändra cellers DNA.

Hur gjordes de grundläggande upptäckterna hos oss vid Umeå universitet och hur används gensaxen i dag? Vilka utmaningar och vilka möjligheter står vi inför med denna nobelprisvinnande upptäckt? Bland annat dessa frågor kommer vi resonera om under Kunskapsnoden 2025.

Program

AKT 1
Foajémingel och rektor Hans Adolfsson hälsar välkommen och inleder eftermiddagens program. Rektor presenterar de forskare som kommer att synas på scenen under eftermiddagen. Det finns bubbel, kanapéer
och tid för mingel.

AKT 2

Vi tar plats inne i Studio Stockholm och får lyssna på presentationer av de fyra forskarna med fokus på möjligheter och utmaningar med gensaxen. Efter presentationerna samlas alla forskare på scenen för ett panelsamtal.

Medverkande forskare från Umeå universitet:

  • Madeleine Hayenhjelm, universitetslektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier
  • Stefan Jansson, professor vid Institutionen för fysiologisk botanik
  • Björn Pilebro, biträdande universitetslektor, kombinerad med klinisk tjänstgöring vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
  • Barbara Sixt, docent och forskare vid Institutionen för molekylärbiologi

Se alla forskare samt övriga som medverkar under Kunskapsnoden i bildspelet nedan.

Senast uppdaterad: 2024-12-03